Friday, January 16, 2009

At the Post Office

Date : 16th January 2009
Time : 10 am

At the parcel/poslaju counter...

Me: Hi. Assalamualaikum... *gives parcel to counter lady + places filled poslaju form on top of parcel*
Counter Lady: *weighs parcels.. paste pos laju sticker on box.. etc*
Me: brp ye?
Counter Lady: RM 7.65...
Me: kak.. kotak PosPack A,  yg paling kecik ada lagi tak?
Counter Lady: Tade la, Dik. Dah abis.
Me: oo. takpela kalo gitu. Kak... saya nak 5 keping borang PosLaju, boleh?
Counter Lady: Er. Taleh nak bagi la, Dik. Ini je yg ade skang. takut kalo bagi kat adik, tak cukup utk org yg dtg ptg. *sambil tunjuk borang yg ade*.
Me: err. okay. Ni RM 10.
Counter Lady: *give balance*
Me: teme kasih
Counter Lady: .....
Me: * takes balance and leaves*
  

huhuhu.. ape kes??

and u know what, kite tgk copy PosLaju, tade pon jumlah total cukai + total postage yg diprint atas kertas tu. hanya ditulis dgn pencil jek. huhuhu. so saye tatau ape name 'Counter Lady' tersebut.

ok kalo ikut logik la kan.. part die ckp, taleh nak bagi saye borang PosLaju, just bcoz nak simpan utk org yg dtg petang. logik ke?

saye dtg awal ni, sbb tanak jd org petang. bile petang, borang PosLaju abis. datang awal, patut dpt la kan? aneh sungguh la. bukan 1st come 1st serve ke?

saye pon malas nak ckp byk. sbb masih pagi2 lagi. lagipon, saye mmg ade extra 2 borang kat rumah. saye just try2 mintak, kot kot dpt la extra.. boleh simpan rumah. senang saye nak pos parcel byk2 nnt. tayah mintak dah.

selalu saye pg Pos Office, jumpe counter guy la. ade 2 org yg kite bese. Sorang name, Khairul.. sorang lagi Ady. derang dua ni ok sket.. berbanding 'counter lady'. ni 1st time dpt layanan dr staff perempuan. uhuk.

bukan nak bias ke ape, tp apehal layan aku mcm ni. teme kasih pon tade. saye plak teme kasih kat die. uhuk. senyum pon tarak. jwpn yg kuar dr mulutnya.. hanya "Tade la dik. Tak boleh la dik". uhuk. negative seme jwpn die.

sib baik panggil saye Adik, sejuk sket atie. hahahha. kalo panggil akak/makcik.. mau terangkat kening sebelah kite.

saye ni pagi2 malas nak emo2, sbb skali emo, abis whole day ruin la kan. so tak brp kisah sgt la die tak bg tu. cume alasan die bg tu, agak tak logik la. garu jugak kepale saye kat pos opis td.

selalu mintak dr Khairul dan Ady ni.. extra borang PosLaju, tade pon derang bg alasan mcm tu. saye mintak 10 borang pon derang bg je. sambil2 tu tanye, "anta parcel kat sape byk2 ni? customer eh". kire ade gak la small talk. tak kisah la ape tajuk pon. baru la customer-friendly. 

derang dah mmg kenal saya, sbb boleh dikatakan every week/month, akan ade la muke saye ni kat Pos Office ni, anta parcel.. siap letak parcel dlm plastic HERBALIFE lg. hahaha. itu promosi sambil berjln. mane la tau, tetibe org kat Pos Office teringin nak try Herbalife. haha.

sambung balik..  Khairul & Ady, tak complain pon saye mintak 5-10 borang PosLaju. no complains at all. mase saye mintak tu, pagi2 lg kul 9.30 pg (baru bukak counter).. dan ade jugak time ptg saye dtg. masih byk borang yg ade.

tak kire la saye dtg kul baper pon kan. kalo ade tu, derang akan bg.. cume counter lady tu je tak bagi. tatau la ikut rules sape tah. saye bukan main2 mintak lebih, kak. saye berniaga.

mcm kotak tu..  dah mmg tade, co takpela. tak kisah pon. ke mmg ade kat blkg cume die malas nak pegi amik.. ?? erk. ntah la. tatau la kan. hanya tuhan saje yg tau. :P

aduhaii..

cube korang imagine la kan. korang nak pg beli kuih sket kat gerai kuih muih. pestu korang nak beli byk la. maybe sbb nak bg jiran or sedekah kat surau ke.

Korang: Makcik, saye nak karipap tu.. dlm RM10 boleh tak?
Makcik Kuih: Eh byk nye! mane boleh beli byk2. kang customer saye yg dtg petang nak beli karipap, karipap dah abis. beli RM2 jela.

ehehe. so korang paham tak? :))

so bg korang. LOGIK KAH alasan yg diberi? sila tinggalkan komen kat 'haloscan comments' di bwh. tengkiuu :x

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...