Monday, March 09, 2009

Day 1: Port Dickson

Kalo tgk announcement aku kat blog Herbalife, aku ade bitau.. aku pg Port Dickson (PD) 7-9hb March lepas.

Utk Day 1, tade la byk sgt citer nye.. name pon Day 1 kan. hahhaa.. :P

tp tgk la nnt, boleh tak aku tulis essay utk Day 1 ni.

pg sane naik 2 kete. kire konvoi la ni. tp kete lg satu asyik terlepas je. baper kali daa nak kene tunggu tepi jln. :P

bertolak dlm kul.. err.. ntah. kul baper eh.. 9.20 pg camtuh. sampai PD, dlm kul 10.30 pg.

Kete #1 : Daddy, Mummy, Me, Pika
Kete #2 : Bro in-law, Sis, Nora

dlm 3 hari travel ke PD ni, kiteorg prasan 1 bende yg aneh pasal Pika. Pika ni kan.. erm.. tido je keje die kalo travel jauh2. mule2 ligat jugak dlm kete. pestu by Day 2 dan Day 3, die mcm dah paham, "dok travel jauh ni. kene conserve energy. bile dlm kete, kene tido". ekkee. elok2 masuk kete.. susun2 bantal, baring. pestu mintak.. ZHUZHU. pika pronounce SUSU as ZHUZHU. bile dah minum ZHUZHU, trus dia pengsan lame jugak la. kdg2 sampai tak sedarkan diri.

ape kejadah sebut ZHUZHU plak. bukan Z lg susah nak sebut dr S ke? :-s

dah la bile sebut ZHUZHU, mulut die.. fulamak, muncung btol aa. mcm ade paruh lak. mari kite muncungkan mulut beramai-ramai. sebut.. ZHUZHU! :-3


^
ok. ini pika tgh malu2 sbb mak kite soh die senyum for the camera. 

kiteorg ade singgah kat 1 rest stop ni. aku tak ingat plak name rest stop tu. adakah SEREMBAN? ke name lain? lain kali kene amik gambar name rest stop jugak, baru aku tak lupe. hmm. ayah ade beli buah sket. aku snap2 jela.

sampai kat PD, kiteorg tak gi trus check in. since baru kul.. 11 am camtuh. check in kul 2 pm. lame lagi. so kiteorg pusing2 dulu. aku soh ayah pg Oceanic Mall (The Store), since aku dah list down, tmpt mknn yg 'konon best'. mkn lunch kat medan selera blkg Oceanic Mall ni la. kalo korang teringin nak tgk aku mkn ape utk Day 1 : Port Dickson ni, sila click kat link tu. siap ade gambar lagi. wahahaha. same la jugak utk Day 2 dan Day 3.


^
kat sebelah Oceanic Mall (The Store) ada PD Walk.

erm. aku tatau nape, Malaysia skang ni, seme tmpt nak di-'WALK'-kan. cth, area ofis ayah aku, name nye Platinum Walk. ade shopping mall baru, nak bina dekat2 tu jugak. tak pasti name nye ape. i guess.. Platinue Walk Mall? hmm. 

pestu kat Carrefour Wangsa Maju, ade lg satu shopping mall baru tgh dibina. name nye Wangsa Walk Mall. so area kat situ, secara automatic, dipanggil Wangsa Walk dan tidak lagi Wangsa Maju. tak glamour kot Wangsa Maju. cube sebut - Wangsa Walk. fuhh.. mmg macam kat oversea je. :)) 

Walk = Jalan/Street

paham tak? kalo Wangsa Street Mall, tak best je kan? tade 'ring'. nak sedapkan name JALAN tu.. so diomputihkan.. jd la WALK. :))

nnt ape lagi nak di-WALK kan? Gombak Walk tade ke?


^
ini isi dalam PD Walk.

PD Walk ni, open air punye bgnn. mcm gudang la. ade deretan kedai2 baju.. etc. kalo korang prasan dlm gambar tu, ade kedai PEACE rite? kedai tu kan.. jual baju dr saiz XS to XXXXXXL. 6 kali 'X'. tatau la besar mane tu. gerun aku. paling besar aku penah tgk pon XXXL je.

pusing punye pusing.. dah dekat kul 1.30 pm camtu. nak dekat time check in dah. kiteorg dok kat Glory Beach Resort. tmpt lain FULL.


^
 ini rupe bilik yg kiteorg duduk.

Master Bedroom: Daddy, Mummy, Me
2nd Bedroom: Bro in law, Sis, Pika
3rd Bedroom / Study: Nora

tak pg mane2 sampai ke ptg. tido je. btw, PD sgt panas. kat PD Walk tu.. punye la menitik2 peluh.


^
sunset dr view bilik kiteorg. tak brp cantik, sbb 2 colour je. better luck next time.






malam.. kuar mkn kat D'Princess Water Front Restaurant. erm.. not recommended. ade la grilled seafood dan mknn2 lain. cume.. err.. slow la service nye. huhu.  interior mmg lawa la. mknn agak sejuk. maybe sbb tunggu lame sgt utk setiap dish sampai.

oh sblm tu.. ini bukan dlm listing yg saye salin. so ini bukan termasuk dlm list 'best place to eat in PD'.

cube bayangkan eh.. nak carik tmpt duduk 1 hal. nak order 1 hal. kene panggil pelayan die tau, baru dtg. pestu bile order sampai. erm.. 1-1 sampai. hahhaa.

mule2 sampai 2 jug air sirap.. TANPA gelas. ingatkan bile ilang tu, nak bwk gelas la, rupenye tak. bwk ikan pari bakar dulu. so mak mintak gelas. bile bwk gelas.. err.. korang tau org tu letak gelas atas meja tu mcm mane? hahhaa. jap biar aku gelak dulu. 

org tu kan, pg letak gelas tu terbalik. so dr elok2 gelas tu bersih kan? die pg letak gelas tu.. muncung nye kene kat meja yg giler kotor. aku tau meja tu kotor, sbb sisa2 mknn org sblm ni, masih ade kat meja. meja tak dilap. so kiteorg seme mcm terkedu. tp org tu dah letak pon terbalik, nak marah pon tak terdaya dah.. sbb tunggu utk 6 bijik gelas pon dah dlm 1/2 jam gitu. :))

tunggu dan tunggu lagi. sampai sotong goreng tepung dan sayur kailan. pestu sampai ikan 3 rase. nasi tak sampai lagi tau. pinggan pon tak sampai. last2, ayah aku yg pg amik sendiri pinggan tu. :))

rase mcm restoran kite yg punye je.. sbb dok buat sendiri. ekekeke. sudu garfu, kiteorg amik sudu lebihan (yg blom gune) kat meja sebelah. kalo mintak yg lain, kang kene tunggu 1/2 jam lagi. tak larat dah. :P

so korang jgn la pg restoran D'Princess ni ye. interior mmg lawa la.. mcm dok bali je. tp service punyela menyedihkan. kiteorg 1 family jenis yg penyabar. kalo bende2 mcm ni berlaku, kiteorg suke gelak je. so tade la pinggan/makanan yg melayang. kalo korang jenis yg panas baran, toksah pg sini la ye. :P

pg tmpt lain. byk lagi tmpt lain yg best. bace next post aku.

tp kalo korang nak try jugak, aku tak halang. mungkin bad timing kot. ehehe. :P


^
sebelah D'Princess Water Front Restaurant, ade gerai buah. sebelah gerai buah ni, ade lg 1 restoran. dan sebelah restoran tu.. ade kedai bundle - BADEN BADEN BUNDLE.


^
last pic for Day 1. ini aku tgh mengenang nasib. apesal bibir aku pucat semcm je. kurang vitamin kah? 

kat kepale tu.. bantal yg berkepale MOO. kene stick to the theme - How Now Pale Cow? :D

Labels: , , ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...