Tuesday, November 09, 2004

9 jenis anak setan

9 Jenis Anak Setan

kite tatau samada korang dah come across article nih. so kite include jela, kot kot boleh menambah pengetahuan korang seme.

Simpanlah baik2 article ini dan sebarkan pada rakan2 anda sebagai peringatan kita setiap hari dimana syaitan2 kurang ajar ini mengganggu hidup Harian yang mungkin selama ini kita tidak sedar hasutan mereka. Sampaikan kepada sekalian muslimin/muslimat yang lain semoga menjadi pedoman hidup hingga ke akhir hayat, Insya'Allah.

Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat. Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A'awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (cth : disko, kelab mlm & tempat yg ada minuman keras

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yg sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour etc

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yg mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim (BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH...)
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah,Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, Isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai Bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk. Dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yg lain

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.

Dan yang akhir-akhir ni wujud setan-setan baru!

10. Isetan
Sebuah pasaraya yg terkemuka di seluruh duniawi. Terdapat di sekitar Lembah Klang, Singapore, Beijing etc
Kebaikan : Memberi potongan harga pada Karnival jualan.
Keburukan : Melalaikan manusia bershopping sehingga lupa waktu Sembahyang dan lupe yg lakinya dah tunggu kat kereta.
Pesanan : Shopping tu agak2 sikit, jangan sampai berlebih2an pulak. Membazir itulah sebenarnya amalan Syaitan.

11. Hindusetan
Nie mereka2 yg menonton criter hindustan, sampai masuk waktu sembahyang,maseh menyonggol depan tv.....kapala keluar tanduk, tak sedar.......jadi lah hindusetan

12. Santan
Yang ini aje nampaknya.... berguna sedikit untuk masak kari dan masak lemak Ha..tapi tak tau..banyak santan nieh naik arr kolesterol pastu dpt. Penyakit kronik seperti darah tinggi dan sakit jantung...hmmm


Erm :) sorry la merepek dikala tgh puase nih. tade keje nak wat. forward jela ape yg ade kat dlm inbox email tuh.

Hari nih 9 November 2004, bersamaan dengan 26 Ramadhan 1425.. so esok adalah birthday kite dalam bulan Islam. ehehe, yeah i was born dlm bulan puase. sib baik tak kuar kering je mase baby. sihat gak kite mase tuh. tp kesian kat mummy la.. byk kene ganti. Hehehehe. tade sape nak wish birthday ke? kasi present ke? eehehehehehe.. tak malu... :">

Labels:



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...