Tuesday, March 10, 2009

Day 2: Port Dickson (Part 1)

since Day 2 ni byk sket aktiviti nye, so kene asing part by part. kalo tak, pjg sgt nnt. takut blog loading lambat.

so utk Part 1, saye citer sampai lunch la kot. ptg pg 2 beach. mlm kuar mkn. tak pasti nak buat 2 part je ke.. or 3. byk gambar nak tunjuk ni.. ehehe. :P

ok.. pagi kiteorg pg turun mkn breakfast. breakfast tak brp menarik la. sket sgt. maybe sbb aku amik 1 plate je + roti. cereal aku tak amik. 1/2 boil egg pon tak amik. papepon, sila jenguk kat aku punye Herbalife blog utk tgk menu Day 2: Port Dickson ni.


^
suasana di pagi hari. at about 8 am, mase nak turun ke breakfast. ini view belah extrance bilik.

lepas breakfast kiteorg pon siap2 utk kuar.

ade list kite salin, ade 1 tmpt ni Eagle Ranch Resort. dikatakan ade byk jenis activity. tp saye interested pd fruit orchardnya. tp bile sampai sane, fruit orchard nye tade pulak. yg ade, activity2 utk team building or sape2 yg minat sukan lasak. ade paintball, go cart, horse riding, kayaking.. etc. 

bilik2 kat situ ade mcm2 theme. menarik jugak la. ade.. rumah red indian - tepee, bandwagon, kampung house, paddock chalet, log cabin, log or paddock dorm, hut and last but not least camping. kalo berminat just click kat link atas td.

baru je berangan leh mkn buah. orchard plak tatau mane. ke kat Orchard Resort? tp ke dpn lagi plak. jauh nyee. erm. tak pela. abaikan.

so since, tade rezeki kat situ.. kiteorg patah balik, dan kembali pd rancangan lain. iaitu benti kat Blue Lagoon. lagi skali tade rezeki. lagipon tgh panas terik. nak mandi mcm mane. ayah kite la beria btol nak mandi. saye ni bab2 mandi air laut, tak teringin sgt. :-s

so truskan lagi pd plan. next stop, PD Ostrich Farm. yg ni mmg confirm bukak la. 2nd time kiteorg pg sini. mase tu Pika lom lahir lagi.


^
ini entrance nye.

entrance fee..
for adults = RM 8 each
for senior citizen (55 and above) = RM 4 each
for kids = RM 4 each

kat Ostrich Farm bukan ade ostrich je. tp ade mcm2 lagi binatang lain. :P

obviously ada..


^
Ostrich!


^
ade kambing! Pika takut kat kambing. wahhahaa.


^
ada arnab! lawa btol mata die. tayah pakai celak dah.


^
ada itik dan ayam. Selain tu.. mcm2 lagi la. tak perlu la saye sebut semua. kang tak thrill plak. :P


^
ade motorbike mini sized kat sebelah Pet Playground. siap ade sound fx "Vroom.. Vroom".

sblm kite end kan Part 1, ade 1 bende yg aku musyhkil sket. Ostrich nye mmg ade byk la. dah diasingkan dlm bbrp kandang. i think asing based on umur.. maybe la.

sbb mule2 tgk.. Ostrich yg muda sket. feathers pon masih hitam.

kandang kedua, dah start beruban. feathers nmpk kelabu2 je.

kandang ketiga, beruban dan start botak dah. dlm suku botak. kire feathers 1/4 bdn ostrich tu mmg tade langsung. tertogel la kat bhgn bontot tu. huhu. nmpk badan die kaler kelabu gitu. 

kandang keempat, lagi haru. dan la beruban.. botak hampir seluruh bdn. mmg nazak la. sedey pon ade. nmpk sihat lagi, cume keadaan die tak brp 'lawa' la kalo nak banding dgn kandang pertama td - masih black and shiny feathers nye.

bwh ni buktinye.


^
makin jauh ke dalam kiteorg berjalan, makin botak ostrichnya. wahahhaa.

aku nak nasihatkan sket aa kat management PD Ostrich Farm ni.. kalo nak display kan ostrich atau mane2 binatang pon, pilih la yg lawa2 sket. aku ni nak tgk binatang yg sihat, gebu, lawa.. bukan binatang yg nampak sakit jek.

hahahaha.

same la kalo pg theme park kan. mesti nak naik ride yg selamat, tak rosak, nampak brand new (tak berkarat). ini kalo naik ride yg mcm nak tercabut skru je.. takut aku.

aku tgh perli Genting Theme Park ni. wahahahah. staff pon muke masam je. nk tegur pon takut. :))

oh.. back to the story about ostriches.

kalo korang penah beli ayam kat supermarket, bayangkan ada ayam giant ni.. cume kaler nye kelabu. wahhaaha. lapo lak aku tgk ostrich ni togel mcm tu. terbayang aku nak masak ostrich ni mcm mane nnt. hmmm. >:)

dah la makcik kat entrance tu, ckp lepas dah habih pusing 1 round nnt, boleh singgah kat souvenier shop.. dan kat sebelah tu ade jual mknn. dan salah satu mknn yg dijual adalah.. SATAY OSTRICH!! yum yum. 

eh aku tak mkn satay ostrich. tak sempat. steak ostrich penah mkn 1 ketul je. curik daddy punye. tender aa gak. mcm venison (daging rusa).

lepas khatam PD Ostrich Farm ni, kiteorg pg jln2 cari mkn. lapo weh. Pika pon dah mintak ZHUZHU. mak tak bg sbb nnt, dah minum ZHUZHU die tamo mkn dah, tido je keje. so trus benti kat kedai mkn tepi jln ni. tak ingat plak name nye. kite order nasi ayam dan ABC. hmmm.. sejukkan badan sket. siang2 PD mmg panas. malam2 sejuk lak.

to be continued....

Labels: , , ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...