Sunday, November 27, 2011

Ubat apa tu?

note: sepatutnye, nak tulis blog entry ni pada 17 November 2011, tp sebab mood tade, ini lah akibatnya. :P

Alkisahnya, pada 15 November 2011 yang lepas, ayah saya jumpe ubat ni atas almari. Ubat ni bukan dalam bungkusan yang tulis ubat ni utk rawat sakit ape (cth selsema, demam, atau batuk), so ayah abaikan aje, dan letak balik atas almari. Eheh.

Pada 17 November 2011, saya baru aje kuar dr bilik, tetibe dgr mak dan ayah cakap pasal satu ubat ni. yup, 2 hari dah berlalu tp ayah masih tatau ubat tu utk ape dan ubat sapa. ehehe. so saya ni mmg jenis busy body dan jenis suke solve problem org (eventho org tak suruh pon). saya allergic tgk org dok pk pjg tp tak selesai2 jgk masalah, baik sy mencelah dan tolong solvekan. saya pon nak tgk la packaging ubat tu. bwh ni gambar ubatnya.


Saya ape lg, masuk balik bilik, dan type kat Google name ubat ini - Diclofenac Sodium.

Diclofenac is used to treat pain, inflammatory disorders, and dysmenorrhea. Inflammatory disorder may include musculoskeletal complaints, especially arthritis, rheumatoid arthritis, polymyositis, dermatomyositis, osteoarthritis, dental pain, TMJ, spondylarthritis, ankylosing spondylitis, gout attacks, and pain management in cases of kidney stones and gallstones. An additional indication is the treatment of acute migraines. Diclofenac is used commonly to treat mild to moderate post-operative or post-traumatic pain, in particular when inflammation is also present, and is effective against menstrual pain and endometriosis. ~ wiki

dalam mase kurang dari 1 minit sy dah tau ubat tu untuk apa dan sapa punye. ehehe. saya kuar bilik dan bgtau mak dah ayah.
verdictnya, ubat ni...

ubat ape? ~ utk gout
ubat sape? ~ abang punye

PROBLEM SOLVED!

p.s: yg aneh nye, ayah sy ni IT savvy, ari2 dok ngadap computer, surf internet, tp dia tak gunekan internet utk dpt jawapannye. sampai 2 hari tu dok pk ubat ape. :-s

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...