Friday, September 07, 2012

Kisah Tudung Seratus Lapan Ringgit

Ahad lepas, aku dgn mak pg kat 1 kedai tudung ni nak cari tudung mak aku. sampai2 tu, mcm biasa aku buat mcm kedai sendiri la pusing2, tgk ape yg ade dulu. sambil2 tu, amik 2-3 helai yg matching dgn baju mak aku... so aku amik dlm 3 jenis tudung shade 'grey'. seme jenis tudung chiffon.

mak aku dah tanye (confirmkan) dah harga tudung2 yg aku amik tu. sbb ade yg ade tag harga, ade yg tade tag harga.

aku amik 2 tudung dr koleksi A. 2-2 grey colour tp 1 light, 1 gelap sket. harga tudung ni RM 75 sehelai.

pestu aku amik 1 tudung dr koleksi D, warna grey gelap sket. yg ni tade tag harga.. so mmg tatau la harganye brp. bila tanye tuan kedai, dia jwb harganye "seratus lapan" (RM 108). aku pandang mak aku, sbb kalo rase mahal sgt, aku letak balik la.. tp mak ok aje. kalo rase mahal pon, leh je nak try tudung tu dulu, kalo nmpk cantik maybe la nak beli. lgpon RM 100+ aje.. dan bukan almost RM 200. so masih ok lg la. lgpon tudung tu mmg cantik sgt la, siap dgn manik seme.

so mak pon try la satu2, sambil aku bgtau elok ke tak. last2 aku dan mak decide nak beli yg RM 108 punye tudung tu la. sbb lg 2 shade tu mcm terlampau light sgt.. kalo dr jauh, nmpk mcm kaler putih aje. kalo aku jumpe shade grey sket dr ape yg aku dah jumpe, mmg mak akan amik yg RM 75 tu. tp malang skali tade stok plak.

bila nak byr.. kebetulan, aku plak yg pegang purse mak, so aku yg kene pass duit kat org tu. aku tanye balik la saje2.. harganye balik. org tu jwb, "seratus lapan".. meaning RM 108. btol kan?

pestu aku dok belek2 duit kat dlm purse mak aku. aku kuarkan 2 keping RM 50.. dah RM 100 dah. pestu, kuarkan lg 1 keping RM 10.. so total RM 110. cukup la kan nak byr RM 108 punye tudung? baki RM 2 jela nnt.

aku pass duit kat org tu. tp org tu mcm confuse, dan masih tunggu aku bg lg duit. dia ulang balik.. "seratus lapan".. aku pon, "yela seratus lapan la tu". tp dia senyap.
aku ni kalo org senyap, pestu awkward silence lame sgt, aku pon naik malu. aku mcm give up layan org yg mcm tatau ape yg dia ckp, sambil2 tu aku pon dah start doubt diri sendiri.

aku agak, mungkin maths aku yg berkarat kot, aku silap bg amount yg betul kat org tu.
so aku pass purse balik kat mak aku, sambil ckp "mummg la yg byr".. dan pusing ke dpn kaunter plak, jauh dr org tu. wahahhaa.. :))

mak aku tanye balik.. "seratus lapan kan?"
org tu jwb.. "iyer seratus lapan. ni dah RM 110, so kene tambah lg 7".

aku dgn mak mcm nganga kejap sbb tak phm, ape org ni tgh ckp. pestu baru dpt tangkap.

dia maksudkan.. 7 = 70 puluh. maka dgn itu, "seratus 8" td, 8 adalah 80, bukan RM 108 tp RM 180 (Seratus lapan puluh), tp dia tak sebut puluh pon. aduhai. so mak aku pon amik la balik RM 10 td, dan tambah lg RM 100, sbb mmg tade duit kecik. total byr RM 200, baki RM 20.

2-2 terkedu, sbb tuan kedai tak reti nak sebut harga dgn betul. aku ckp dgn mak "org tu kene pg masuk skolah rendah balik, start balik dr darjah 1. sa, puluh pon fail lg". :-s

mak aku bila dpt tau harga RM 180 tu, mmg mcm tanak beli dah la, tp dah kat kaunter plak tu. malu la kan, tetibe tak jd plak. so byr jela.

pestu balik2 umah, mak aku pk punye pk.. siap ayah pon tegur apehal mahal benar tudung, mahal tudung dr baju. besenye kiteorg beli tudung harga RM 30-60 aje, maknenye dgn duit RM 180 tu boleh beli dlm 3-6 helai tudung. tp ni dpt 1 tudung aje.
kalo harga RM 108 at least, 2 kali ganda dr tudung yg kiteorg biasa beli, so still quite ok la..

aku plak try masuk website dia dan check harga tudung tu. tudung yg RM 180 tu sebenarnye RM 190, dia bg discount la kot. tp still still mahal aa.. :))

so isnin tu pg balik kat kedai tu.. hajat dihati nak tukar dgn tudung lain la.. nak pilih tudung yg RM 75 dlm bbrp helai.. sambil tolak tudung yg RM 180. tp sampai2, tak bukak.. cuti plak ari isnin tu.

pestu, selasa, pg lagi.. bukak la kali ni. dah tukar dah td. beli 3 helai tudung yg RM 75, warna grey, hijau dan pink. kali ni ade tudung shade grey yg gelap sket.. yeay!

aku siap kire dgn calculator hp mase nak byr tu, takut org ni fail kire lg skali. wahahaha. org tu siap pg belakang stor pg cari calculator. mungkin ade org dah marah dia kot?
Tudung yg dibeli, RM 75 x 3 = RM 225
Pulangkan balik tudung RM 180.
RM 225 - RM 180 = RM 45

kene tambah RM 45 jela.

so selesai sudah la.. cume mak aku tak tegur plak bab RM 180 ≠ RM 108. nak je aku msg kat FB dia.. :))

kebetulan, aku mase tgh jaga hakeem. hakeem seme bende dia pegang. sliper la, penyapu dgn penyodok.. mcm2 la.. seme nak pegang.

kalo kene kat org lain, mau kene tengking budak tu.. RM 180 dgn RM 108 pon tak dpt nak bezakan.. salah sebut harga boleh mengconfusekan customer.

adakah kiteorg akan dtg lg ke kedai dia? mungkin tidak. :)) kat kedai sebelah dia menarik jgk, ade jual baju kurung, beg, tudung..

maybe next time aku try pujuk mak pg kedai sebelah plak.. ehehe.. kedai belah kanan plak jual baju batik. tp biasanye batik2 ni mahal..

so pg kedai yg belah kiri la, nmpk dia jual baju japanese cotton kat belah luar.. kalo display kat luar tu biasanye murah.. kalo mahal, tadenye nak letak baju kurung tu kat luar..

ok. itu sajelah citer nye. :P

nak tgk rupe 'tudung RM108' tu? ini dier..



Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...