Saturday, September 26, 2009

Citer pasal raya 2009

Kalo tgk menu kat Herbalife blog, boleh agak brp byk rumah kite pg.. sepanjang raya lepas. korang boleh click kat link2 kat bwh tu, utk pg direct ke menu sepanjang beraya di kampung.. ade gambar mknn skali! :D

Kiteorg balik kampung Jumaat pagi. Bermalam kat rumah nenek 2 mlm.

Hari Sabtu, last day puasa amik peluang pg lawat org2 yg sakit dan pg rumah kat Pasir Mas. Settle 4 rumah dah. At least dah kurang rumah nak lawat time raya nnt. lgpon mmg tak larat pon nak mkn kat setiap rumah. mau boncit perut kalo lawat seme rumah. Kite ni kalo pg rumah org.. kalo tak jamah mknn langsung, merajuk plak tuan rumah. btol tak? ehehe. so bile lawat time puasa, tade mknn yg dihidangkan, tayah mkn. hahahaa. bagus tak idea tu?

Hari Ahad, first day raya.. beraya kat 4 buah rumah. belah pagi 2 umah. belah ptg, 4 rumah. rumah nenek tak kire. Rumah yg last (mok sejah. adik pd arwah nenek belah mak), mmg seksa la jgk. dahla die angkat nasik. aku amik seciput je nasik, dlm 1/4 plate. sbb tau perut dah penuh yg teramat sgt dah. itu pon memaksa diri jgk la nak habiskan.

pestu kene pakse mkn kek.. byk lak tu die bg. aku sorang, dlm 4 keping kek die bagi. hahaha. mentang2 aku sorang je balik. kalo ade adik bradik lain, at least derang yg tolong mkn byk. aku ni mane la boleh isi byk2. skang perut dah kecik, senak jgk la. sedey aku.. bile tuan umah hulur kek mcm2 jenis kat aku. aku tau kek2 die mmg sedap. nak mkn tu mmg nak mkn, tp space tade. sudahnye, aku mcm pakse diri je mkn. sib baik tak termuntah je. hahahaha. aku mkn sambil pejam mate (nak focus spy boleh telan slow2). sib baik mase tu kiteorg (mum, dad & kite) je tetamu kat umah die.

lepas umah last tu, trus check-in Hotel Renaissance. masuk bilik... Fuh! 2 double bed! besenye dpt 1 double 1 single, tak sangka lak dpt 2 double bed.

Tgk la betapa empuk nye bantal2 nye (refer pic below). mule2 ingatkan mummy nak tido sekatil dgn kite. sbb besenye.. daddy nak kongker katil sorang2. tp tgk2.. aik? daddy dgn mummy dok sekatil. hahaaha. kite ape lg, best la.. dpt kongker katil sorang2. bantal lak dpt 4 ketul lak tu. cukup la.. 2 utk kepale, 1 utk peluk dan 1 utk kaki. kat umah mmg byk ni batal yg diperlukan. hahahah. :))


oh, yg lampu kat antara katil tu. special tau. sbb boleh on half + off half. maknenye kalo org kat sebelah nak tido, die boleh tutup lampu sebelah je. so kira nyala sebelah jek. ade pembahagi kat lampu tu. comel! good idea! kat gambar bwh ni, nyala 2-2 belah. :P isk patut tangkap 1 gambar.. yg off sebelah, on sebelah kan? tak terpk lak. ciss! lain tahun kite snap.

lepas dah check-in tu, mcm bese.. dah malas dah nak kuar. lgpon tgh ujan. malas dah nak pg beraya rumah org. sudahnye, order mknn room service jela. malang skali tak snap gambar lak. hmmm.

oh.. teringat satu bende. ade skali tu, ade open house kat rumah relative. mase tu kite mcm mkn sket jek. pestu sorang Uncle ni pon komen, "Dieha dah kurus skang, kene la mkn byk sket". Erk. logik ke.. dah kurus nak kene mkn byk plak? hmm. kite tade la tak mkn langsung. mkn jugak, cume kuantiti tu takleh byk mcm dulu. kang naik balik, sia2 je kan. paling byk pon.. 2 meals a day. ehehe. :))

Hari Isnin, second day raya.. belah pagi pg 3 umah jek. actually kite sorang je yg pg 3 rumah. mum and dad, ptg tu sambung pg 5-6 rumah lg. err.. gini citer nye.

lepas rumah ke-3 tu, balik ke hotel nak semayang + toilet. tp on the way tu, ade beli ubat batuk. ubat batuk utk kite la.. mmg sakit tekak pon. huhu. so balik2 tu mkn la ubat. sambil2 tunggu yg lain siap.. kite pon landing kat katil sambil tgk tv. baju raya blom pakai lg, sbb nak tukar pakai baju lain. mase tu daddy dah terlelap dah, tunggu mummy kuar toilet. tak lame lepas tu kite pon terlelap jgk la. tp kite terlelap tak bgn2 trus.. :))

so belah ptg tu, mummy dgn daddy je kuar beraye. kite dah krohhh.. akibat mkn ubat batuk. :D

kul 6.30 ptg baru bgn.. :-s

bgn2 tu.. mcm pelik la gak. aik? mane ilang mum and dad? dah kul baper ni? mcm2 persoalan yg timbul. hahaa. mase tu tgh ujan. so mcm gelap giler kat luar. ingatkan dah tido 1 hari, kirenye ingat dah ari selase dah. wahhaa. betul la org kate, tak baik tido ptg, kang tak pasal2 jd giler. :P

mum and dad, balik dlm kul 7.30 mlm. daddy rajin plak soh order mknn utk dinner. ingatkan dah kene hukum sbb tak pg kuar raya. jarang daddy pemurah mcm ni. selalu die ni berkira sgt. eheh.. rezeki rezeki.

Hari Selase, nak balik KL dah. kiteorg lalu route Terengganu sebenarnye. Opss! Sepatutnye bende ni rahsia. err takper la. actually ari Jumaat aritu pon lalu Terengganu gak. tp terpakse tipu abg. abg beraya kat Kuala Terengganu. sbb takut kang kene singgah umah in laws. hahahaha.

ini kire takpe kot dah pecah tembelang, skang dah KL (dah jauh dr tmpt kejadian), so taleh nak singgah dah. :D

reason tamo singgah, sbb tanak menyusahkan. ehem! derang ni, kalo kiteorg singgah, mau 1 meja penuh mknn derang siapkan. ehehe. aku lak dah berangan nak mkn ice cream grg kat tepi pantai tu. kalo singgah rumah derang, tak dpt la nak mkn bende2 lain tepi2 jln tu. lgpon kiteorg dah tapau nasi bungkus siap2 dr KB, so dah ade mknn. no worries. :D


gerai2 kat tepi pantai tu, tak byk yg bukak. beraye lg la tu. kat kedai yg kite pg tu cara die serve ice cream goreng.. plain je. harga RM3.. . tade hias2.

kalo kedai yg bese kite pg sblm ni, siap ade serve ice cream kat sebelah.. pestu dijirus dgn mcm2 syrup kat atas. ice cream di serve disebelah ice cream grg. agak redundant tp best per.. dpt double ice cream! 1 panas, 1 sejuk. ehehe. harga mahal sket, dlm RM 4 kot.

itu je kot nak citer. pjg lak aku membebel.

korang suke ke aku tulis citer2 mcm ni? ke korang prefer aku blog sekadar tepek comic / coupon dominos jek.. :-s

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...