Tuesday, May 08, 2007

Baby Maya updates!

Note: contents entry nie utk education purposes saje. jgn pk 18sx ye! kalo rase taleh terime.. sile tinggalkan blog nih dgn serta merta. sekian teme kasih.

Baby Maya is doing fine in the hospital. Skang die ade neonatal jaundice (penyakit kuning) plak. sblm nih ade breathing problem. cara die bernapas tu cam "terlebey kencang". skang dah ok tp kene berjemur under UV light aa. ehehe. kite, akak dan abg dulu mase lahir seme ade jaundice gak. Neonatal jaundice ni usually harmless. dlm 8-14 hari dah leh baik.

ade ari tu kite skodeng akak tgh pam breast milk. susu akan dianta ke spital ari2 utk baby maya. dulu 1 bekas dadih (yg kecik) dah cukup dah.. tp skang doktor kate baby dah start minum byk.. so 2 kali kene anta susu tu ke spital.

kite nih mmg spesies 'curious the cat' so kemain la excited nak tgk caner susu tu leh memancut kuar. ni kalo dipam. kalo ade baby tgh hisap mmg tak dpt nak tgk sbb tercover dgn mulut die. ehehe. so mintak izin akak nak jd penonton la. lame gak nak kuar.. tetibe terpancut la sket2 susu. aneh jugak la. mcm tgk susu lembu diperah tp ni susu manusia. :">

nampak dr pemerhatian kite.. susu tu kuar dr satu lobang kat tgh2 nipple. which was what i was imagining it would be. kire cam cow udder jugak la. tp bile citer kat mummy.. mummy kate bukan satu lobang tp bykkk. errkk. tatau mummy saje nak kelentong atau nak wat kite geli. sbb kite mmg alergik kalo dgr org ckp 'ade lobang byk'. alergik sgt2. sbb mule terbayang ade satu bende ni. adehh. mule la meremang bulu roma nih. dah start rase hibee jibees dah. mummy ckp cam lobang kat shower head. erkkk. benarkah??? leh caye ke nih??? eii geli nyee. ok stop citer pasal bende ni.

so skang kat dlm peti sejuk ade la dlm 1-2 bekas susu diisi dlm bekas dadih yg kecik2 tu. ade skali tu tanye akak, "agak2 sedap tak rase die?". hahaha. tp mmg cam low fat milk la. eh.. kite tak rase la.. tp dari segi rupenye mmg cam low fat milk. cair2 gitu. akak kate kalo nak simpan lame leh letak kat freezer. kite pon nyampuk aa, "wah.. jd cam popsicle milk la nnt. slurppp!". haha. siap wat bunyi slurp tu. ade keinginan nak rase tu. wakaka. ape kejadah la aku nih.

dulu mase baby.. kiteorg adik bradik mmg tak byk minum susu ibu. ntahla. mummy ade citer tak kuar byk lak susu die. so pas dlm 2-3 minggu menyusu dah start minum susu lembu. patut la kiteorg (especially akak dgn kite) minat dan sayang benar kat lembu. misteri dah pon terjwb.

kite ade gamba terbaru Baby Maya.. kite akan update kat post seterusnye. sekian.

P.s: kalo korang nak tau ape bende yg kite akan terbayang kalo org ckp 'ade lobang byk'.. [ click here ]. kalo rase korang tak brani nak tgk. toksah tgk. kite leh get over it.. tp bile ade org sebut perkataan lobang trus teringat balik. ade side effects pas tgk gamba. coz cam leh bayangkan bende tu jd kat diri sendiri. eiii. side effects: bulu roma meremang dan rase gatal2 kat badan.

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...