Tuesday, January 13, 2009

Graduation Day

sepatutnye post ni dipublish pd 10 of January, tp lambat sket, sbb malas nak upload/edit gambar2 yg telah disnap. ehehe.

graduation ni, bukan saye yg graduate tp ayah saye. ini yg kali ke-4 ayah saye graduate. mmg tamak kan die ni. hahahha. nnt die graduate lg kali ke-5 tak lame lg. tamo pg dah. baper puluh kali daaaa. saye jugak kene jd photographer nnt. tamo tamo. ini lastt!

~~~~~~

Date: 10th January 2009
Location: Dewan Tunku Canselor, University Malaya


^
that's my dad, with my mum in front of Dewan Tunku Canselor.

My dad tak pakai robe, coz die buat Certificate je. Certificate of 'Usuluddin Studies'. hanya org2 yg buat diploma / degree /etc akan diberi robe. so my dad, just pakai baju bese jela. asalkan formal.

graduation ceremony tuh berlangsung dr kul 9-11 pg. kejap jela, since.. utk Cert dan diploma saje.

kul 8.30 pg baru boleh masuk dewan. saye dgn mummy dok row 2nd paling dpn. err tade la paling dpn, tp dekat dgn graduates. paling dpn dah penuh. so nampaknye kene snap dr jauh la. tak brp penting sgt pon, since, gamba amik sijil tu, mmg ade photographer yg akan amik. so no worries. kite byk amik video dr amik gambar.

pas tu kan. cam bese ade la rules, kalo nak snap gamba 'no flash', handphone kene off/silent.. etc. 

saye ni mmg ikut rules. tp yg saye tak berkenan, saye diberitahu bende yg same.. sebyk 3 kali (tambah dgn announcer jd 4). sekali dr annoucer sendiri.. mase die ingatkan seme org pasal rules/etika ni. pestu 2 kali dr sorang escort #1. dan lagi skali, dr escort lain (#2).

org lain pakai hp camera.. derang pakai flash tade plak kene tegur. er.. ade la yg kene tegur jugak. tp saye kene tegur 3 kali!!! padahal saye snap, tak pakai pon flash. uwargghh.

tau la camera saye ni beso sket dr org lain. nampak hebat sket (yeke? hahaha). lom pakai Canon semi auto punye camera lg, lg kene tegur kot. org lain takat camera hp je. 

ade sorang ni, 1 row dgn kite.. dgn selamba nye bbrp kali dok ckp telefon. dan ringtone bunyi dgn kuat nye bbrp kali. tak plak kene tegur. tak aciii! [-(

saye ni ikut rules laa!! ingat saye ni org jenis rowdy ke.. tak ikut peraturan. ni yg nak marah ni. 

oh anyway.. utk yg tatau la kan, saye ni bosan kalo org dok repeat bende same. pasal tu saye hangin. ehehe. saye dah ok dah skang. saye tak simpan dlm atie. :P

pas tuh, escort tu halang view saye plak. diri bebetul dpn tmpt saye nak shoot. saye nak shoot nampak bdn die jela. elok2 plak tu. 

dah la ade lg satu rule. nak amik gamba, kene amik dr tempat duduk je, taleh berdiri, atau beralih tmpt lain utk snap gambar. lg la haru. 

"cik, boleh ketepi sket tak?" ~ tegur dlm hati jela.

kang saye tegur die bebetul, merajuk lak. sbb mesti malu kan? aku pon kalo block view org, pestu org tegur aku, aku mesti malu punye. so aku tegur dlm hati jela eh.

aduhai. sib baik, time daddy naik stage, die tade. penat diri kot. die dah pg duduk. wahahhaa.

ok. mcm bese, graduation ceremony ni, mule2 kene diri utk bg tanda hormat mase VVIP (deans and canselor) berarak masuk, pestu sambung dgn nyanyi Negaru Ku. mummy tak nyanyi pon. uhuk.

pestu 'wakil' naib canselor bg ucapan. mane pg canselor ni.. atau naib canselor? sibuk kah?

lepas tu, ade doa. dah abih doa, budak2 diploma naik terime sijil, lepas tu baru yg amik cert (including my dad). ade sorang graduate tu, dpt tepukan paling gemuruh mase die amik sijil. 

eheh. bukan sebab org tu femes/popular pon. tp sbb die org yg paling LAST naik stage utk terimi sijil!! kire dah khatam la. hahaha. die senyum senyum jela. tepukan gemuruh btol la dewan tu. sblm2 tu seme malas nak tepuk. tepuk mcm tak rela je. tp sbb semangat nak balik punye pasal, tepuk la kuat2. hohoho.

lepas dah abis tu, kene nyanyi lagu Uni Malaya dulu. baru boleh balik. :P

kite tanye mummy, ingat tak lagu uni dier? btw, uni my mum UM jgk. pasal tu saye tanye die ingat tak lagu UM. sekali lg, mummy tak nyanyi pon. saye siku2 die pon tak nyanyi jugak. huhu.

btw, saye nak tambah sket. lagu UM, tak sedap. jgn marah ye. ekeke. MMU punye lagu catchy. siap boleh masuk Juara Lagu tau. wahaha. eh tak masuk la Juara Lagu, cume lagu tu mmg ala2 mcm lagu American Idol punye stock. lagu yg boleh menaikkan semangat la. ekekek. kalo ade dlm laptop ni, saye upload ok? :D

ayah dulu pon UM jugak. pestu baru pg Uni Sheffield, UK. pestu UIA (masters), pestu kembali ke UM (cert usuluddin + apetah. tak amik tau plak). hoho. 

kan dah kate td, die grad 4 kali. esok2 nnt.. 5 kali lak. aduhai. tamak sungguh. nape tak buat trus PHD. dpt gak Dr/Prof kat dpn name. buat cert, dpt sijil je. 

~~~~~~~~

balik dr graduation baru dpt tau, kite bace dlm buku, naib canselor adalah Ghauth Jasmon. wahahah. Ghauth Jasmon tu sape ye? korang kenal tak? die adalah President pd Multimedia University (MMU). ehek. tp ade kisah yg agak tak best pasal die ni. no wonder la.. setakat 2007 je jd President. korang click jela.. kat name die tu. saye dah letak link Wikipedia. korang bace la sendirik.

lame jugak nak tunggu daddy naik stage, sbb diploma naik dulu, baru yg cert. aduhai.

sib baik tak tetido. wahaha. saye occupy time sy dgn snap bende2 lain (with no flash tau). :P

siap kuku sendiri pon saye snap jugak. wahaha. takde keje sungguh.

tp kan. mcm tak best je graduation kat UM ni. tak meriah langsung. tade pon gerai jualan. tatau la nyorok mane2 ke. tp tak prasan lak.

i mean selalu bukan ke kene ade carnival? convo carnival? tade eh?

ke sbb diploma + cert je, derang pk tak perlu la nak buat grand2 sgt. student2 lain yg blom grad tayah nak participate? erm. mcm tak adil je.

~~~~~~~~

terlupe 1 bende. agak penting ni. penting ke? :P

dlm dewan tu, besela kan. ade camera man.. record video dlm dewan. saye dah agak dah, mesti saye punye muke akan kuar kat screen besar tu.

cani citer nye. saye ni.. erm ape ye.. nak kene bgtau istilah dulu ye. istilah 'the doggie'.

agak pelik sket la istilah ni. ehhe. hanya 'jaaffarians' je akan paham. tp takpe, saye explain kat sini.

saye ni... boleh detect, kalo org amik gambar saye. tak kire la camera bese or video.. saye boleh detect. bile dah terase ade camera tgh focus kat saye, saye akan pandang tepat pd video cam or camera tu. ehehe.

istilah doggie ni wujud disbbkan 1 video ni. rasenye America's Funniest Home Videos kot. ade 1 vid ni, org ni tgh record scene kat taman. ada org dok sun-bathing, picnic, etc. so ade la 1 anjing ni.. anjing kaler itam. anjing tu, pandang je kat camera tau. mase tu, org yg tgh record, blom zoom lg, so tak baper perasan ade anjing ni dok pandang die. masih focus pd 1 tmn tu la. pestu org tu zoom zoom. prasan la anjing yg comel ni dok pandang camera. mcm tau2 je org tu dok shoot die. ehehe. 

anjing tu muke bese je mase tu. tp mate mmg straight pandang kamera. bile org tu zoom lg.. dan zoom lg.. sampai la hanya anjing tu je dlm frame, korang tau anjing tu buat ape? anjing tu senyum!! ehhee. so disini la, wujud nye istilah 'the doggie'.

the doggie = org/makhluk yg boleh detect camera. ehehee. mule2 pandang bese kat camera, pestu senyum. 

itu la yg bese saye buat. saye sebijik mcm anjing tu la. wahahha. dulu mase saye graduate pon same. wahaha. mule2 pandang kat camera, mate bulat je. pandang depan, kiri kanan, depan balik. pestu 1-3 saat kemudian. senyum. :))

~~~~~~~~

ok ini ade bbrp gambar yg kite snap. byk sebenarnye, tp letak sket je. kang letak seme, lambat lak blog ni loading. jd berat lak nt. ehehe.


^
mum and me. hoho. lihatlah baju kiteorg.
saye yg baju kaler oren, dan itu Selipar Capal saye.


^
the invitation card...


^
the graduates... my dad dok belah lg satu (belah kanan), yg ni belah kiri.

Labels: , ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...