Tuesday, March 15, 2005

Update Marathon

Update Marathon

setelah lame meninggalkan blog terbengkalai begitu saje.. kini tibe mase utk mengupdate. kali nih kite akan update mcm2 bende disbbkan tade mase nak update 2-3 minggu lepas. sibuk wat FYP la. nak kate sibuk sgt tade la terase sibuk pon. sempat agie nak tgk movie.. lepak2.. masak2.. . mmg tak terase spt final yr. hahaha. moral of the story. buat la keje awal2 dan buat keje byk2 terus. kemudian hari.. anda akan senang atie. ngehehehe

ape bende nak citer dulu aa. erm...



DM Week 12 Consultation

pagi td consultation last bagi budak2 Delta DM. minggu dpn dah final presentation. patutnye minggu nih dah present, tp diextend ke minggu agie satu sbb ramai budak2 yg lom siap keje. saye adalah org yg last utk consult sblm cik jee pegi lunch tadik. sib baik cik jee kasi can kat kite. kalo tak kene tunggu kul 2. huhu. tamo aa tunggu. dr pagi td dah sampai.. mati la nak tunggu sejam agie. mate pon dah kuyu dah. perut pon dah bunyi.

so td consult games dulu. mule2 tade org kat blkg kite melainkan Dela ngan Reza. pas lame2 tu.. tibe2 ramai org berkerumun di blkg. ini mesti attracted nak dtg tgk pasal ade bunyi2an yg agak pelik. sib baik Cik Jee tak click kat starfish.. kang tak pasal2 starfish tu nyanyi. hohoho. nak kate die komen byk pon.. ade la jugak. kang kene edit games tu sket agie.

concept board dan ideation board akhirnye die dah pilihkan. saye nih jenis kalo die tak pilih mane satu, sampai tu la rase tak senang atie. kalo pilih sendiri tatau nak pilih yg mane satu. so dah settle bab A2 board. senang sket atie nih. 2 minggu lepas die dah pilih tp die soh edit agie.

ini die concept board (design concept) dan ideation board yg dah diapprove oleh Cik Jee.

Concept Board
^
Concept Board

Ideation Boart
^
Ideation Board




The Manhattan Fish Market

Sabtu 2 minggu lepas kite-akak-abang pegi ke midvalley utk mkn. bese la.. keluarge kite reti mkn jek. suke prabihkan duit utk mkn. pegi midvalley nak try restoran yg baru dibukak kat LG midvalley iaitu "The Manhattan Fish Market". dr name kedai pon dah tau mknn2 die berasaskan seafood.

abg kite sememangnye tamo mkn kat situ. die ingat kite pegi kat mid valley nak mkn Chilli's. tp akak kate die dah muak dgn Chilli's lalu ingin mencube mknn kat "The Manhattan Fish Market". restoran nih terletak bersebelahan dgn BreakTalk. deco die bese aje tp tatau la pesal bile nak masuk tu cam segan2 aje. tak cam Chilli's.. Chilli's tu cam secluded sket.. gelap.. kusi pon comfy. kusi restoran Fishmarket nih kayu2 belaka, so tak baper best kalo mrk2 yg ingin dok lame2 kat lam restoran tuh.

ok kiteorg amik mase yg lame jugak la nak pilih ape yg nak diorder. sbb menu die ade yg portion utk 2-3 org mkn. ade yg utk sorang mkn. Last2 ini yg kiteorg order.

1) Soup: Manhattan Seafood Chowder
- soup nih tgh promotion time kiteorg pegi. so murah sket harge die. Ni 1st time kite mkn chowder yg pakai tomato. so kaler pon merah2 aje. byk gak cebisan2 seafood dlm tuh. soup nih kiteorg kongsi 3 org. so bayangkan bowl soup tu kejap kat akak kite.. kejap kat abg kite.. kejap kat kite. haha. aktiviti merotate kat mknn.

2) Starters & Appetisers: Garlic Lemon Mussels
- oh yg ini sungguh lazat skali. kuah die leh wat org pengsan. lemak berkrim. Mussels dlm dish nih die kasi dlm 7 keping. eh keping ke.. ke ekor. aahh... wutever la.

3) King Salmon Cajun for one
- ini abg kite order. die nak mkn sorang2. salmon die sedap. besar gak portion utk sorang. tp bagi abg kite masih lom cukup. utk dish nih, leh pilih samada nak mkn dgn fries atau nasik. obviously my bro pilih nasik la.

4) Manhattan Seafood Platter for two
- dish nih utk saye dan akak. tp abg mesti la nak try2 sket seafood platter. seafood platter nih ade prawn 4 ekor, 3 oyster, bbrp ketul squid, satu keping besar fillet. side dish die nasik + fries. sampai2 je dish nih, waiter akan flame grillkan dulu kat tepi meje kiteorg. hati2! jgn dok dekat ngan waiter tu. kang terbakar rambut atau tudung anda. :D overall dish nih sedap! ikan die sungguh gebu. mmg kalah la ikan2 yg penah saye mkn seblm ini. mkn gitu terus tanpa sos pon dah sedap.

5) Tuscan Tiramisu
- yg nih order secara last minute. ingatkan die nak serve dlm cawan cappucino cam dlm gamba. tp die serve dlm bekas plastic microwave. hahaha. adeh. lawak betul. dlm tiramisu nih, cake die tak byk sgt. dan die tak gune finger biscuit. so penuh dgn cream cheese je. ade la gak taste coffee tp cream tu la yg byk. abg kite kurang sket kalo ade cheese2 nih. so kite abihkan tiramisu nih. padahal tiramisu is my bro's favourite dessert.

Total = RM 106 ++ (including drinks)

ini alamat dan no tepon "The Manhattan Fish Market". sape2 yg berminat nak pegi sile la.

Lot LG060,
Lower Ground Floor,
Mid Valley Megamall,
Mid Valley City,
Lingkaran Syed Putra,
59200 Kuala Lumpur.
Tel: 03-2284 0448

Meh tgk Official Website The Manhattan Fish Market!




Kak Long's Resort Cafe

First time try mkn kat area dekat2 UIA, Gombak. satu restoran menarik minat kiteorg utk pegi. ari tu ade simpan resit, tp ilang lak. kite simpan resit tu pon sbb nak salin balik alamat restoran nih.

spt name restoran.. restoran nih mmg ala-ala resort. open air restoran. perabot seme nye kayu. korang leh pilih samada nak duduk dlm pondok iaitu kene mkn style bersila. agi satu dok je kat meje bese yg beratapkan pelepah. siap ade kipas tuh. nih yg suke nih. kasi A sbb ade kipas utk setiap pondok dan meje. mknn nih die campur2. ade chinese food, thai, western. kesedapan lak, so-so je.

haa lupe lak. kat sini ade Clown yg bertugas utk meniup belon utk kanak2. die akan wat mcm2 bentuk dr belon. akak ngan kite mmg dah lame teringin nak dpt at least satu balloon yg bentuk mcm2. tp segan la kan. dah besar pjg takkan nak pegi mintak kat Clown tu kot. tp dgn tak disangka2.. Clown itu senyap2 buat 3 bijik balloon kat tepi meje kiteorg. mule2 kite cam dah agak die nak kasi kat meje kite. tp cam wat derk jela kan. pestu dah siap satu, die kasi la kat akak kite sbb die dok ujung skali. eeheheh. senyum melebar pas dpt tuh. die kasi 3 balloon. satu sorang la kot. sib baik die consider abg kite tu budak jugak. sbb kalo tgk badan nampak cam bapak budak. ke die ingat ayah kite yg anak? hmm.. mungkin jugak.

Clown tu kasik satu Teddy Bear, satu Poodle dan satu lagi Flower. Thank you Abg Clown!

nape panggil die Abg Clown? sbb ade bbrp budak kat restoran tu asyik ikut Clown tu sambil memanggil die, Abg Clown. mak kite pon komen, cam pelik je panggil Abg Clown. hmm. budak2 tu hormat kat Clown tu so letak la Abg kat dpn. haha. ini la namenye malaysia. nak ikut adat ketimuran sampai nak panggil Clown pon nak ber-abg2.

ini lah 3 balloon yg kiteorg dpt!

Teddy Bear
^
Teddy Bear Balloon


Poodle
^
Poodle

Flower
^
Flower




Face Analyzer

website yg kite jumpe skali dgn Candybar Doll, iaitu Face Analyzer. Just submit korang punye photo (tp pastikan gambar korang tu facing ke dpn, bukan sideways atau jeling tepi ke ape. dr gambar korang, website ini akan analyze race korang, personality dan mcm lagi. gender pon die akan detect terus. tp sape2 yg derang analyze gender lain dr sebenarnye, bermakne nye korang nye muke terlebey "lelaki" atau terlebey "ponpuan". :D

kite submit 1 gamba dan ini la result nye.



hmm.. Photo#1 - 66% Japanese/Korean and 34% Chinese. ingatkan % Chinese akan lebey tinggi, ini Jepun lak tinggi. muke kite ade cam jepun ke? kite try cube lagi dgn submit 2 gamba lain. ini result nye. Photo#2 - 39% SE Asia, 61% Chinese... Photo#3 - 34% SE Asia, 66% Chinese... :P . heh. mane ilang jepun. chinese lak?

sesape berminat nak tau korang ni ade ciri2 muke race ape atau etc.. sile la ke Face Analyzer.

kite selalu dimistake as chinese. dr kecik sampai ke besar, cine jugak la. ni nasib pakai tudung. kalo tak pakai.. sah sah org ingat amoi la nnt. mase dok kat hostel, bese la ramai yg suke ketuk pintu kasi flyers, wat survey dan mcm2. kite tukang bukak pintu, kebiasaannye chinese yg aktif bab2 dtg ke bilik nih. dan tiap kali la saye bukak je pintu.. derang terus je ckp chinese. kebiasaan nye kite mmg terkedu tatau nak jwb ape. kadang2 berlakon jela cam paham. hahaha. kalo tak pakai tudung, mmg nampak la kot cam cine. kalo pakai tu obvious la melayu. takpon cine masuk islam ke. hihihi.

dulu mase skolah tadika kat Bangsar, kite boleh dikatakan the only malay girl kat situ. ade sorang agie malay boy dlm tadika utk sessi kiteorg. yg lainnye omputih dan ramai chinese. indian tatau la, rase ade kot, tp tak ramai sgt. so kwn2 kite terdiri dr chinese dan omputih. dan as kids, bese la otak cam sponge, dulu mmg leh ckp cine ngan kwn2 cine. tatau la mane blaja, kite pon tatau. tp kalo ade kawan omputih takkan nak ckp cine jugak kot so speaking aa mase tadika. ceh. tp setelah meninggalkan skolah tadika dan pindah ke Gombak.. masuk skolah majoriti melayu, mmg langsung tak ingat la cara2 ckp chinese. dah terdelete dr memory.

tp dah besar nih lain sket la. kalo dah terbese sgt hang out dgn certain culture or race, mmg leh terpaham ape derang ckp. walaupon takleh nak jwb dlm bahasa derang. tp saye leh jwb dgn bhs sendiri (melayu). i use to have a bunch of indian friends kat skolah menengah dulu. dlm satu kelompok, saye sorang je berbaju kurung dan bertudung, yg lain berpinafo. kwn2 melayu lain, mmg sungguh pelik melihat mengape kite nih berkwn dgn mereka. sungguh aneh kot kite mase tuh. melayu kite kwn jugak.. so cam gilir2 la nak rehat dgn sape. susah gak time tu. bile kwn ngan melayu.. tade la org nak komplen pasal kaum majoriti. bile kwn india ramai sket.. mule la ramai mate yg memandang spt saye nih sekor alien ke ape. tp nak wat caner. saye mmg dr kecik dah bese kwn campur camtuh. sampaikan ade sorang classmate tu kate... "dieha is multi-racial". sronok kwn pelbagai kaum nih. biler time deepavali dpt la goodies deepavali.. hahahaha. bile chinese new year.. dpt oren. bile christmas err.. dpt ape eh? hahaha... isk kite nih ingat mknn je. tak penah nak ingat bende lain.




ok. 4 citer dlm satu entry. 4 in 1. boleh la tu kan. kpd Pakcik Zaid yg komplen kite lame tak update.. haa bace la seme. harap seme terhibur.

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...