Sunday, November 27, 2011

Best Antibiotic Ever?!

note: sepatutnye, nak tulis blog entry ni pada 20 November 2011, tp sebab mood tade, ini lah akibatnya. :P

Rajin plak sy berblogging ni, sampai 3 blog entry dalam 1 hari? :))

Saya nak share 1 ubat antibiotic ni sambil2 nak elak dari hilang terus name antibiotic tu. Kalo hilang kotak, mmg terus tak ingat la namenya, so sy letak dlm blog trus lah. baru dpt tau tadi, mak ckp kotak tu dah hilang. kan dah ckp? sib baik saya dah snap gambar depan blkg kotak tu. :P

eh silap. kotak tu masih ade. sy yg sorokkan. ade kat celah almari dapur. :))

September lepas lame la sy sakit.. batuk + selseme. jap kene refer ubat batuk punye tarikh - 29 September 2011. mase ni ok je lg. tak teruk sangat la, sakit2 biasa jela.

tp masuk hujung bulan October dan awal November makin melarat plak sakit tu. batuk + selsema + kahak extra byk sampai muntah balik makanan. dalam 1 hari tu mmg tak sah, kalo lepas makan, muntah balik mknn, sampai tade mknn yg tinggal dalam perut. so mmg seksa la selama almost 3 bulan. O_o

kalo korang bace food diary saya, mmg jelas sy mkn kurang dari biasa, sbb bg sy, no point la mkn byk2, kang muntah balik jgk. kalo mkn byk, lg byk sy akan muntah dan lg seksa la sy nnt. ade 2 mlm saya tak dapat tido sampai ke pagi, sbb asyik ke toilet utk muntah. sampai tade bende dah nak dimuntahkan, tinggal kahak aje yg kuar. O_o

oh lupe nak ckp, bukan saya sorang yg sakit, mak sy pon join sakit skali. 29 Sept tu kiteorg pg klinik sama2. tp mak sy pg klinik buat kali ke-2 dalam akhir bulan Oct, sy tak pg sbb mcm tade hope dah. makan ubat ape pon mcm tade effect. rugi duit je kan? :))

Balik Raya Haji aritu pon bukan main seksa lagi. uhuk. pg rumah org, dok keh keh keh.. org pon takut tgk sy dgn mak. dah la lawat org sakit, org yg melawat nmpk lebih sakit dari org yg benar2 sakit. wahahha. nak ckp mcm bese, sgt susah. nak abiskan 1 ayat pon taleh, sbb mesti mid-sentence akan batuk dulu sblm sambung ckp. kdg2 terus tak ckp la sbb penat dok batuk. kalo batuk kosong takpe, ini batuk berkahak. :(

Last 2 weeks, jiran sy ni recommend 1 antibiotic. mmg klinik biasa takkan bg antibiotic ni sbb sangat mahal, walaupon lebih effective dari antibiotic biasa. jiran saya tau pon sbb anak dia doctor. so jiran pon sms lah mak saya nama antibiotic tu dan kiteorg pon terus pg cari ubat tu kat farmasi. selama 7 hari kiteorg mkn ubat antibiotic ni dan alhamdulilah, mmg berkesan! teme kasih jiran!

Name ubat tu
Moxiclav 625 : Amoxicillin & Clavulanic Acid



Gambar kat dalam tu sy tak snap, sbb ubat tu tersorok dalam tin aluminium, mmg tak nmpk ape, kecuali kalo sy kuarkan 1. size ubat pjg mcm Paracetamol (Panadol), tp lebar sket dr Paracetamol.

Harga kalo korang tgk kat kotak tu, RM 59.90 kan? farmasi tu bagi kiteorg discount, tatau la kenapa. dia jual 10 biji pill. since ade 2 org (sy dan mak) yg perlukan ubat ni, kiteorg beli la 20 biji pill. farmasi tu caj RM 50.

so...
10 biji = RM 25
1 biji = RM 2.50 per pill

mahal kan?

btw, kalo ikut farmasi ni disyorkan mkn 2 biji setiap hari selama 5 hari. tp anak jiran yg doctor tu soh kiteorg mkn antibiotic selama 7 hari. so bila nak dekat nak abis sekotak, kite beli lg 10 biji, kongsi 2 org.

kiteorg mkn extra 1 biji la, 10 biji + 5 biji = 15 biji, instead of 7 x 2 = 14 biji. kiteorg mkn selama 8 hari, sbb ade extra 1 biji. kalo benti mkn takat 10 biji, rasenya tak baik kot, sbb mmg mase tu masih selsema, batuk dan muntah2.

so alhamdulilah, skang sy dan mak sudah sihat walafiat. kalo korang2 sakit sampai melarat berminggu2, berbulan2 sila la cari ubat antibiotik ni ok? insyaallah sembuh la.

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...