Monday, August 08, 2005

Day 2 in Melaka (5th Aug 2005 - Friday)

Bangun pukul 5.45 pagi. tp still baring kat katil. sedap jugak tido kat sini. mentang2 dpt sebilik utk diri sendiri. ade 2 katil dlm bilik kite. satu katil letak brg. satu katil utk tido.

kul 6.15 mummy soh pegi mandi. malas lak nak tinggalkan katil, bantal ade 3 plak tu. empuk sgt. tp pape pon kene bangun gak. kul 7 dah siap dah. ingat nak kuar terus sbb leh singgah MMU Melaka, amik robe skali. tp daddy tak siap lagi.

kul 7.30 baru kuar bertolak ke Bukit Beruang. sampai kat MMU, tak jumpe plak bgnn , mase tu tade org agie. isk. kalo tau la mane, leh terus settlekan smart card, robe dan kad invite. rugi betul. kiteorg terus ke Dewan Seri Negeri.

mase tu byk agie parking. sampai kul 8.25 pagi. lepak selama bbrp minit kat luar dewan. kul 9 masuk dewan. berpinar gak mate nak carik kawan2. sms derang tapi tak terjawab plak. tgh drive kot. briefing tu tade la sgt, cume die bitau ape nak buat la. kene verify smart card supaya nnt bile nak naik stage, kite kasik smart card kat officer. officer akan touch kan card kite ke sensor ape jadah tah. pestu serta merta, name akan terdisplay dan diannounce. ini la MMU. konon nak wat canggih sgt. tp tatau menyusahkan budak2. bende kedue is amik robe. then amik card invitation beserta dgn car sticker. derang ade testing jugak 2 row bebudak yg dok kat row paling dpn kiri dan kanan, soh derang naik stage nak berlakon amik scroll. tah hape2. kene wat 2-3 kali plak tuh. kesian betul. jam dah kul 10.30.

pas rase cam dah paham dgn segala hal, kiteorg pon terus kuar utk ke MMU lagi. mesti ramai dah org nih. sampai MMU dlm kul 11 camtuh. akibat mase tuh mmg tgh bengang sbb skang dah ramai org, sampai tak terdgr ade kwn panggil name kite. Ain panggil. tp kite tak dgr langsung. hahaha. sori eh. mmg tak dgr langsung sore ko memanggil. aku dah tuli telinge kot.

so amik robe dulu. sbb itu aje yg senang nak amik. dpt robe size M. pestu dgn horror nye melihat queue yg sgt pjg utk verify smart card. tepon reza dulu sbb utk make sure row yg mane satu. FCM row paling hujung sekali. so kite dgn lemah nye berjln ke akhir queue. fulamak. jauh giler. adela dlm 500 m kot line tu. agak nye la. lebey kurang. kite queue dgn Syibb, Halimie dan bbrp lagi budak DM.

soalan paling hot bile jumpe kawan. dah keje? ohhh tidakkkkkkk.

tak lame kemudian, kite dah sampai 3/4 dr queue tuh. daddy kate kalo kul 2 tak sampai kat kaunter lagi, die soh pegi lunch dulu. tp kite tamo kuar queue, nnt kene re-queue lagi. daddy kate kite dah 2 jam queue tp tak sampai kat tgh pon. hohoho. caner leh tak rase eh. tak rase cam dah 2 jam. rase cam kejap je. walaupon sebenarnye lame jugak. tp tade la cam tensen sgt. kite sambil2 tunggu queue bergerak, sambil2 tu jugak main game henfon. so daddy ngan mummy pegi mkn, kite queue lagi kat situ. biler derang dah abih mkn, tgk kite kat tgh dah. tp still jauh lagi la. tade plak rase cam nak terpengsan. padahal mkn pon tidak. minum air je. selalu nye mmg taleh tahan. kalo tak mkn, mesti rase cam nak pengsan sbb kite low-sugar. kalo wat air milo, mmg tak letak gule langsung. susu lagi la tak letak. skang je baru rajin letak coffeemate. susu tepung sori la. aku allergik kat ko.

daddy pegi semayang jumaat. kite still queue. mummy passkan air milo setin kat kite. warghh. dah sampai 1/4 dr queue. tp still cam jauh lagi. rase cam nak rempuh je. tp sabar je. kaki tak sakit sgt sbb sentiasa exercisekan kaki sepjg queue tu, tade la rase truk sgt. bbrp jejak langkah lagi utk sampai ke kaunter. tibe2 dgn lame nye queue tak gerak2. tatau pesal. lepas tu baru la sampai kat dpn, cheryl plak mintak tulun verifykan skali mykad die. so okla. saye pon dah malas nak ckp byk. akhirnye sampai kat dpn skali. rase cam nak melompat je. tp sabar dulu, lom settle lagi. lepas dah abih tu, kene amik card invite + car sticker.

fuhh.. tarik nafas dulu. tgk jam dah kul 2. kul 11 sampai kul 2. err.. 4 jam? giler ke aper? 4 jam queue. break record nih. takat assembly kat sekolah pon, diri sejam pon dah penat, nih 4 jam diri tanpa duduk langsung dan dgn perut kosong. wah hebat nih. satu lagi record dpt dipecahkan.

kul 2 elok2 je, org abih semayang. so tunggu daddy abih semayang jumaat dlm 10 minit gitu. jumpe serene. soalan yg same ditujukan cume bhs je yg berbeza. "already working?". wahahahah. tp kali nih beza sket, sbb tuan yg tanye pon tak keje lagi. so kamcheng la. eheheehe. still in holiday mood. ni dtg melaka nih kire holiday la jugak.

dlm kul 2.15 daddy pon kuar. mummy dah simpan robe dlm kete. ingatkan nak try, sbb dgr2 dr budak2 yg queue tu, robe tak muat? robe kecik? so cam trauma la jugak. kene try dulu sblm balik. kalo kecik leh tuka. dah la die kasik M. M tu bagi kite agak kecik. kalo beli baju selalu nye L je. takpon XL. suke yg loose2. so try la dulu kat tepi kete. malu la jugak, org yg balik semayang cam tgk2. try try.. boleh la. muat la bahu kite yg cam bahu darth vader nih. so okla size M tuh.

disbbkan mum + dad dah lunch, kite je lom. so kene la carik mknn. kebulur sgt nih. kalo jumpe kucing tgh jln, mmg dah amik dan terus NGUPP jek. singgah kat restoran yg leh dikire pemes dgn Asam Pedas nyer. name kedai kite dah lupe. kite tak amik pon ikan asam pedas. malas la nak mkn ikan nih. nak mkn peparu lak. kiteorg tapau karipap 6 bijik utk mkn kat hotel.

mlm nih nak pegi mkn kat Amigos kot. terime kasih kat Maz dan Pakcik Zaid kerana sedia membantu. especially kat Pakcik Zaid la. Sian die. kaco die keje semata2 sbb nak carik jln utk ke Restoran Amigo's tu. Ape yg best sgt Amigo's nih? Amigo's nih ape bende sebenarnye? jawapan nye akan terjawab nnt. (bukan Amigos tau.. Amigo's!)

dpt msg yg comel dr Maz yg di forwardkan oleh Zaid:
Amigo's kat area Melaka Raya. Dari Mahkota Parade, spital mahkota left, hotel mahkota rite, drive trus nnt jumpe restoran ada lampu jurai2 ada tulis Amigo.


nak try Mozzarela CHicken!! harap2 ade la nnt. kalo nasib malang, agak2 leh out of stock Mozzarela CHicken tu? ntah la. we wait and see eh.

[ skang nih tgh type pakai laptop kat bilik hotel. parents ingat kite tgh tido. sebenarnye sibuk dok blogging. internet tade kat sini. kalo nak online, WIFI ade kat lobby dan restoran hotel. tp malas lak nak pegi. saye tulis la mane yg patut dulu. ]

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...