Wednesday, October 27, 2010

Spring Cleaning : Kitchen

Eheh. ini second time blog pasal spring cleaning. last year kemas bilik tido (Part: 1, 2, 3). kali ni dapur pula.

actually, bhgn dapur ni ari2 sy kene buat.. cume kali ni abadikan lah gambar2 before dan afternye kat blog ni. dah jd penyakit plak, mesti ade before / after. wahaha. blame my Herbalife blog la, tak sah kalo tade before and after kan? ehehe.

btw, gambar2 ni di snap semlm. semlm mmg ari kemas barang la kot. sbb ade penambahan, last area tu, skali skala je kemas, since tertutup. kalo tunggang langgang pon org tak prasan.

elok2 plak arini WHI ade bincang pasal obsessive compulsive disorder (OCD). i like to arrange stuff, but that doesn't mean i have OCD rite? i tak suke nmpk brg semak, sbb nnt sy akan cepat marah. other than that, sy paranoid jgk la.. suke check everything at least 3 times (max). kalo org yg ade OCD, mesti lebih dr 3 kali kan? ehehehe.

...

mari kita mulakan?

Area 1: Next to the Sink


area ni ari2 mmg nazak sket la. sy tak suke basuh pinggan kalo bhgn tmpt penyidai tu penuh brg. so besenye sy clearkan dulu, baru sambung basuh pinggan. sy tak suke stack sampai byk mcm tu skali. itu mesti keje mak / abg ni. that's way sy suke mkn lewat2 sket, spy i'll be the last one to clear things up.. and i'm sure the kitchen will be spotless when i'm the last one. :D

oh ade kesinambungan area 1 dgn area 2. kalo korang prasan ade 2 bekas air kat blkg tu kan. haa.. itu air filter. sy akan gunekan itu utk boil air (refer area 2).


Area 2: Hot & Room Temperature Water


okay. ini lg 1 area yg sy selalu sgt spend time. isi air, panaskan air. mmg sy ni kire 'water girl' la. yg container biru tu isi air masak. sebelah container biru ade hot water dispenser. yg putih tu, utk mempercepatkan process simpanan air. dlm jug, air yg panas nak disejukkan. dah sejuk masuk dlm yg biru.


Area 3: Make Your Beverage Area


area ni pon boleh tahan semak jgk. beginilah kalo rumah ade budak2 kecik. botol berlambak. itu baru sebahagian aje. kalo korang prasan bekas nasi dlm 'before'.. masih blom tersimpan. dlm 'after' sy dah simpan dah.. :))


Area 4: Toaster Area


area kiteorg letak brg2 breakfast, biskut2 raya yg masih blom habis.. etc. tetap nmpk semak jgk. hmm. maybe kene buang bunge2 telur kat blkg tu kot. itu mak sy la kumpul. esok2 kene buang ni.


Area 5: Dining Table


yg ni kire tak byk sgt nak kemas. sbb sy dah buang/basuh pinggan2 yg lain sblm snap gambar ni. tu yg tinggal sket je. :))

...

ok yg bwh ni bonus.. mule2 sy stop kejap la lepas bersihkan 5 area di atas. 5 area di atas, kejap je siap. pestu turun balik,rase gatal tgn je, sbb tgk teruk sgt area ke-6 ni. area ni amik mase sket la nak kemas, sbb byk brg. area ni yg jarang2 bukak. nak simpan pape mknn leftovers baru bukak. tu yg tunggang langgang tu. bebudak pon suke main, tu yg teruk sgt keadaan nye. :))

Area 6: Cabinet Storing Plastic Containers


nmpk kemas sket kan? especially yg tingkat atas. tingkat bwh tu.. sy dah start malas dah. sbb payah sket la.. kene mengiring baru leh susun.. sbb bwh skali.. T_T

ade sebahagian container, sy dah siap2 tutup dgn penutup masing2. at least tak tercari2 penutup dia. lgpon container tak same size. sblm2 ni mmg kene try berkali2, asyik tak jumpe penutup yg betul. so kali ni sy susun half dah siap dgn penutup.. yg lain, stack saje.

well.. at least ade improvement dlm 'after' photo.

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...