Tuesday, July 12, 2005

Marche MovenPick Restaurant

Marche MovenPick Restaurant

Marche Movenpick Restaurant
The Curve
Mutiara Damansara,
Petaling Jaya.
Url: http://www.moevenpick-marche.com.hk/ (Hong Kong)


Pada 3rd july 2005, kami sekeluarge pegi ke The Curve setelah menghantar auntie dan nenekke KLIA. sebenarnye mmg tak plan pon nak pegi The Curve nih. byk sgt idea.. mule2 nak pegi Alamanda, pestu Tesco Puchong lak, pestu sampai kat Mutiara Damansara.. try la nak pegi
The Curve. kat kwsn lain seme cam jam. The Curve lengang sket.. lagipon byk kedai lom bukak lagi.

car park die best la.. cam ala2 IKEA punye jugak. cume ade area die catkan spy pejln kaki tu jln kat lane2 yg dah disediakan aje. mummy kite spt bese, as a good citizen of malaysia.. die dgn baik hati nye.. berjln mengikut lane pedestrian. anak2 ngan daddy nih lak.. siap cheating lagi.. lompat2 pegi lalu kat tmpt kete lalu. huhuhu. seme pemalas.

kite ngan akak dah lame bermimpi nak mkn kat Marche tp tak kesampaian. so ni kire 1st time la mkn kat situ dan juge 1st time pegi ke The Curve. kiteorg tak pegi jln2 round The Curve pon. just dtg utk mkn.. sbb dah kul 2. mkn2 kul 3 lebey. so kene balik terus gombak. taleh lame2. asar nak masuk dah. zuhur lom semayang agie.

ok. sambung balik. elok2 kite naik escalator.. pusing2 terus ternampak Marche. sib baik la.. terus nampak, kalo tak jenuh jugak nak carik satu The Curve nih.

so kiteorg pon pegi la kat entrance Marche nih. kat entrance, kami diberi sekeping passport sorang satu. kalo ilang sekeping kene bayar penalty RM200. passport nih gune nye utk kite pegi ke kedai yg mane kite nak order mknn ape, dah org kedai tu akan copkan kat passport. cop la sampai penuh seme passport pon boleh.. nak kuar nnt pass kat cashier, dan die akan kire cam bese.

so disbbkan kiteorg nih berlime, so dpt la 5 passport. 4 passport mummy simpan dlm beg, dan mule la kami pusing2 survey seme gerai dulu sambil2 mencari mknn yg nak diorder. agak pening jugak la mule2 tuh. agie pon seme tgh kebulur. saye nasihat kan, jgn la pegi ke Marche nih utk mkn kalo korang tgh lapar sgt tuh. sbb korang kene pegi jln2 sendiri utk pilih mknn, leh pengsan tau.

restoran tu kecik aje actually. ade bbrp gerai. ade gerai mexican, italian ade 2 gerai: gerai pasta dan gerai pizza, gerai sushi, gerai jus, gerai dessert, gerai salad, gerai grill, gerai seafood dan mcm2 lagi la.

kiteorg order pizza, pasta (spaghetti carbonara), salad, somtam, sauteed mushroom, jalapeno fries, jus 4 gelas, dan 3 dessert iaitu Fruit Cake, Chocolate Ganache dan Creme Caramel. rase nye itu je kot yg kiteorg order.

haa lupe lak. kat Marche nih ade byk jenis seating area. korang pilih jela nak dok kat area yg mane. yg mane korang berkenan la. kusi meja derang ade mcm2. ade pottery area, area nih cam lengang sket, mungkin pasal susah nak naik turun tangga bawak mknn. area buah2an.. kusi die ade bentuk buah dan sayur. tatau la name sebenar area nih. tp saye kasi name ikut name design yg ade kat kusi jela ye. tak salah kan?

pestu ade meja yg giler pjg.. ala2 cam zaman babarian dulu. kiteorg duduk kat area cam konon2 nye outdoor la. cam garden je. ade pokok seketul lagi. so abih2 mkn tuh, kami pon beredar kuar ke cashier. rase cam dlm kandang lembu aje. sbb ade pagar sblm nak kuar tu. pagar tu die kunci. bile kiteorg dah bayar, baru die kasi lepas. akak kite tukang bayar, die yg nak blanjer. dah dpt duit 100 + 50 + 100 lagi dr org ramai semlm, mane tak blanje.

on the nak balik tu, tah caner abg kite ade idea jahat lak. kan tadik kite bitau pasal penalty RM200 kalo ilang satu passport. so die kate, cth kalo la kite dtg cam 10 org ke makan kat Marche pestu order pakai 1 passport aje. copkan penuh2 passport yg satu tu. lepas dah abih mkn, ilangkan passport yg telah dicop tuh. :D

kuar utk bayar.. tunjuk kan seme passport.. iaitu 9 passport + 1 passport yg penuh ngan cop ilang. so cashier akan charge RM200 aje utk 1 passport yg ilang tu. sape yg untung? sape yg rugi?

rasenye kalo ikut logik, ruangan dlm satu passport tu tade la byk mane. mknn paling mahal pon RM 8.50. melainkan korang order Grilled tiger prawns (RM 22.00). eheh. cukup ke Rm200 utk satu passport tu. ntah la. korang cube la try. kang tak pasal2 korang kene bayar RM200 tp blanja mkn.. tak sampai pon Rm200. so kalo nak try wat canih..ehehe >:) order la byk2 Grilled tiger prawns!!

isk.. jahat nyekk.

nih cth cop utk bbrp jenis mknn. cop nyer dlm nombor je tau, dan ade la die tulih.. jus ke salad ke bawah nombor tuh.
#7 = Fruit tart (MYR 5.00)
#8 = Black forest cake (MYR 6.50)
#12 = Plain waffle (MYR 4.50)
#17 = Chocolate muffin (MYR 3.50)
#32 = Strawberry top (MYR 6.50)
#402 = Grilled four tiger prawns (MYR 22.00)
#1100 = Mushroom soup (MYR 4.50)
#1202 = Sausage (MYR 8.50)
#1204 = Saute mushroom (MYR 8.50)
#2001 = Imported juice (MYR 6.50)
#2005 = Bottled ice peach tea (MYR 4.50)
#3300 = Cut fruit (MYR 6.00)
#3600 = Heavenly coffee (MYR 4.50)
#3607 = Cappucino (MYR 6.50)

etc, etc...

P.s: entry pasal 2nd July dipostpone akibat fotopages disable section upload image. baru ari nih boleh upload. so skang tgh upload gambar2. sekian terime kasih!

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...