Friday, January 09, 2009

Updates!

erm.. what to say what to say???

dlm HL blog kemain boleh tulis mcm essay. sini.. why? why??

aiya. i'll try my best. 

LAPTOP

buat masa skang ni, tgh usha2 laptop. i'm focusing on DELL, since senang nak order online. eheh. lgpon mase uni dulu pon beli PC DELL. lame gak tahan. byk berjasa menolong kite buat segala projek dan assignment. skang masih ok lagi. cume skang ayah yg gune. saye gune laptop Acer. laptop ni pon, kire usang jugak la. palmrest dah ilang kaler silver nye. ehehe. ade nampak itam2 sket. 

so either..
. Dell Inspiron 1525 = RM 2959
. Dell Studio 15 = RM 3887
. Dell XPS 1530 = RM 3387

keseme laptop di atas, screen size 15.4"... dan weigh dlm 2.7+ kg. not bad la.

Dell XPS tgh ade offer skang, pasal tu die lg murah dr Dell Studio 15. so rasenye.. nak beli Dell XPS 1530 jela. senang citer. berbulan2 ni dok decide. hohoho. bile la nak click 'check out' tatau la. 

kaler plak.. mule2 nak amik Spring Green. tp utk XPS, mmg tade Spring Green ni. tgk kaler Tuxedo Black pon cantik jugak. nampak sleek. eh betul ke eja sleek mcm tu? lain mcm je aku tgk.

so.. ape tunggu lagi.

"Daddy, checkout jela. saye dah decide nak amik Dell XPS 1530 = RM 3387. nnt saye transfer duit. ekeke". :D

to Laptop Acer..

"jgn merajuk ye. i'm not replacing you. saye cume nak beli laptop baru. nnt boleh jd kawan awak jugak". :P


next...

PIKA-SM

hmm. pika, niece ku, sgt cerdik skang. bhs die dah boleh difahami. walaupon sedikit 'telo' bunyinye. kebyknnye kuar perkataan ujung2 jela.

cth..

Ale or Le = Jalan
Ukok or Kok = Buka
Kong = Dukung
Kut = err ini ade 2 makne,  Biskut atau Ikut

erm. Pika ni kelantan betul la. tak sangka uu. hahhahaa. padahal kiteorg ni tade la pekat sgt ckp kelantan kat rumah. boleh tahan la. tgk2, pika ni.. aduhai. tetibe ckp.. "Le Le". ingat nak ape la. rupenye nak kuar jln2. 

kdg2 die akan diri tepi fridge dan ckp.. "Kok". korang jgn pk lain plak. die soh bukak pintu fridge la! :P

lg satu, kite ni, suke train budak kecik. mcm train pet animal lak. soh rollover, sit, wag tail.. etc ekeke. tp ini manusia la. :P

besenye kite akan tanye die. nak buat ape.. ? nak buat ape? ini utk train die pk dan decide ape yg dia perlu buat sendiri. ceh aku ni mcm mak pika lak. takpe2. bak kate mummy, boleh training sblm dpt anak sendiri.

cth situasi pika nak cuci tgn

Me: nak cuci tgn ke? nak cuci tgn kene buat ape dulu?
Pika: *pika tarik kusi dan tolak ke arah sinki*
Me: ok dah tarik kusi, nak kene buat ape pulak?
Pika: *pika panjat naik kusi dan hulurkan tgn, tunggu kite bukakkan air paip + cuci tgn pika*
Me: ok.. pandai2. pestu buat ape?
Pika: *pika turun dr kusi*
Me: good girl. lepas cuci tgn kene buat ape?
Pika: *pika pg amik towel lap tgn, dan lap tgn die*
Me: good girl.. *gosok2 pale pika*

ehehe. besenye towel tu die tak letak semula la. sbb tak sampai. so die main campak je kat bwh lantai. takpe la. ekekek

BABY RAYYAN

rayyan, nephew ku, semakin membulat dgn jaye nye. aritu wat monthly check up + injection, weight die dlm 6.8 kg. sblm ni kite weigh.. baru 6.6 kg. so naik lg la. btw, Rayyan baru 3 bulan tau. err.. exactly 3 months 10 days. obese kah rayyan? anak2 korang besar mcm ni ke?

yg paling tak thn bile dah abis susu die, die akan nangis. bunyi die nangis tu.. rase nak gigit je. sbb kiut sgt. bunyi ala2 manja gitu. serak2 basah sket. die taleh kalo susu abis, mesti merajuk. asyik tak cukup je. padahal dan minum 4 ounce dah. Pika time besar cam rayyan ni, 4 ounce tak penah nak abis. 1 ounce pon blom tentu boleh abih. eheh.

pasal tu Pika kecik. tp Rayyan ni, mmg pelahap la. kalo bg pape, mmg die telan. ubat die telan. kalo bg pizza die telan gak kot. ikut mak bapak die kot. dulu kalo minum susu, laju die hisap. sampai tersedak. skang dah slow sket. tp still laju jugak la. dulu tak sampai 1 minit dah abis dah. skang 2-3 minit baru abis. ehehe. 

lg satu, kalo die merajuk, mulut die mencebik. korang bayangkan baby buat mulut mcm ni :( . siap bibir die terjuih kuar. GRR. rase nak tarik2 je bibir die. dah la muke bulat! GERAMM!

harap2 baby kite, semontel rayyan jugak la. sedap pegang. ehehe. mcm bola je. tak rase tulang. rase isi je.. ekeke.

ME

huh? pasal aku? err.. takde citer la. bese jela. keje menghadap computer. jd org gaji kat umah. hahaha. tade yg menarik pon.

oh ya. ari tu (2 minggu lepas) pg sungai petani, kiteorg tinggal dekat 1 area ni. mmg mcm Jln TAR, KL. byk kedai jual kain, tudung, etc. siap ade Jackel lg. Jackel cawangan sane la. ade sale.. 85%. errkk!

mummy tanak lepas peluang ini, so kiteorg beli la kain ela. beli 4.. utk saye, mak, akak ipar dan nenek. 

lame jugak nak pilih tu. sbb mule2 tak nampak yg berkenan. kite tanak la, pilih pattern yg same. sbb dah boring tgk bunga2. nak corak abstrack lak. so last2 pilih 1 kain ni.. mmg abstract yg amat. bunge die besar, cume penuh la, tade rupe mcm punye. eehehe. dah siap imagine dah nak pakai tudung ape. tudung pon tanak pakai tudung bawal dah. bosan jugak. asyik bawal bawal bawal. nak try tudung lain.

skang ni ramai dok pakai tudung ekin. isk terpakse jugak aku sebut name die ni. takpela, die yg popular kan tudung tu. sblm ni, aku panggil tudung mawi, sbb sejak mawi kuar dr AF, mmg tudung2 mcm ni femes. cume tudung mawi ni, hanya 1 colour awning same kaler dgn kain tudung, tade corak dan kain die pon bese je. awning pon jenis tebal. so kite beli tudung ekin. name sebenar tudung tu.. tudung 'HAWA'.. yg ade awning keras utk dipadankan dgn baju abstract tu. :D

mummy maintain beli tudung bawal. tp lepas pakai kite punye, baru menyesal. die pon nak beli jugak tudung HAWA ni. tp lain kali la. kene singgah C4 lg. Jln TAR maybe murah sket, tp susah la nak pg sane, kalo ade Pika & rayyan.

tudung CT pon ade gak. hahhaa. tp skang CT dah style lain dah. style mcm org gipsy je. ikat kain jarang kat kepale + nampak jambul. ekeke. so, perlu ke panggil tudung CT lg?

tudung CT ni, mcm org zaman2 dulu pakai kain batik atas kepale. mcm tu la lebih kurang. cume lobang nak isi kepale tu tade la besar mane. pestu ade tudung inner skali. tudung inner tu tudung mawi. nice jugak la. tatau la sesuai dgn kite ke tak. kang angin tiup, terjatuh plak tudung CT tu. tinggal tudung inner je. ehehe. kene pin kan kot.

lagi....

AZAM 2009

err. ape ye?

1. target utk kuruskan bdn, dah achieve dah thn 2007. thn 2008, dah berjaya maintainkan berat bdn. so, thn ni maintainkan berat jugak. tamo naik2 dah.

2. erm.. ape ye. carik calon suami? wahahhaa. bf dulu kot, baru suami. step by step.. dieha.. step by step. aduhai. ape kes ni dieha??

3. tambahkan duit pendapatan. for Herbalife, kene recruit lg ramai org. dan maybe promote downline jd supervisor? target nak dpt 20K by end of 2009. kalo dpt lebih lg bagus.

4. pk business lain. jual bende2 lain. maybe 2nd hand items. ape yg aku nak jual eh? byk baju2 lame yg tak padan utk aku lg. perlu ke aku jual? ke aku simpan je?

ari tu try buat sambal/sos utk marinate ikan bakar. not bad. menjadik. sedap!

pestu popcorn aritu, pon nice jugak. daddy soh jual lak. daddy ni seme bende soh jual. rase sedap sket, trus soh jual. lg2 sbb ade caramel sos. ehehe. tp.. popcorn nak bungkus mcm mane. kene ade mesin besar ni. takut masuk angin je. 

kalo sos marinate ikan bakar, ok. itu boleh difreeze/simpan dlm peti. what else? pk.. pk.. jual frozen products? freezer sudah sedia ada di rumah. cume nak carik stock saje.

5. erm.. buat makeover? style ko dieha sgt.. erm.. sgt.. ape ye? i dunno. very the rugged looking. pakai la baju2 ponpuan sket. boleh?

6. cube kuruskan atau ubah eating lifestyle family members yg lain kpd yg lebih baik. especially mummy dan abg. akak ipar nak join skali tak? r u reading this? tak elok minum teh (eh ke kopi) yg buat pg toilet selalu tu. its not the right way to slim down. rosak perut/usus.

.....

ok. not bad entry kali ni. wahahaa. sblm ni nak buat entry pasal pg Carrefour, tp dah lame dah bende tu. takut basi je. takpe la. lain kali kite update about my day. tp itupon kalo ade bende baru yg menarik.

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...