Sunday, September 26, 2004

Me and my grandparents

Today.. bangun awal kene pegi low yat. Nak carik modem utk pemasangan streamyx kat cyberia nih. Pegi low yat berempat jek.. me, my mum, dad and bro. my sis pegi lunch date ngan g-fren die, sambut birthday kwn die Cenderawasih. I usually call her fren Chandran. Dunno why. So sesampai di low yat, kite pon pegi mkn dulu.. sbb seme tgh lapa. Kite pon kasi idea mkn kat fudkot jek.. jumpe satu kedai nih. THAI AND MALAY FOOD. Ade lauk pauk utk nasik campur. Masing2 amik lauk.. pestu tunjuk kat cashier dan duduk kat kusi.

Lepas tu, during lunch at foodcourt kat low yat.. tgh berbual2 sambil mkn tibe2 my mom kate, I am just like her dad. Suke sgt minum air limau ais. Huhu. Ari2 minum air limau.. sampai kene penyakit buah pinggang. Hey.. I lom sakit buah pinggang lagi tau. Bukan LOM lagi.. tp TAMO sakit buah pinggang ok. Mintak jauh la! My atuk suke gak mkn ubat cod liver oil. Mkn cam bukan ubat. Mkn ubat2 mcm cam mkn nasik. Sekali ngup gitu. Die byk penyakit my grandpa nih, kencing manis, sakit buah pinggang, pneumonia dan err.. one more penyakit berkaitan dgn usus die.

I actually tercengang bile dgr my mum kate “…I am just like her dad”. Tak sangka pulak saye nih ade persamaan dgn my late grandma tu. Coz I really didn't have the chance to get to know him that well. Bukan die jek. Seme-2 la.. nenek atuk.. saye mmg tak rapat. kecuali atuk belah ayah saye. die mmg saye tak dpt nak jumpe. sbb die dah meninggal long before i was born. nape tak rapat ngan grandparents? Adakah disbbkan kite nih dok jauh dr kampung? Derang seme duduk kat Kelantan. So kalo jumpe pon sekali sethn je. nak beramah mesra pon cam tak reti jek. huhuhu. Balik kampung mase raye je. Cousin2 saye yg lain.. seme tinggal kat kelantan, ade la a few yg tinggal kat KL, but masih kecik lagi.

Ape persamaan saye ngan grandpa? Kite suke minum air limau. Kite pon suke gak cod liver oil tu. but bukan yg original punye. The one yg with orange flavour. Sedap ape? Ehehe. Selalu nye kalo lupe mkn ubat tu mase pagi dan tengahari... Mase mlm tu baru teringat.. saye terus mkn 3 table spoon utk cukupkan satu ari. Bab pasal limau ais tu pulak.. I takde la minum ari2. mase weekends je, kalo balik gombak mkn kat luar, wajib order limau ais. Kalo tak pon air jus starfruit ke. Tade la sampai ari2 yerk. limau ais tak baik minum ari2.. sbb die acidic. leh terhakis perut/usus. berlobang tak pasal2.

Kalo dr segi physically pulak, I think I inherited my grandma figure (my dad’s side). Sbb die tu mmg sasa. broad shoulders. Hahaha. For a old woman aa. Mmg tegap lagi. Tinggi jugak la. Tp nak banding ngan saye .. kite lagi tinggi la. Tp for an elderly mane ade yg tinggi2 lagi. Mesti kecut. Tp grandma I nih.. mmg kire tinggi la utk seorg nenek. My mom pendek je. So small and cute. My dad.. kire average je ketinggian die. Kite ni lak.. err. Masalah nye rase cam lom benti growing lagi. Nape kite kate camtuh? kalo beli suar, lepas sebulan tu rase cam singkat jek. Masih growing ke? Ke kaki kite memanjang cam elastic? Erk. tu kekadang kalo beli suar, saye tak kisah kalo suar tu labuh giler. sbb saye pasti.. kelabuhan tu tak akan bertahan lamer. tunggu la dlm 2-3 bulan. singkat la nnt suar tuh. hahahaha.

Agi satu. Auntie kite selalu hadiahkan kite baju kelawar. Yelah, org kelantan kan, baju kelawar tu kire essential la utk org2 kelantan nih. [disini saye nak tekankan saye bukan org kelantan tp saye org KL. born and raise in kl. cume kampung je di kelantan, ok? selalu kwn kite kate kite 'murtad kelantan'. aku tunjuk IC kang ade no 14 kat tgh tuh. KL la tuh :P. lain la akak kite. lahir kat kelantan, tp tak reti nak ckp kelantan. itu baru leh kate 'murtad kelantan'. ahaha].

Auntie kite hadiahkan kite baju kelawar pon sbb kite tinggi2.. auntie kite tu pon tinggi2. so kalo die beli baju kelawar.. die beli lebih utk kasik kite. And u know what? After wearing the baju kelawar for a couple of weeks or more. Tibe2.. pakai.. nampak kain tu sampai kat atas ankle. Dulu pjg sampai ke kaki. cecah lantai kekadang. Skang singkat ke atass. sampai ke betis dah. Mushkil gak. Kain tu shrink ke? Ke kite yg growing? Tp tiap kali je beli suar.. sure taleh pakai lame. Dlm sethn tu kene tuka lain, beli lain. Erm. Jeles gak ngan my sis. Bayangkan. Die boleh fit lagi pakai suar form 3 die. Skang die umo 28 thn. Bayangkan!! Die mmg dah terbantut kot my sis tuh. Tp jeles aa. Asyik kene beli suar baru je. Dahla cargo pants kesayangan ku dah tak muat. Kalo pakai giler senteng aa. Hahaha. Sedey2.. aku nih alien ke ape aa. Membesar dengan GROWW!! Cam dlm iklan ade zirapah tuh. erm.. enough about that.

Sok atau luse, pakcik streamyx yg bername Iwan akan dtg ke rumah utk memasang streamyx. Dah tinggal voicemail, die tak jwb tepon la pakcik tuh. Ntah bile die nak dtg. Kite soh die dtg ari selase sbb selase tade kelas. Takpon senin ptg, tp takut ade pape hal lak nak buat. So stick to Tuesday jela.

Modem dah dipasang. Pakcik streamyx tu dtg nak wat ape yer? Perlu ke die dtg? Dah la kite dok sorang2 kat rumah. Elma keje kat opis. Kul 6 ptg baru balik. Erm.. takpe la. Kasi jela die masuk. Pasang shower. Konon2 kawan tgh mandi ke. Hahahah. Itu idea ayah kite. Soh pakcik tu pk ade org lain lam umah. Tapi kite dah ready dah. Kalo die wat pape, saye akan karate die. Seriyes, akan karate!

Teringat lak satu citer.. Dulu mase form 2, on the way nak ke tuiyen, kene kaco lam bas. Saye tgh duduk kat tepi sekali. Ade sorang laki nih berdiri sebelah saye. Rapat gak la. Kire die tgh leaning kat tepi seat kite la. jantan nih sket punye jahat, ade la die wat sesuatu. Die lean dekat sangat. Bukan lean kat kusi saye. Tapi kat bahu tgn saye nih. So paham2 la "ape" yg terkene kat tgn saye kan. Huhuhu.. Saye mule2 kasi can agie la, sbb kot kot die tak sengaje ke. Taleh la nak pk negative terus kan. Agipon mase tu bas tgh pack giler. Saye pandang die 2-3 kali. Tp die senyum lak. Sure niat jahat nih. So kire betul la die kaco saye. Sblm tu mmg tgh menahan diri tgh marah.. pas saye tgk die cam tersengih2 sorang2… saye pon ape lagi. Menyiku nye di tmpt “tutt” nyer. Hahahaha. siku aku nih tade isi, seriyes tajam punye siku. so mmg sakit la org tu. Tula kaco org lagi. die cam tgh tahan sakit. sambil muke cam terkejut sbb tak sangka kite akan bertindak sedemikian rupe.

Bas tu bas intrakota. Kite duduk kat kusi yg bertentang dgn kusi yg membelakangi driver bas. So ade sorang makcik dok dpn kite.. terbulat bijik mate die bile tgk kite siku org laki nih punye ‘tutt”. Org laki tu, still menahan sakit.. tgn die tgh cover kat area "tuh". muke merah2 cam nak terberak je. akibat malu sbb makcik2 depan aku pandang die dgn satu mcm. aku pon tgh gelak tak hingat dunie.. aku gelak sesenyap je, tp badan aku cam bergerak2 sbb tak thn nak tergelak. lalu sbb tak tahan malu, die cecepat menekan loceng supaye bas tu benti.. lalu turun dr bas. Hahahahahah. Makcik tu angguk2 pale.. kire paham la pasal ape kite siku laki tu punye… pestu die wat thumb’s up! Hahahah. Sporting sungguh makcik tu.

Moral of the story.. Don’t play2 with dieha yerk! Hahahahaha…

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

Older Posts    Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...