Sunday, February 27, 2011

How did I decrease my eye power?

Hari ni buat eye test, sbb pemandangan masih blur sket eventho tgh pakai spek, kalo bukak lg la blur trus. blur dr dulu la. kalo dulu even without spek tade la blur mane pon. boleh nmpk lg la.. cume blur sket2. so pg check nak tgk samada power naik atau ape?

check2, eye power decrease LAGI! yer LAGI, ini bukanlah kali pertama eye power kite decrease. last time, tahun 2009 tu pon dah decrease sket, mase tu dah amik Herbalife dah. tp tak decrease sebyk yg skang la. ini kire same power level mase mule2 sy pakai spek dulu, mase form 1 dulu. cume silau skang tinggi dr yg dulu. wahahaha. beselah org dok dpn laptop aje.. mane la silau tak tinggi. :))

ini perbandingan dulu dan skang.

Before: Year 2009

RIGHT EYE ~ S: -1.25, C: -1.50, A: 171
LEFT EYE ~ S: -1.50, C: -1.25, A: 15

Now: Year 2011

RIGHT EYE ~ S: -0.75, C: -1.25, A: 171
LEFT EYE ~ S: -0.50, C: -1.25, A: 24

sape2 yg keje optometrist tolong la explain dgn mudah sket. sy tiap kali org explain bukannye paham mane pon. takat angguk2 jela. tgk beza nombor tu rendah dr yg dulu, tu kire power turun la lebih kurang. stakat itu jela pemahaman sy.. :))

tak brp phm S,C dan A ni. tp S = sphere, C = cylinder, A = Axis. ni agak2 jela, S utk power level, C utk silau, A tu tak pasti. kalo salah betulkan. :))

...

anyway, optometrist tu tanye la, ape kite buat sampai leh decrease byk! org lain dtg kedai spek nak buat spek sbb power naik, sy plak terbalik.. buat spek sbb power turun. :))

petua sy.. erm erm... makan Herbalife, makan mknn yg berkhasiat, mkn byk sayur dan buah. sy mkn sayur la byk, buah tak byk mane pon. kebiasaannye, mkn 1/4 to 1/2 plate of veggie . tiap kali mkn cukup segala zat, balanced meal. err lagi? minum air cukup.. mkn Usana?? err.. ntah la. sy pon tatau sy buat ape. :))

so last2 decide buat spek baru lah! lgpon dah 2 tahun kan? ehehe. mule2 pilih frame. shape lebih kurang same mcm spek skang cume lebih comfortable dan lg ringan. frame murah je.. RM 260. pestu, gatal nak try Transition punye lens.. RM 880 (+anti scratch). altogether dia bagi RM1100.

inilah spek paling mahal dlm seumur hidup aku. besenye spek + lens + tinted = RM300-450 je. :))

next week siap, can't wait!

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...