Monday, May 26, 2008

Trip to Malacca : Day 1

Date: 24th May 2008 (Saturday)

bertolak dr rumah pukul, 9.00 pagi. kiteorg dah pakai siap2 baju utk pegi kenduri kawen sedara. agak tak best la, tp sbbkan kite pakai baju sahara + suar.. tade la rase rimas sgt. rimas dgn tudung bawal jela. sbb sulam kat ujung2 tu selalu wat kite rase gatal. takper la. bare with it utk bbrp jam.

on the way tu, ade 3 kemalangan. 1st accident libatkan 2 kete.. terlanggar bontot. yg lagi 2 accident, libatkan lori yg bwk mknn. 1st lori, lori terbabas langgar divider.. abih kotak2 yg berisi orange bertaburan. nak je amik sekotak. hahaha.

lagi satu kemalangan, lori container yg bwk yogurt terlanggar divider jugak. nampak la ade bbrp yogurt yg taleh diselamatkan lagi. ade lagi satu lori ni dtg nak angkut yogurt2 yg masih elok. ehehe. ape ke hal byk sgt lori yg bwk mknn accident ni. aku harap pasni ade lori bwk donut ke.. kek ke.. yg accident.

sbbkan kemalangan ni, lame jugak la nak sampai Ayer Keroh tu. kul 1.30 pm round carik rumah sedara yg kawen tu. dlm kul 2 lebey gitu baru sampai. rumah sedara kat Bukit Gedong, Tg. Kling. siap die introduce tu sorang2 kat bini dier. fulamak, ingat plak name kite. name full name tuh. wahahah. kite ingat name die je, name adik bradik die seme nak dekat lebih kurang same je, tak dpt nak ingat mane satu.

kiteorg dpt goodie bags sorang 1. actually, sepatutnye dpt 4 je, sbb akak dgn pika mkn kat dlm rumah. kiteorg mkn kat luar. tp mummy pegi terambik goodie bag ade sorang akak yg mkn kat dpn mummy. mummy ingatkan semenye utk kiteorg. hahhaa. mesti akak tu dok menyumpah2.. "tamak nye makcik ni, sampai goodie bag aku pon die amik skali. dah dpt 4 tu tak cukup lagi ke??". ahahhahaa.

kite mmg tau, beg patut dpt 4 je. tp bile kiteorg nak simpan brg dlm kete, baru terperasan mcm mane leh ade extra 1 ni. baru terpk mesti mummy terambil org punye. ekekek.

panas giler melaka ni. dah la pakai baju inner, abih basah kuyup.

lepas abih kenduri tu, kiteorg pon bertolak ke hotel. kali ni kiteorg stay kat Avillion Legacy Melaka. Disbbkan booking under Berjaya, kiteorg bayar RM50 (each) utk 2 superior rooms.

dah lame teringin nak dok sini, sbb selalu nye kalo dtg Melaka mesti dok kat Century Mahkota. Jarang benar la nak dok tmpt lain.

Lawa jugak hotel ni. dpt complimentary breakfast skali, tp utk 4 org je. so kene bayar extra for 1 more person. So the girls 1 room, the boys 1 room.



sampai2 je bilik, Pika seronok la dok golek2 atas katil besar. sempat snap gambar sket. Haa.. Pika ade soft toy baru utk replace arwah Gloria dan arwah Chicky. lupe nak bitau, kedua2 nye (Gloria & Chicky) dah kembali ke rahmatullah disbbkan Pika telah gigit mrk dgn kejam... sampai terburai isi perut Gloria + Chicky. So yg Pika peluk dlm gambar tu, kire edition terbaru.. kiteorg panggil 'Star'. Star ni kiteorg beli kat The Curve. Tak ingat plak baper ringgit. RM 10-20 kot. ehehe. harap2 yg ni pjg umo sket.

tak lame lepas tu, kiteorg pon tido, kecuali Pika dan akak. Pika ni buas sungguh la. mentang2 bilik tu fully-carpeted, punye la confident die 'berjln'. takut terlanggar bucu2 meja/kusi je.

mlm tu, kul 6 lebey.. siap2 utk dinner kat luar. dah plan siap2, mmg nak pegi mkn dinner kat Amigo. 2 kali dah blog pasal Amigo ni.. here and here. Akak dgn abg lom mkn lagi kat sane. selalunye kite order Mozzarella Chicken, tp takkan tiap kali nak order bende same kan. so kite order adik bradik pd Mozzarella Chicken iaitu Chicken Cordon Bleu. haha. tak sah kalo tak order bende yg bercheese ni. Chicken Cordon Bleu ni tak se-soggy Mozzarella Chicken. but nice la. besar portion dier. ade coleslaw + fries.

Abg.. order Sizzling Lamb. Mummy.. Grilled Garlic Fillet Fish. Daddy.. Grilled Black Pepper Fish. dan akak order Honey Glazed Chicken with Rice. kiteorg order extra fried rice utk share ramai2. air plak, kite Carrot Milk. ingatkan nak order XL punye, kongsi dgn abg, tp tade plak XL utk Carrot Milk. kalo order watermelon/orange ade plak. aneh btol.

pas masing2 dah kekenyangan, kiteorg jln2 round Melaka city. benti kat err.. tak pasti lak name tmpt ni. tp sebelah Dataran Pahlawan. yg underground punye shopping mall tu. ape eh name tmpt ni? jln2 nampak teletubbies tgh wat show kat situ. Pika cam takut je kat teletubies. dah la mate cam pelik je, aku yg besar pjg ni pon takut tgk. hahah.

akak blanja ice cream sorang satu. 3 ice cream vanilla yogurt + 2 ice cream vanilla bese. rase ice cream yogurt.. sgt aneh.. but nice. rase cam yogurt la tp dlm bentuk ice cream. abg memule nak yg yogurt tp pas dah rase sket die tak suke plak, so exchange dgn mummy punye.

pastu balik ke hotel.. dah abis terbongkang seme. kite sempat tgk finale Survivor China sblm tido. lame nye tak tgk survivor ni. dah miss byk dah.

to be continued....

Labels: , , ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...