Monday, November 22, 2004

Demam kure-kure

Demam kure-kure

tepat pukul 9 mlm semlm , tetibe rase sejuk satu bdn. tak lame kemudian satu badan menggigil yg luar biase. mase tu tgh tgk citer CSI: Miami kat AXN. tibe2 lak kesejukan. kite amik bantal ngan selimut utk panaskan bdn. tp sejuk tu tak reda gak. pakai baju berlapis2, tp still menggigil jugak. mummy kasi kite air panas soh minum. tp takde efek. sampai la pukul 11.00 mlm badan still gak menggigil. kite tunjuk mummy bibir kite. bibir dah tuka kaler biru. dahla muke mmg pucat, bibir lak biru, mmg nampak cam mayat hidup. ingatkan dah sampai ajal dah. sbb esok nye ari senin kan. saye lahir ari senin. selalunye org akan mati hari same derang dilahirkan.

kul 11 mlm sblm masuk tido masuk toilet dulu. huhu punye la sejuk. terlompat2 kesejukan. tido pon tak baper lena, sbb sejuk punye pasal. padahal baju dah 2 lapis, stokin dah pakai, selimut dah 2 lapis. tp sejuk jugak.menggigil-gigil. kul 3 pagi, rase panas lak. bukak baju yg extra tu, bukak stokin. kul 5 pagi, sejuk menggigil kembali. pakai balik stokin. akak dah bgn. sbb die sahur, utk pose ganti+syawal. pukul 630 pagi, mum bgnkan kite, soh semayang subuh. punyela seksa. nak amik wuduk pon cam terlompat2, sbb sejuk sgt.semayang pon terbongkok2 sambil melompat2 sbb nak panaskan bdn sket. lepas semayang, tido balik.

bangun pukul 10. dah tak rase sejuk dah. rase panas lak. bdn berpeluh2. mandi. turun mkn. mummy ajak pegi klinik. mummy kate mungkin sakit pasal malaria kot. malaria? hohoho. kul 12 lebey kuar pegi klinik. gabra gak jumpe doktor nih. haha. bukan takut kene cucuk. saye tak takut kene cucuk. saye tatau nak describe kat doktor sakit saye yg luar bese nih. siap praktis ape nak ckp. selalunye mummy akan masuk skali dlm bilik doktor tuh, tp kali nih 1st time saye kate nak masuk sorang2. abg saye pon yg dah 26 thn pon, mak kite still temankan die mase nak jumpe doktor. kite nak masuk sorang2 sbb, saye nih kalo ade org lain, jd cam berat mulut sket. sbb saye rely kat mummy tulun ckpkan. so baik saye masuk sorang2 la.

ini dialog antara saye dan doktor.
me: assalamualaikum
doktor: waalaikumsalam. duduk duduk. nih ape citer ni?
me: semlm dalam kul 9 mlm saye tibe2 menggigil scr luar bese doktor. tak penah saye menggigil camtuh. lame lak tuh menggigil. kul 3 pagi lak tibe2 rase panas. lepas tuh sejuk balik.
doktor: nih ade batuk, selseme, sakit kepale tak?
me: batuk ade, sakit kepale ade, selseme tade.
doktor: oo.. bukak mulut, ckp AAA..
(sambil menekan lidah saye dgn btg aiskrim)
me: AAaaaaaaa...
doktor: ini tekak dah merah nih.
me: ooo.
doktor: saye nak check temperature pulak.
(sambil menyumbat satu btg termometer dlm mulut saye)

silence.. doktor tgh menulis2 di atas kertas. saye pon taleh nak ckp pape, sbb ade bende lam mulut. slps seminit, doktor pon kuarkan termometer dr mulut saye dan tgk.

doktor: eh.. ini mmg dah demam nih. 37.5 nih
me: demam? yeke doktor? heheheh
(aku gelak, sbb aku ni mmg jarang demam. kalo sakit pon takat selseme ngan batuk je, lom sampai tahap demam agie)

doktor scribble lagi kat kertas dier.

doktor: nih ade tido dlm aircon tak? pasang kipas kuat ke?
me: err.. tade. (tipu) kipas je.
doktor: awak kene elakkan mkn mknn berminyak, pedas dan jgn minum air berais. minum air suam byk2.
me:err.. ok ok. baik doktor.


aku mmg suke mknn pedas, suke sgt minum air ais dan tido dlm bilik beraircon. tak suke minum air panas. kalo minum air panas, perut cam panas je. rase tak best. hoho. terkene btg idong sendiri. aku sengih2 kambing kat dpn doktor tuh.

doktor: nnt saye bagi awak ubat batuk, ubat demam dgn sakit kepale, vitamin c sket. antibiotik saye takkan bagi lagi. kalo lepas dah mkn seme ubat tu tp tak elok jugak, kene dtg jumpe saye balik, nnt saye bagi ubat antibiotik pulak.
me: oo ok.
doktor: ok itu je.
me: ok teme kasih.


kuar dr bilik, aku sengih2 kambing kat mummy. mummy mule la tanye mcm2. aku pon citer la ape yg patut. tunggu punye tunggu, nurse panggil name kite. soh amik ubat.

nurse: ini ubat batuk, sehari 3 kali mkn. ini ubat demam, sehari 3 kali mkn, ini ubat antibiotik, sehari 2 kali mkn. dan ini vitamin C, utk hisap.
mummy: baper seme?
nurse: RM 33. ini nak tulis resit under name saper?
mummy: under name madihah.
nurse: oo ok.


aku dlm hati, eh ade plak antibiotik, td doktor kate takmo kasik. aku pon tunjuk kat mummy, ubat antibiotik tu. harap2 die tak kasik yg aku allergik la. kang tak pasal2, bibir ku mengelembung lak. aku nih allergik kat sulfur. dulu mase aku umur 6 thn, aku tgh demam. doktor kasi antibiotik kaler pink yg ade sulfur kat dlm. mase tu tatau agie aku allergik kat sulfur. mkn la sampai abih. bibir aku dah bertuka cam bibir alien. pegi skolah tadika cam bese. wat malu je. mane nak letak muke. bibir mengelembung cam ade ketumbuhan. nak mkn pon susah sbb bibir tgh sakit. kwn2 pon cam takut nak dekat, tgk bibir kite cam alien. huhu.

me: ma. nih die kasi plak antibiotik
mummy: doktor dah tamo adik dtg agie kat klinik die kot
me: huhuhuhu..

(kalo kite dtg byk2 kali, doktor agie byk untung. ape la doktor tu tak pk untung rugi)

selalu nye kite pegi klinik pon sbb terseliuh kaki. mmg selalu kaki saye terseliuh. kaki tak padan ngan tuan yg pjg nih. kaki kecik sgt, tu yg terseliuh selalu. selain tu, pegi klinik kalo batuk/selseme yg kronik. tp itu dulu2 la. skang nih batuk dan selseme nih cam dah satu kebiasaan dah bagi saye. sbb batuk dan selseme saye tak baik2 dr dulu. hmm.

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...