Monday, August 08, 2005

Day 1 in Melaka (4th Aug 2005 - Thursday)

Mission selame 4 hari utk ke melaka sempena convocation kite yg ahad nih. pegi seramai 3 org aje iaitu mummy, daddy dan kite la of coz. akak dan abg kene tinggal sbb ade keje. kiteorg pegi awal sbb jumaat ade briefing pasal convo nih.

Bertolak keluar rumah lebey kurang 11 pagi. Rancangan nye nak pegi potong line telefon plus cancelkan streamyx Cyberia kat TM Point, Setapak. Tp daddy wat hal die dulu. 2 kali benti utk settle kan bende kat bank. kite ngan mummy tunggu dlm kete. amik mase 1/2 jam each utk setiap bank. kiteorg tunggu dlm kete punyela bosan, lapar pulak tuh. mule2 carik mknn dlm kete. ade 2 kotak coco pops mini yg dah expired tp sbb kiteorg lapar sgt, mkn jela bbrp bijik coco pops yg dah expired tuh. last2 rase cam dah tak tahan dah. dah hampir 1/2 jam tunggu daddy kat bank yg 2nd, kite berjaya pujuk mummy sok pegi beli mknn sket. dah separuh jln berjalan kedai mknn, nak sampai dah kat kedai mknn.. ternampak lak daddy baru sudah, tgh berjln menuju ke kereta. adeh. berkecai atie, sbb cam dah berkobar sgt nak mkn. huhu. dpt minum air pon cukup la.


^
Ini lah source mknn kiteorg sepanjang tunggu daddy dlm kete.
Cube tgk expiry date. Dah expired sebulan lebey.

sambung perjalanan. tatau la kat area nih, tp ade perasan sekolah desa petaling. kiteorg benti mkn kat Restoran ABC. nih restoran kedai mamak. menarik gak kedai tuh. tmpt amik lauk die kene pusing satu round, cam buffet kat hotel plak. pestu agie satu, kipas die giler comel. saiz kipas die suku dr saiz kipas bese. byk la gak kipas dlm kedai tuh. seme kecik2. rase nak curik satu bawak balik umah. kiteorg mkn nasik campur je sbb dah kebulur sgt. kalo ikutkan atie mmg nak soh die gorengkan mee ke. dah muak dah mkn nasik nih. pestu singgah Masjid dekat2 situ. semayang jamak trus. bhgn ponpuan tade org langsung. nampak cam masjid baru. rase nak guling2 je kat masjid tu. warghh. tp sbb ade bbrp org laki tgh semayang.. so rancangan utk berguling2 tidak dpt dijalankan.

dlm pukul 3.30 ptg sampai la kat melaka. pegi carik Dewan Seri Negeri (tempat MMU konvo thn ni) dulu, supaya senang nnt ari jumaat tade la sesat. pestu misi carik gudang yg ade jual mknn. dulu penah pegi skali. so nak try pegi lagi, tp agak ingat2 lupe tmptnye.

lalu punye lalu, kite ternampak PUSAT PENGELUARAN UTAMA MAKANAN TAN KIM HOCK. dulu main masuk je, so tak ingat name tmpt nih. tp dpt rasekan yg ini la tmpt nye, nampak cam familiar walaupon bangunan kat sekeliling dah lain benor. rase nye itu la tmptnye, so soh la daddy pusing balik. pusing2 terlepas lagi akibat daddy tak percaye, die kate itu hotel bukan gudang mknn. huhuhu. gudang tu betul2 terletak kat celah 2 bijik hotel. Hotel Tan Kim Hock dan Hotel Theme. so kene pusing balik, dan akhirnye masuk ke tmpt yg betul.baru la daddy percaye. apela tak caye kat anak sendiri. kite nih instinct kuat, mane penah silap. walau mate kite rabun, kalo kite rase itula tmpt nye. nescaye itula tmptnye. wahahah. pestu boleh lak, daddy ckp camni, "betul la tmpt nih, betul la DADDY ckp tadik." aikk!! bile mase lak nih. nak jer gigit je kepale daddy. grr.. suke tau wat canih. kite yg spot dulu, die lak nak memandai dpt credit.


^
main entrance


^
cani la rupe dlm kedai Tan Kim Hock nih.

PUSAT PENGELUARAN UTAMA MAKANAN TAN KIM HOCK nih terletak kat Jalan Laksamana Cheng Ho, betul2 opposite Stamford College. bangunan kaler pink dan ade pagar besi. tmpt nih adalah tmpt yg perlu anda pegi kalo singgah ke Melaka! boleh la borong mcm2 mknn, dodol, biskut, air, sos dan mcm2 lagi. leh try "taste" dulu sblm beli tuh. lepas dah penat beli brg2 kat situ, jgn balik terus. pegi ke kaunter yg opposite dgn cashier dan beli kupon cendol. RM3 aje. korang leh pilih samada nak mkn cendol durian ataupon cendol yg bese. kedai cendol tuh tersorok kat bgnn sblh gudang tu. ade tingkap kecil kat bgnn tuh, korang tunjuk kupon.. nnt dpt la cendol masing2.

Ini alamat penuh dier:-
Pusat Pengeluaran Utama Makanan Tan Kim Hock
LOT 182, Jalan Laksamana Cheng Ho, 75000, Melaka
TEL: 606-2835322 / 606-2835323 / 606-2835324
FAX: 606-2832320


^
Dad & Mum tgh enjoy mkn Cendol Durian.
Dah tak ingat dunie dah, bedal je cendol tu.


^
kite order Cendol bese.


^
Creative Delicacies by Tan Kim Hock


^
Mix 'em all up!


^
Abis dah mkn. nyum nyum.

kite selalu kalo pegi Melaka mmg pegi mkn cendol kat sini. kite tak suke cendol durian so order yg bese aje. mum and dad order yg durian. sepanjang 2 minggu lepas asyik mkn durian je. i cannot take anymore durian. the smell. urgh. pestu kalo org burb agie aa tak tahan. mesti kene marah punye.

lepas menikmati cendol masing2, perut pon dah kenyang so nak ke hotel la. kiteorg booking Century Mahkota Hotel selame 4 hari 3 malam. so dr khamis sampai ke ari ahad. sblm nih booking sampai ari sabtu je, tp tibe2 MMU nih pegi tuka jadual konvo FCM kene ari ahad lak. mule2 ari sabtu. skang ahad. FOE tade plak kene tuka. FOE same je session ngan kiteorg sblm nih. FCM nih mmg dah jadik anak tiri kot. senang2 je tolak kite ke tepi. adei. abih mane eh nak pegi sabtu nih? jln2 pegi zoo? nak pegi lawat baby cipan la. sblm nih pegi zoo melaka, die baru je lahir. skang mesti dah besar dah. kite panggil baby cipan/tapir nih as "bijik getah" sbb kaler badan die sebijik cam bijik pokok getah. tak cayer?! korang pegi carik bijik pokok getah pestu compare dgn baby cipan tu. SEJIBIKK!!



^
(Top: Mak cipan dan baby cipan. Bottom: Bijik getah)
Same kan pattern die. lebey kurang aa.

mlm lak, kite dah ckp awal kat mum + dad nak dinner kat Sushi King, Mahkota Parade. seberang jalan aje. tp dengan syarat kite kene belanja. kite ngan mummy order set bento. kite pilih unagi bento, mummy pilih komodo bento. daddy plak order tempura set. tercapai gak mkn belut nih. tp belut masak style jepun mmg dah bese mkn. belut masak style melayu lom penah agie try. total kene blanja RM60.51.

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...