Tuesday, May 06, 2014

Adik sekolah lagi kan? Tengah cuti ke?

Sejak April lepas, mak dah tetapkan nak pergi physio 3 kali seminggu kat APSH, iaitu hari Isnin, Rabu dan Jumaat. Start kul 9 pagi habis samada pukul 10.30 pagi ataupon paling lewat pon pukul 11 pagi.

Rutin harian kiteorg memang sama aje untuk 3 hari tu. Breakfast dalam kul 6.30-7 pagi. Pukul 8-8.15 pagi tu dah kene bertolak dah ke hospital. Kalo lewat sket memang jem lah. Masuk aje area Ampang, berderet kereta.

Saya plak kalo naik kereta ayah, loya semacam plak. Rasanya sebab leather seats kot, bau kereta lain macam, buat pening kepala aje. Terpaksa la hisap mints ataupon gula-gula untuk kurangkan loya. :(

Ayah akan turunkan saya dan mak kat basement hospital, dan saya akan bawa mak ke tingkat 1, tempat physio. Bila dah tinggalkan mak kat bilik physio saya macam biasa dok kat luar, samada bace suratkhabar, check email/whatsapp, main games,... etc. Kadang-kadang baca surat khabar pon dah 1 jam. Terisi la jugak 1 jam setengah tu. Tade la bosan sangat. Kadang-kadang turun bawah, beli makanan, withdraw duit ke. Staff kat situ memang dah hapal dah muke saya. :P

Bila mak dah siap, kene bayar bill physio plak. Saya la tukang bayarnya, sebab purse mak saya pegang. Mak dapat 5% discount (for outpatients) sebab ada kad KPJ tu. Tempat pembayaran kat tingkat sama tapi kene ke depan sket.

Selalunya orang tu akan bagitau saya total bill baru saya passkan duit. Tapi last week, hari Rabu, dia tak bagitau plak, dia tunggu saya pass terus duit. Saya plak dok tunggu dia cakap RM 47.50. Memang itu lah totalnya tiap kali. Tapi mana tau total tetibe berubah kan? Saya memang dah siap dah RM 50.50, tinggal nak pass aje. Mungkin sebab dia anggap saya dah tau kot, eheheh. so pass jela, dapat la baki RM 3 balik.

Anyway, selalunya orang tu tak borak pon dengan saya, tapi last week ada 'small talk' sket. Ini dialognya.

Staff: Adik sekolah lagi kan? Sekarang tengah cuti ke? Selalu aje akak nampak adik teman mak datang physio.
Saya: Err.. saya dah abih blaja. Skang dah kerja.
Staff: Ooo. dah keje. Baru abih belajar la ye. Abih tu kerja macammane, amik cuti ke?
Saya: Err.. tak. Saya kerja sendiri.
Staff: Ooo.. senang la ye.
Saya: *sengih malu-malu*

Bab-bab ni memang selalu buat saya terkedu. Eventho bende ni selalu aje terjadi, tapi saya most of the time mesti blank bila orang tanya saya bende-bende macam ni. Masih in shock, sebab orang ingat saya ni muda lagi. Boleh tu orang tu panggil saya adik dan bahasakan diri dia akak. Entah-entah sebaya? Entah-entah saya lagi tua? Mana tau kan? Hahaha. Kalo korang perasan, saya takde langsung panggil dia kakak.Hahaha.

Boleh tu dia ingat saya masih sekolah? Sekolah di sini, saya anggap samada belajar kat kolej atau universiti la kot, sekolah menengah tu tak mungkin la. Bila saya bagitau saya dah abih belajar, dia ingat saya fresh graduate plak. Hahahah.

Saya pakai baju plaid dan jeans. Agak-agak nampak macam kanak-kanak ribena kot.

...

Masa saya pergi Umrah tahun 2013, kebanyakan tour group ingat saya umur dalam 18-20 tahun gitu, masih belajar kat universiti. Ada la sekali tu flight delay kat Doha, on the way nak balik Malaysia dah. Kat departure gate, kebetulan duduk sebelah sorang auntie, sama tour group dengan kiteorg. Auntie tu la yang start borak dengan saya. Saya nak start dengan borak dengan orang? Jangan harap!

Auntie: Adik belajar kat universiti mana skang?
Saya: Err.. eh saya dah abih belajar dah auntie.
Auntie: Oh yeke, dah keje ke? ke baru nak cari keje?
Saya: Dah keje dah.
Auntie: Umur berapa ye? 

mungkin auntie tu dah start confuse dah kot. sebab bila saya start cakap, memang dah tak nampak macam kanak-kanak ribena dah, sebab suara saya bunyi macam orang tua agaknya. since mood saya agak baik, dan rasa rajin nak berborak dengan orang, saya teringat mak selalu pesan, kalo orang tanya umur, jangan bagitau terus, soh derang teka umur saya. jadi macam game show plak - Cuba Teka Umur Saya!

Saya: Cuba auntie teka. :D
Auntie: Alahai kene teka ke? Haha.
Saya: A'ah.. 
Auntie: Sebelum ni auntie ingat adik 18-20 tahun, tapi adik cakap dah abis belajar, terpaksa la auntie teka 25 tahun. Tapi itupon auntie rasa macam tua sangat la. 
Saya: Huh? Wah nampak muda sangat ke? Wahahaha. Salah la auntie. Bukan 25 tahun.
Auntie: Abih tu? lebih dr 25 tahun la ni? Tak mungkin.
Saya: Cube auntie kira... 25 + 6 berapa? Itu la umur saya. (pls note ini masa zaman 2013 ye)
Auntie: Huh? 31??? Dah 30 lebih? Tak percaya lah! Tak baik tipu auntie. 
Saya: ...... T_T

...

Masa buat bracess kat Melawati, sama jugak, dentist tu ingat saya 15 tahun, kononnya baru nak seat for PMR, padahal masa tu umur saya dalam 21-23 kot. Mak saya plak sambil tunggu saya, dia isi masa marking buku kerja PMR. Mak masa tu bagi tuition kat anak-anak jiran yang amik PMR dan SPM. Dentist tu ingat buku kerja PMR tu saya punya kot.

Masa saya pergi Beijing, tahun 2010, kebanyakan tour group ingat saya baru lepas SPM, so basically 17-18 tahun la. Padahal, umur saya masa tu 28 tahun. Bila dapat tau umur sebenar, semua terkejut dan tak percaya. Sebab derang ingatkan saya lah yang termuda kat situ, padahal ada sorang lagi yang muda dalam group tu, umur 22 tahun. Pffthh. Saya nampak muda 10 tahun.

Kisah semalam, kat physio, saya hantar mak sampai dalam. Tolak wheelchair sampai ke katil tempat mak exercise. Dah selesai saya keluar dari situ. Mak cakap salah sorang dari staff kat situ tanye, "Anak auntie amik kursus apa?" Mak saya plak boleh lupa, tak ingat ape saya amik dulu. Yela kan, mana nak ingat, 10 tahun lebih punya kisah. hahaha. Again, orang ingat saya still belajar lagi.

Tatau la nak suke ke atau nak amik bende ni as an insult. muka tak matang ke ape yang nampak muda sangat? Baby face kah? Dari dulu sampai skang. Risau jugak sebenarnya. Takut orang tak amik secara serius aje. :-s

Nak try pakai baju sekolah menengah balik la. Agak-agak orang ingat saya form 4.. form 5 tak?

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...