Thursday, December 11, 2008

Hari Raya Haji

hmm.. if u read my 2004-2006 posts, u would say, wow this girl writes a lot!! but now, i don't write that much anymore. i don't know why. :(

nak kate, my life isn't interesting, tak jugak. ke malas? tak kot. ntah la. tatau nape. i guess i think too much. dulu2, i main tulis je. tade planning langsung. maybe thats my problem.

so for now on, i will write as i please.. i will write whatever subject. even bende2 yg kecik pon saye tulis jela ye. ini utk build balik kebiasaan saye menulis mcm dulu.

so ape ye nak ckp.. hihihi. where should i start?

~~~~~~~~~~~

ok.. ari ahad dan isnin lepas, kite + parents pg Kuala Terengganu. keluarga akak ipar ade buat Kenduri Aqiqah utk Baby Rayyan.. campur skali dgn sambutan raye haji. disbbkan kiteorg tanak melalui peristiwa pahit thn lepas, 18 jam KL - KT, kiteorg pon dah booking awal2 plane ticket. ehehe. dah la musim2 banjir ni. no way.. i'm gonna go thru that again.

so pagi hari ahad, mmg awal la bangun.. dlm kul 3 pg kot. tido kul 12. sbb flight kul 7.05 am. tp teksi dtg kul 5 am. mcm tak sempat je kan. hihi. kul 6.30 am baru sampai LCCT. erkkk!!! tp sempat nak gi surau lak. dlm 6.45 baru selesai dpt boarding pass!! nak jln ke Gate paham2 la.. LCCT ni jauh giler. dah sampai Gate, kene jln ke plane lak. plane pon jauh giler. tp masih ok lagi la. lom citer KT - KL lg. yg tu lagi jauh. wahahah. mmg leh nangis.

dah spt yg disangkakan, kite last few people yg masuk plane. kire last customer dah. since naik AirAsia, seat blkg skali je yg masih kosong. so jln la sampai ke bontot plane. uhuk. dan saye buat kali ke-2 kene duduk sebelah stranger. sib baik seat tgh tu tade orang. at least, ade space sket. :D

dah lame betol tak naik plane ni. last time mase pg Padang. that was 1 year ago? wow.. sgt lame. disbbkan dah lame tak naik plane, perasaan nervous tu mmg ade. kalo korang ni readers setia blog ini, u should know by now.. saye ni afraid of heights. dan bile naik plane ni.. turbulence mmg 
saye allergik. mule la terbayang, plane crash la.. sgt menakutkan. cube korang bayangkan plane yg dr ribuan kaki, jatuh ke darat. erk. lame tu kene jerit. ala2 mcm Journey To The Center of The Earth.. jerit2 tak sampai2 lagi. tp plane ni laju sket la kot, since menjunam kan. ape aku pk ni. haha.

kalo plane besar stabil sket. tp ini plane jenis kecik. sib baik tak naik firefly.. itu lagi teruk. huhuhu. T_T

ok. anyway, kiteorg selamat sampai. berpeluh jugak tgn. :))

dahla asyik terkejut. org tgh ngantuk, stewardess ni asyik tanye, nak beli mknn tak. elo?? saye puasa la. pestu terkejut lg bile captain buat announcement, ckp traffic jam, taleh nak mendarat, sbb byk sgt plane. baru nak terlelap ni. x-(

dah mendarat tu, parents in law dah ade utk jemput kiteorg. kiteorg pinjam kete derang utk ke Kusial Baru, kampung nenek (belah ayah). kiteorg bermlm kat sane. dinner mkn nasi kerabu.  

keesokkan, semayang hari raya aidiladha. semlm dah mkn nasi kerabu, breakfast pon mkn nasi kerabu. sib baik muke tak mcm kerabu jgk. kiteorg bertolak terus ke Kuala Terengganu. budget nak tukar baju kat sane la. coz wat mase ni pakai baju yg dipakai utk ke masjid.

sampai2 kat rumah ipar, semayang jamak zuhur-asar. kene tunggu la kejap mknn siap.. sambil2 main dgn baby rayyan. since saye taleh mkn mutton, daging pon tak brp nak mkn, abg kite pon tgh loya sbb dok potong daging seharian, bibik masakkan gulai ayam utk kiteorg. ehehe. ini special utk keluarga kite je tau. org lain mkn daging, mutton. kiteorg ade special gulai ayam. wahh. ni yg best ni. wakaka. 

sedap lauk2 nye. ade ikan kering skali. pestu sambal pon ade. byk lak kite taruk. 

lepas asar, marhaban lak dtg. saye agak tak brp paham.. tujuan marhaban ni. sbb family kitorg ni tak gune marhaban pon mase Aqiqah Pika dulu. takat bacaan doa tu ade la. lagipon kalo marhaban derang gune group ponpuan.. yg dok bercerita dlm bhs arab. agak pelik, sbb tak paham pon. kalo ckp BM/english saye paham la. sib baik saye tak tetido. itupon kite pilih port baik punye. kite dok disebalik sofa. so boleh gak sandar2. ekeke.

dinner mkn bende same. sib baik sedap. kalo tak mcm terpakse je mkn. opps.

flight mlm, kul 9.20 pm. bertolak ke airport kul, 8 pm. kali ni balik dgn parents je. oh lupe.. kiteorg pg ke KT plus abg + akak ipar + baby rayyan skali. caner leh lupe ni.

flight AirAsia, delay seperti bese. kul 9.40 pm baru plane sampai. okla tu. tade la lame mane. parents kite ni, mmg ajaib la. naik je plane, boleh trus tido. ajaib btol la. nape la kite tak mcm derang. mate ni mmg ngantuk, tp tak plak tido. makin membulat lg la. kalo leh tido, at least kurang sket nervous.

erm. take off ok. mase kat atas tu.. ade la turbulence sket. captain ckp.. "light turbulence". sib baik light. kalo mcm flight ke Kuching 2 yrs ago.. fuh.. itu mmg haru. dah la ujan ribut petir. plane bergoyang mcm nak pecah je. aii. akak dgn abg boleh lak gelakkan kan kite. makin diprovoke of coz la makin takut. kalo tak usik, saye tade nye nak takut sgt. 

tp okla. saye cube pejam mate, bernapas seperti bese. just bayangkan naik kete yg tgh ikut jln yg berbatu. ehehe. kalo naik kete takpe, sbb atas tanah. ini plane!!! atas ape? tade ape nak support. adeh.

papepon, nak dekat sampai putrajaya-serdang tu nampak la lampu2. langit pon tgh clear. ingat nak snap la gamba sket, sbb lampu2 cantik. tp pk, camera saye ni bukan boleh harap sgt.. lagi2 kalo snap mase mlm. mmg buruk jd nye.

BTW, eventhough saye takut tinggi, saye suke dok kat belah tingkap tau. wahah. logik ke? maybe sbb boleh tau la.. keadaan plane mcm mane. samaada tgh belok, tgh menurun.. etc. for observation purposes kot.

lagi satu tips, kalo naik plane AirAsia ni free seats kan, boleh dok mane2. so selalunye kalo saye la yg decide, saye akan dok bebetul atas sayap plane. coz itula bhgn yg paling err.. paling.. STURDY kalo nak banding dgn bhgn2 lain. :D

kalo kulit plane terburai pon, saye masih di atas wings.. wings akan glide kan? btol ke? i'm so paranoid. ekeke.

sampai elok2 dlm kul 10.50 pm. tp plane tu park kemain la jauh. byk lagi parking yg dekat2, yg die pk dok park paling ujung tu nape? ni sape bagi arahan, soh pilot park jauh2? ke mmg AirAsia ni anak tiri pd LCCT kot. kalo korang nak tau, plane tu parking kat row paling ujunggggggg skali. so kiteorg kene jln jauh la jugak. saye lak kene usung bakul ni. bakul tu ade brg2 kaca. giler berat. so takkan nak tunggu parents. saye pon signal la.. saye nak jln mcm speedy gonzales ni. mummy spt bese kene tinggal.. hahaha. daddy bukan nye nak pimpin mummy. :P

mummy dah serik. tanak jln jauh2 lagi. sakit lutut punye pasal. takpe. lain kali kite soh mamat bangla soh anta mummy yeh. tp kene bagi tip la sket. takkan naik kete buggy tu free je.

lepas tu amik luggage, pestu Q utk taxi. sampai rumah dlm kul 12.30 pg. adoi another long day. mau patah bdn kalo travel ari2 mcm ni.

haa.. pjg gak ni. bagus2. kene tulis lagi something like this. although tade la interesting mane, but this is a start. kesian tgk posting dulu sbb best2. saye bace balik 100 kali pon tak bosan. erk. caner nak dpt balik ni??? arghhhhhhh!! i've loss my touch. T_T

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...