Thursday, May 05, 2005

Balik Kampung.. oO oO oO

nampak nye dah lame dah tak update. nak dekat 3 minggu tak update. dah rase malas nak update blog. nape ye?

utk pengetahuan seme, kite balik kampung selame 4 ari 3 malam sempena cuti Maulidur Rasul 21st April yg lalu.

Misi saye balik kampung utk
- beli satay ikan dan satar kat terengganu
- beli mknn kelantan yg susah nak carik gombak

eh seme mknn aje nih. tah hape hape. tau mkn je. nnt2 tgh jln kalo jumpe bende lain yg menarik bertambah la misi2 lain.

ini timeline "balik kampung" saye.

Date : 21st April 2005 (Thursday)
Day 1: KL to Kuala Terengganu


bertolak dr gombak ke Kuala Terengganu, gune Pantai Timur Highway. tido satu mlm kat Primula Resort Hotel, KT. lunch kat medan selera tepi pantai KT. order ice cream goreng. sedap gak. roti die tu cam french toast yg disumbatkan dgn ice cream di dlm nyer.

kat terengganu kiteorg tak pegi byk tmpt. kiteorg pegi kat Pasar Payang aje. itu pon saye yg pegi check kat internet, kat mane tmpt jual brg2 anyaman dan mknn2 kering nih. nampak nye satay ikan tidak kelihatan. tah mane pegi satay ikan nih.

akak beli satu baju kebaya yg sulam2 tu skali dgn kain batik. cam pelik lak beli baju camtuh. 1st time beli baju camtuh. tade plak mum ngan dad tanye kite berkenan tak dgn baju kebaya, huhu. lepas round2 dlm pasar tu, dpt la bbrp mknn. pestu beli sket buah mangga kat area luar pasar.

malam tu mkn nasik hidang kat satu gerai nih. mmg tade org la mase malam. sunyi sepi aje. takut jugak.

Date : 22nd April 2005 (Friday)
Day 2: Kuala Terengganu to Kusial Bahru


check out dr hotel dan bertolak ke Kusial Bahru. nak tido satu mlm kat rumah nenek. on the way tuh, singgah beli Satar RM5. giler byk la beli. hahaha. mkn dlm bbrp ketul aje. nih sbb nak balas balik tak dpt mkn satay ikan. satar pon jadik la.



mase sampai kat Kusial Bahru tu, pintu pagar tutup. cam tade org lak kat rumah. kiteorg masuk jela area rumah, kot kot nenek pegi rumah jiran ke ape. daddy pegi soal siasat jiran terdekat utk tau mane pegi mak die nih. saye tgh bosan2 tunggu, pegi la shoot ape2 yg patut kat kwsn rumah nenek. ternampak 2 eko kucing. satu kaler itam, satu agie tompok2.

Date: 23rd April 2005 (Saturday)
Day 3: Kusial Bahru to Kota Bahru


bertolak dr Kusial Bahru ke Kota Bahru. kene pegi beli brg2 frozen dulu iaitu spt karipap, roti canai, sardin roll, roti kacang etc dan singgah ke rumah Che Jee utk menyimpan brgn frozen. mkn lunch kat situ dan bertolak ke rumah Che Lah. tido satu mlm lagi kat rumah Che Lah. on the way nampak satu bgnn SSF yg sangat besar. kene pegi nnt nih, sbb tak penah jejak kaki kat kedai SSF. SSF nih cam ala2 IKEA jugak la, tp kat sini tak jual perabot. SSF ade accesories je dan brgn perkahwinan. sampai kat rumah Che Lah, packing sket pestu siap2 nak kuar. mummy kene tinggal sbb ade annual meeting PAP bersama adik bradik nye yg lain.

kite, akak dan daddy kuar ke town KB berjln2. mule2 singgah SSF dulu. SSF nih ade 3 tingkat. best la. tak ramai org. bgnn baru lagi so ramai yg segan nak masuk kot. siap mase masuk kedai tuh, staff SFF leh wish slamat dtg lagi. kalo KL jgn arap la. sbb ramai sgt org. round2 kat tingkat satu, byk gak bende menarik kat sini. ade jual vase yg bermcm2 bentuk, painting, lilin bentuk mknn..

lilin bentuk mknn nih yg kite tak tahan. dahla nampak real aje. rase nak ngup je satu. huhuhu. terase nak beli aje. sbb lawa sgt. tp tahan diri dr beli bende2 canih. nnt bile dah ade rumah sendiri saye beli la satu kek lilin wat hiasan rumah.

tingkat 2 lak ade brgn pasu bunga. mcm2 style ade. yg english style.. mcm2 la. kat SSF nih spt kite kate td cam IKEA, die akan gune kan brgn yg dijual dah decorate kat satu area. kire ade demo area la kan. kat dlm lif pon derang hias. lawak betul la. tp menarik gak idea tu. kat tangga nak naik ke tingkat atas toksah citer la mmg derang decorate abih.

tingkat 3 lak brgn kawen. brgn hantaran dan brg yg nak kasi kat tetamu. nih yg nak tgk sgt nih. malangnye mummy tak ikut. mcm2 la ade. seme kaler ade. satu kawasan ade hantaran kaler gold aje. satu lagi ade hantaran kaler silver. every brg asal die decorate mcm2 cara supaya kasi idea kat kiteorg ape yg leh dibuat. menarik nih. otak saye dah penuh dgn idea.

tgk brg kawen nih bukan sbb saye nak kawen, tp akak saye la. tak pon abg ke. saye lambat lagi la kot. budak kecik, mane leh kawen agie.

so sape2 yg berminat nak pegi SSF nih atau nak kawen ke atau beli brg2 perhiasan rumah singgah la kat SSF yer. che wah promote lak. sile ke website SSF utk keterangan lanjut. hohohoho.

pas SSF, kiteorg pegi PCB. kat situ ramai gak bas2 skolah wat lawatan. mmg ramai la org. last time pegi, rase cam lain je PCB. ni cam dah jadik kecik aje. amik gamba sket. pestu singgah kedai utk minum2. saye ngan akak share air kepala yg fresh. daddy order teh o. nih pasal kes kepialu so pasal tu kene order air panas atau pon air yg terus dr buah. :D



kat gerai tu, ade seko kucing oren yg tgh sedap tido atas meje. ekor nye bengkok tatau pasal ape. cam cangkuk je rupe ekor die. mule2 amik gamba dr jauh je. tp sbb zoom kamera nih tade la sehebat mane, so kene la pegi dekat sket. saye ngan akak berlakon pegi cuci tgn, sbb ade sinki dekat meja kucing tu. saye pon ape lagi, amik la gamba die sepuas atie. sib baik die tak bangun. mmg kene tebal mule la mase tu, sbb ramai jejaka2 kat situ. derang siap pandang lagi, dlm atie mesti derang ckp canih.... "eh budak nih cam tak penah jumpe kucing aje".



tak lame kemudian, tgh2 kiteorg sibuk mkn isi dlm kelapa tu, ade sekor kucing oren nih dtg dekat dan duduk sebelah meje kiteorg. kite pandang kat meje tepi sinki.. kucing tu dah tade. eh kucing tu dah bangun la. eh pesal die dtg kat meje kiteorg. cam tau je kite amik gamba die tadik. hahahah. oo nih mesti die pure2 tido td. lame jugak die duduk tepi meje kite, elok2 sebelah kusi kite. kucing tu cam volunteer soh kite amik gamba die. so kite pon amik la. siap posing tu. adei. geram nye kucing nih. pandai betul.



kite perasan menu yg agak asing bagi kite. sup belut? maggie belut? ape nih belut2? saye nih jenis taleh tgk bende pelik2. rase nak try aje. tp disbbkan mase tu tade la nak kate lapa, so tak order la. lagi pon air pon dah abih. huhuhu. lain kali la kot nak try belut. unagi (belut) dah try dah. tp utk jepun style. nih nak try style melayu masak lak.

Date: 24th April 2005 (Sunday)
Day 4: Kota Bahru to KL


bertolak balik dr Kota Bharu ke Gombak. dlm kete spt bese mkn je keje. kiteorg dok dgn mknn. so pas satu2 yg abih. kalo dok diam nnt rase nak muntah lak. tu pasal kene mkn sumthing kalo dlm kete. singgah lunch kat rest stop tepi highway. nampak sup belut lagi sekali. daddy tanye, ade tak sup belut kat tuan kedai. org tu jwb, "mlm baru ade". huhuhu.

aktiviti balik kampung kali nih "suprisingly" sungguh best mungkin krn
a. 1st time tido kat rumah Che Lah yg cun alternative kpd tido kat hotel everytime balik kampung
b. kurang satu manusia dlm kete (abg tak ikut balik KB), byk ruang extra dan boleh tido dgn aman dan tanpa rase tension
c. tade manusia yg suke sakat kite (iaitu abg.. wahahaha)
d. balik kampung waktu bukan mase raye
e. dpt pegi ke tmpt yg tak dpt pegi mase balik kampung dulu. selalu balik kampung mase raye aje. org pon ramai, tak dpt pegi mane2.
f. tak payah pegi byk rumah org dan tak dipakse mkn byk bende sampai sakit perut.

ok. kalo nak tgk gambar2 yg kite amik sile CLICK SINI!

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...