Friday, February 13, 2009

Music Chords (Level 1)

Kalo korang bace My 2009 Books, saye skang ni tgh bace - Play Piano in a Flash! ehehe.

Saye bukanlah newbie dlm piano/keyboard. Saye mmg penah blaja kecik2 dulu. Ehem. Umo dlm 5-6 tahun dah blaja main alat music. Tiap ptg, saye pegi kat Yamaha Studio kat Bangsar. Akak pon blaja keyboard jugak. abg blaja guitar.. tp abg err.. hahaha. biar la rahsia.

kiteorg blaja.. tak lame la. sbb kene pindah Gombak tahun sblm saye masuk darjah 1. Sblm tu dok area Bangsar, so tak kisah la kan.dekat je. lepas tadika, parents anta kiteorg ke music class.

tp bile pindah Gombak, takkan la nak berulang alik Gombak - Bangsar - Gombak, semata2 nak blaja music kan? so terpakse la benti / blaja sendirik. uhuk. 

saye trus kan main piano kat rumah.. eh silap.. main keyboard, since kat rumah mase tu mmg ade keyboard la. tp nyawa keyboard tu tak lame. erm.. tak ingat la bile keyboard tu 'kong'.. maybe mase kite darjah 6? ntah. ke form? tak ingat plak. rasenye mcm darjah je.

lepas keyboard tu 'kong', mmg berkarat la otak ni. taleh nak practice mcm selalu dah. bile birthday sape2, saye main la 'happy birthday'. eheh.

kalo ade mase, lepas skolah.. mmg dok kat keyboard dan main jela pape. mase tu tayah nak tgk chords. mmg jari jemari laju je. dah learn by heart. 

tp skang? gulp. sadis skali. lupe trus.. :((

so skang ni saye nak blaja balik la. huhuhu. keyboard baru pon ade. so why not blaja balik rite?

buku2 chords pon masih ade ni. tp kene start from scratch la. from scratch i mean.. start from kiddy level.. LEVEL 1! :-s

~~~~~~

skang ni tgh bese2 kan mainkan lagu2 yg simple. cth mcm nursery ryhmes. paling simple skali la ye.. :P

saye ni jenis cepat blaja. so hopefully, bhgn music dlm brain saye tak rusty lagi la.

~~~~~~

sambil2 bace buku e-book tu, saye try to 'play by ear'. 

cth.. Row Row Row Your Boat, saye try ingat ape bunyi nye, dan saye try mainkan balik on the keyboard. bile dah jumpe notes yg betul, saye salin notes2 nye kat dlm buku. ekeke. :D

based on music sheet, saye boleh bace.. cume skang ni bace notes masih merangkak lagi la. huhu

ini bbrp hasil utk mlm ni. nnt saye sambung lagi.

Row Row Row Your Boat
C-C-CDE-EDEFG
C*C*C*-GGG-EEE-CCC
G-FE-DC

Mary Had a Little Lamb
E-DC-DEEE
DDD-EEE
E-DC-DEEE
EDDEDC

London Bridge
GAG-FEFG
DEF-EFG
GAG-FEFG
D-GEC

Old McDonald
FFFCDDC, AAGGF
CFFF-CDDC, AAGGF
CCFFF, CCFFF
FFF-FFF, FFFFFF
FFFCDDC, AAGGG

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...