Sunday, November 03, 2013

Random Acts of Kindness #2

HELPING PEOPLE IN NEED

Lokasi: Jusco AU2 Keramat

Saya kuar shopping dgn parents. Kiteorg baru aje sampai, dari carpark nak ke G floor, naik walkalator. Saya nampak 1 lady ni, with crutches, naik walkalator kat belakang kiteorg. Dia sorang2 aje. Saya mula lah, terbayang macammana la bila sampai kat hujung tu. Boleh ke dia balance? Takut tergolek aje, bende lain plak yg patah. haih, kesian.

Saya yg ada 2 kaki sihat tanpa crutches pon, memang kene pegang kat tepi bila sampai kat hujung tu. Tapi dia nak pegang macammane? Errk. Dua-dua tangan dia dah occupy, dok kepit crutches tu. Even mase lady tu naik walkalator awal2 tu pon nyaris2 nak tergolek. So bila saya dah sampai hujung, saya tunggu jela dia sampai. Hahaha. Saya pegang kat bahu dan tangan dia for support. Dia macam reluctant nak bg saya tolong. "Takpe dik, I'm ok" katenya. Segan la kot. Saya pon tatau nak pegang kat celah mana lg, sebab dia dok kepit crutches tu. kalo ketiak dia ade space kosong, leh gak support kat situ. Papepon, dia selamat la jejak kaki kat lantai biasa, steady la sket sbb ade org pegang.

Mak ayah plak dok pandang saya, sengih2 dari jauh. Ape kes? Buat org rasa pelik plak lepas tolong org. Saya tolong pon, sbb kalo saya berada dlm situasi yg same, katelah saya yg ber-crutches, obviously i want people to help me. dari saya jatuh tergolek dpn org ramai, org pandang, lg memalukan. better let people help me. takpon, ask people to help me.

i know ade org, tak suke org tolong sbb to them its a sign of weakness. tp ikut situasi la. kalo perlukan pertolongan, tak perlu ego, biarlah org bantu. peringatan buat diri saya jugak.

Letting people help you is letting people love you ~ Judy Klipin


THROWING OTHER PEOPLE'S GARBAGE

Lokasi: ATM kat Jusco Wangsa Maju (Alpha Angle)

Saya tengah queue nak withdraw duit. Dari jauh, saya nampak ade 1 cup ice blended yg dah kosong kat atas ATM, tinggal ais je dalam cup tu. Sapelah yg pg letak kat situ. Tong sampah ade aje kat tengah2 ATM tu. apehal letak atas ATM plak? abis berair atas mesin, kalo air masuk dalam mesin, short circuit, tak pasal2 boleh rosak. Saya bebel sorang2 dalam hati.

Semua org yg beratur depan saya, tade sorang pon tolong buangkan. Semua buat derk aje. Maybe derang rasa, since bukan sampah derang, derang tak perlu buang? Gitu kot. Bila sampai turn saya, saya pon cucuk kad atm, ade gap masa utk kad atm tu diproses sebelum boleh masukkan pincide, so saya amik cup tu, buang dalam tong sampah, sambung tekan pincode dan amount duit yg nak dikeluarkan. tp buat secara swiftly la, seolah2, buang cup tu sebahagian dari procedure utk withdraw duit. :))

saya tak suke betul bila nampak sampah merata. why can't people throw things at the right place? susah sgt ke? suddenly terasa diri macam Fizi plak. Ala, budak dari Upin Ipin tu. yg cita-cita dia nak jadi tukang kutip sampah.

(sila bace dengan intonasi suara Fizi)

Fizi kata kalau takde tukang kutip sampah, kotor la persekitaran kita. Bila sampah takde, persekitaran pon bersih, rase tenang aje. Cikgu pon ckp kerja kutip sampah tu mulia. tapi jangan la harapkan tukang kutip sampah aje tau.

(ok. dah boleh bace dengan intonasi biasa)

Oh ya. teringat sorang kawan saya ni. mase tu kiteorg dalam kereta, on the way nak balik rumah saya, nak anta saya balik la ni. tetibe kawan saya ni, bukak tingkap, campak sampah dia luar tingkap. mase ni kereta bergerak tau. saya ni terkejut giler la tgk perbuatan kawan saya tu. trus sound dia. "eh nape awak buang sampah luar tingkap plak? kan nnt sampai umah leh buang kat situ". reason dia buang, "ala.. ade org nnt akan kutip. kalo tade org buang sampah merata, nnt org DBKL, org kutip sampah, derang tade keje plak". saya nganga jgk kat situ. astaghfirullahalazim. saya ckp la kat dia. kalo semua org pk mcm dia, abih la kotor 1 dunia ni. sbb org2 yg keje kutip sampah tak dapat nak bersihkan in time, terlampau byk sgt sampah, dah la buang merata plak tu. kalo buang elok setempat (tong sampah), senang sket org sampah nak kutip. ye tak?

habit sy sendiri, pape sampah yg ade, saye simpan dalam beg dulu. bila jumpe tong sampah, baru saya pg buang sampah tu dlm tong sampah. no hal pon. tak susah pon. so agak heran la bila saya jumpe org yg payah sgt nak buang sampah SENDIRI dalam tong sampah. hrp2 dpt bekerjama la lain kali. jgn hrpkan org lain aje clean up korang punye mess, boleh? pakat2 la membantu. pls be responsible with ur own rubbish.


ARRANGING THINGS

Lokasi: Parking area Carrefour Wangsa Maju, now known as AEON Big Wangsa Maju

kat carrefour ni, semua trolley, bukan jenis yg kene letak duit syilling baru boleh gune. so bila jd mcm tu, ade la segelintir manusia jenis yg tak reti nak letak balik trolley kat area trolley. so meratalah trolley2 kat carpark. sampai nak parking kereta pon susah. ade trolley siap kat tgh2 jalan. sorang2 dia je kat situ, tak dok dengan kawan-kawan dia, kesian tau. :(

mase tu saya nak balik dah. alang2 saya nak anta saya punye trolley kat area trolley disimpan, saya amik la skali trolley2 lain yg ade dekat2 tu. ade la dlm 5 trolley la jgk. terasa mcm pekerja bangladesh plak. takpe. bila tgk trolley tersusun 1 tmpt aje, rasa senang hati la sket. saya ni mmg jenis suke susun brg. ingat suke susun brg kat rumah aje. rupenye sampai kat luar pon suka susun-menyusun jgk. extreme sungguh. pffthh.


RETURNING MONEY

Lokasi: Subang Airport

Ni lebih kurang macam citer sebelum ni dalam Part 1, pulangkan duit orang.

situasinya begini. Saya dan parents nak balik kampung, naik Firefly. Dah check-in luggage. Since departure time masih jauh, kiteorg pg breakfast dulu kat salah satu gerai kat situ. Saya ni sambil makan sambil tengok orang. Sebab tu la kot, selalu aje nampak bende2 berlaku. memang tak miss la. Ehehe. ade aje la saya nampak macam2.

Okay, dekat2 dengan meja kiteorg, ade 2 perempuan baru je abis makan. Sorang ni stay kat meja, abiskan sisa2 terakhir air dia. Kawan dia plak, bangun nak bayar makanan, mase dia bangun dia kuarkan sebahagian duit nak bayar, lebihan duit dia simpan balik dalam poket seluar dia, tapi duit tu tak masuk pon dalam poket dia tau. Saya dalam hati, "Aik, boleh termiss plak". Dia tak perasan tau. Lalu jatuh terkulai duit RM 50 tu kat bawah meja derang. *face palm*

Bila jadi bende2 macam ni, saya naik heran tau. macammana boleh jd macam tu? you should never be that clumsy. bila nak simpan duit, mata tu pandang la ye ke arah poket, ke arah wallet/purse anda, spy tgk bebetul, duit tu masuk ke tidak. lepas masuk, check balik, ade ke tak dalam tu. jgn main masuk tanpa tgk bebetul. haa.. itu tip dr saya, utk prevent bende2 ni dari berlaku. saya kalo hilang barang sendiri, memang taleh maafkan la diri sendiri. sebab rasa clumsy sgt, bende yg kita boleh prevent, kite prevent. sbb tu saya ni sangat berhati2. harta sendiri saya check berkali-kali. bila dengan family/kawan, saya akan ingatkan derang, "dah amik semua barang ke tidak, ada tinggal pape tak?", just in case la ade yg lalai. :P

mcm kisah mamat arab aritu, dia masuk tgn dia dalam beg, kuarkan brg, duit2 pon terkuar skali, tp sbb dia buat keje tanpa tgk, tu yg abih terabur duit dia jatuh. cuba kalo dia tgk mase dia tarik tgn dia kuar dr beg, mesti dia boleh elakkan bende tu dari berlaku, takpon perasan trus lah duit dia dah terkuar skali, kan? :D

ok back to the story.

saya yg tgh dok mkn tu hampir2 tersembur jgk mknn tgk ke-clumsy-an org lain. mknn saya sampai last tau, saya aje yg dok mkn lagi, parents sy dah abih mkn. so saya ckp la kat parents, ala2 pasrah la jgk, sbb selalu jd depan mata saya. "tu ha org tu punye duit jatuh." attempt saya nak kongsi pahala dgn parents. ayah saya paling dekat dgn meja derang, dia pon bgtau la.. duit kwn yg bangun utk bayar td jatuh. Dia kutip la dan pass kan kat kawan dia tu. RM 50 tu.. byk! rugi kalo tak kutip balik. Nangis tak berlagu kalo hilang RM 50. :P

...

kene buat disclaimer kot.

reason saya kongsi citer2 ni semua bukan la nak berlagak atau tunjuk baik. ni salah 1 cara saya buat public service announcement. penah dengar - kepimpinan melalui teladan? at least, sape2 yg bace blog ni timbul kesedaran untuk...
1. lebih berhati-hati
2. lebih bertanggungjawab
3. amalkan sifat tolong menolong


ok. tu saje. until next time.. :P

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...