Friday, July 23, 2004

Day 1 - posting

Before i start, intro sket.. saye student MMU, cyberjaya. kire patut this would be my last semester and akan graduate next year. but NOOO.. lom graduate agie. sebab lom abih FYP. ade 2 more sems tu go. sem yg 1st lom abih lagi. dah 3 quarter dah. this sem saye amik 2 subjek je. subjek2 yg saye withdraw dulu. saje nak amik last. sbb nak tumpukan yg lain. SUbjek tu adalah Database System and also a co-curiculum subject.. Chess.

Today.. tersgt la gloomy. pagi2 dah hujan. Last nite takleh nak tido langsung. Tatau la nape. Risau pasal ari nih kot. FYI, today ada submission written report TDB2111 Database System. MUST submit before 5 pm today. Bukan lom siap. dah siap lame, tp lom print disbbkan ink cartridge dah abih. So, skang nih kene tunggu my mum dr gombak dtg dgn ink cartridge tuh. Hope sempat lah print dah anta seblm kul 5.

Nape la tetibe nak tulih blog nih. mimpi ke ape? saye pon tatau. mmg tangan nih dah gatal sgt kot nak menulih. nak meluahkan perasaan. ade rase tak puas atie je. the thing is, the database assignment SHOULD be a group assignment. tp apekan daye. kejadian yg same berulang lagi. nape la. asyik saye.. saye.. saye je yg kene buat keje sorang2. yg lain tu ade je alasan. samada tatau buat.. sakit.. malas. dan seribu mcm alasan lagi diberi. saye mmg dah malas nak wat group work nih. baik saye group dgn diri sendiri jek. dahla hasil keje 100% by me. but org lain dpt free marks. nih dah terjadi rase byk kali. and it happen to me again this semester. actually saye mmg tak jangke bende ni berulang. sbb saye dah tukar pon group mate. dulu group mate asyik mengharapkan kite. ingat kite nih terer sangat ke wat keje. sib baik la saye nih kalo wat keje laju cam speedy gonzales.

so this time, kene wat written report utk assignment database. group mate saye.. yg baru X. die memule awal2 sem, die cam tak minat nak mule keje awal. asyik nak enjoy je. tanye kite nak join tak pegi tgk kwn2 lain convo kat melaka? (convo budak2 batch kite 24 og July nih) ... nak tgk movie tak? ( nih pertanyaan X sejurus lepas abih midterm Database.) die cam reti enjoy jek. terkilan jugak kite. sblm nih kite ingat die rajin.. keje laju. rupe nye hampeh.

die cam nak enjoy jek. mentang2 la die amik database je semester tu. dah itu la last subjek for her. pasni die dah leh graduate. saye je yg terkontang-kontang kene amik FYP for 2 more sems. itu pada pandangan saye la.

saye nih habit, kalo dah dpt je assignment rase nak wat terus. tamo tangguh2. sbb saye nih panic sket. walaupon org kate saye rilek dan cool. actually saye nih pen'worrier' yg terulung. suke worry. suke pk mcm2. leh jadi saiko nih. so slps ari demi ari berlalu. tinggal je 11 ari lagi dateline submit written report tu. langsung tak discuss dgn X. saye dah cube discuss.. tp die wat dunno.. tak menunjukkan minat langsung. saye dah buat ape yg saye leh buat. so keje ade la dlm separuh siap.. draft seme dah ade. cume nak type.. susun dan print. saye mmg dah habit tak tunggu org. wat per tunggu org pemalas camtuh.. eeeii geram sampai nak cekik X pon ade. teringat lak group mate lame. at least die ade gak membantu dulu. cume die sket pemalas jek. dan alasan selalu nye tak reti.. tak reti.. 

dah masuk week terakhir.. tinggal 1 more week bfore submit report tu. last2 die contact. tp bukan contact tanye pasal report assignment. tp pasal convo. " nih nak pegi ke tak convo kat melaka?" die tanye. suungguh sedey bile dgr die ckp camtuh. ape best sgt tgk org convo. bukan awak yg pakai jubah tuh. nih assignment nih biler nak buat. eeeii. tak paham bhs ke budak nih. saye pon marah2 sket kat die. dah berkali2 kate saye risau ttg assignment bukan pasal convo. die lak marah kat saye. "nape tak ckp awal2 tamo pegi convo." sbb die nak booking tmpt tinggal seme. saye mmg tade mood nak tgk org convo. saye nih tak lepas lagi. nak enjoy??!..arrghh no way!

dan ahad 18 july adalah besday my sis. 19 july pulak besday saye. thn nih mmg tade rase cam heppi. thn nih seme nye gloomy.. menyedihkan dan mengecewakan. X msg saye di yahoo msgr. setelah berkali2 saye tekankan die. last2 die pegi kate die SAKIT. benarkah die sakit? saye dah malas nak dgr alasan2 walaupon benar ke tipu ke atau rekaan semata2. telinge saye nih mmg dah takleh nak masuk dah bende2 yg tak berfaedah... tipu daya.. alasan.. etc. sakit ape? anaemic kate nye. oo pesal beriye lak nak ke sana ke mari. nak convo kat melaka. nak tgk movie. tp wat keje satu habuk pon takleh. ajak org dinner sampai ke mines. larat lak nak drive sampai sane. utk pengetahuan seme... mase saye chat ngan die saye dah siap dlm 80% dah keje database tuh. lantak la ko. malas nak pk.

mmg saye rase sakit atie . tp nak wat caner. mase dah suntuk. mmg taleh nak complain dah kat lecturer. sbb lecturer pon dah bese dgr bende nih. dah siap kene isi form group member. once dah carik group. no more tuka2. so i'm stuck in the middle. no matter what i kene gak abihkan. walaupon sorang diri. group member maksimum 4 org. minimum 2 org. nih la saye. nak kate salah saye pon boleh. sbb inginkan kelainan la konon nye. dpt2 group mate yg lebey hampes dr yg dulu. malang nye nasib.. alahai.

seme keje yg X KONON nye die buat.. die buat dgr very2 slow sekali. nak isi DATATABLE pon bukan main lembab!! eeei. itu baru bagi satu keje. susah nak wat ke?? die wat dlm 0.5% je dr assignment nih. itupon byk kite tak pakai. saye pasnih pas lecture database.. nak print dan bind terus. X kate die nak bind kan. nak tunjuk baik la tuh. malas nak tunggu ko. baik aku bind terus. senang atie aku.

sambung... kene pegi lecture database. dah kul 9.40 am. kelas kul 10 am.

guess what. it was raining dr pagi lagi. papepon saye pegi kelas.. sememangnye dah agak ramai yg tak dtg. samada masih tido. ataupon tak dtg sbb nak siapkan assignment. td ade 5 org je dtg. lecturer pon dtg lambat sket nak kasik "can" budak2 yg "mungkin akan masuk lewat". but, ingatkan boleh la dgr lecture tdk. lecturer soh wat replacement class sbb sket sgt org. katenye tak adil bagi yg 100 org lagi. haiya. nyusahkan org jek. org2 yg dok luar campus pulak yg dtg. saye dok luar. sblh mmu jek. tp kire jauh jugak la. sbb kene naik kete.. drive.. parking agie.. jln ke lecture hall. byk gak keje tuh. dlm keadaan ujan lak tu. so, class td pon terpakse la cancel. disbbkan korang2 yg tak siapkan assignment awal2. tula. PADAN MUKE! wat lagi last minute. sampai nyusahkan org lain lak. replacement class nih akan dibuat next week or week after that. nape saye kate nyusahkan? sbb kalo saye dtg td.. saye dah dpt ilmu dah. tp tak dpt. lagipon kalo lecture tu diberi next week atau week after that.. effect sket la timing saye nak study. td pon saye tak bape paham notes yg dah saye print. dgn niat nak pegi lecture supaya dpt pahamkan. tp malang sekali nasib ku.

td X ade. die the 1st person sampai. kalo tak mmg saye yg the 1st sampai lecture hall tuh. tp disbbkan dipkkan kalo dtg pon mesti tade owang. so lambat sket la sampai. X tegas nak prin report tuh. saye memule mmg dah lemah semangat nak reply balik. saye kate "saye print lah". pestu die kate nak bindkan. saye tau die rase bersalah. tp cam sengih2 lak. tatau sejauh mane keikhlasan die. die tanye kite. "awak kecik atie ke ngan SMS kite semlm?". semlm tgh tug of war. samada die print atau kite print. saye nak contact die prepaid tinggal 4 ringgit jek. so main SMS la.

masalah nye printer die, hasilkan die kurang memuaskan. sampai line yg sambungkan arrow2 tak nampak langsung. shadow dlm table cam jadik gradient gitu. so cam tak kemas. saye taleh kalo print camtuh. keje dah kire elok lah. tp output buruk nak mampus. itu dah melanggar etika saye. kalo dah wat keje teruk2 sampai tak tido mlm. (saye jela yg tak tido malam. X tido sedap jek.) baik la kite  wat habis baik sampai ke titisan terakhir nye.  X kate tak efek markah pon kalo print camtuh. tp bagi saye akan efek pemikiran saye. sbb saye dah giler2 buat bende tu, org lain lak nak campur tgn dan nak wat output tu jadik sungguh la tak memuaskan atie.

dlm hatie mmg kecik atie. yela. saye nih dah la mcm2 berlaku kat saye. pembelot, back stabber, kwn merajuk pasal bende kecik sampai takmo kwn dan mcm2. lame2 cani leh jadik saiko. kang masuk tg. rambutan lak next year.

haa.. ade satu soalan yg mmg membuat atie saye kecik atie sangat2. mase ari selase this week. X dgn beriya nye ingin consult keje yg telah SAYA buat kat tutor. dlm hatie kite betul ke budak nih. jgn ckp je. buat dulu. so ptg tu kami pon pergi la. kami dtg asing2. yelah 2-2 ade kete. lagipon saye mmg takde mood nak naik kete dier. saye sampai dulu. punye la lame X nak sampai. bukan nye jauh pon Cyberia ngan MMU nih. tunggu punye tunggu die pon sampai. kiteorg consult kat tutor yg name nye Su Cheng kat bilik die. mase sampai kat bilik Su Cheng, tutor tu nak pegi cuci tgn lak. so kiteorg pon tunggu la dulu. sambil2 tunggu tuh, X pon berkate. "caner ko leh siapkan report nih laju sangat eh?". ape punye soalan daa. aiya. how could u ask me such a question. abih aku tamo jwb. aku terkedu seketika dan tergamam sekali dgn pertanyaan yg sungguh tak munasabah itu. dlm atie nak jwb jek "DAH KO TAK WAT SATU HABUK KEJE!! AKU TAK TIDO MLM TAU. AKU SAKIT SEPJG WAT KEJE NIH!! SAKIT OTAK DAN SAKIT ATIE!! KO TAK PK KE BETAPE PERIT DAN SUSAH NYE NAK WAT REPORT NIH!!!".. tp itu dlm hatie jela aku ckp. aku masih mampu sengih2.. konon bangge la dpt siap cepat. kite mmg tau kemampuan kite. kite mmg leh siapkan keje dgn amat laju. tatau la pesal. kalo dah start tu mmg tak benti. sepjg saye wat report tu pon.. saye mkn sekali je dlm satu ari. itu pon roti jek. kekadang tu tak mkn langsung. sbb dah syok sgt wat keje.

kalo org nak tau, nilah subjek kali ke-2 saye amik. last time saye bukan nye fail, tp disbbkan tak mampu dan tak paham caner nak buat assignment saye pon drop la subjek nih. pemahaman saye dgn database mase tu mmg kurang. mase ujung2 semester tu baru paham. tp dah terlambat. sbb pk takmo efek CGPA, so saye drop.

dgn ini. saye dah bertekad.. tamo lagi ulang bende yg same. saye tamo kasi alasan saye tak reti buat database. saye tak pandai. so this sem mmg saye bersemangat nak tunjukkan kebolehan saye dlm database. walaupon budak design.. dan database tade kene mengene.. tp sejak mule join lecture dah makin suke. sbb saye dah niat nak dpt A utk database. YES! saye mmg aim tinggi2. hope2 dpt lah. sblm lecture.. saye dah bace notes.. slps lecture saye study balik. sampai la saye paham. mase tutorial pon saye dah wat sblm masuk kelas. tak heran la kalo dlm kelas.. saye la paling advance dan boleh jwb pertanyaan dr tutor dgn laju.

dan the best thing is, Mid term ari tuh.. i got the highest score. 27 out of 30. bangge dan bersyukur sekali. berbaloi jugak kite study ari2. alhamdulilah. saye rase saye dah achieve sesuatu yg bermakne. sbb kire saye nih senior pada budak2 lain. ade gak la batch saye yg amik database jugak. tp saye niat nak BE THE BEST this sem. sbb compete with juniors la kan.

satu lagi keajaiban is.. CHESS. utk chess mmg susah. part teori leh paham. part nak isi jwpn utk tunjuk mcmmane cth : WHITE wins BLACK KING checkmate agak sukar. kene pk betul2. salah langkah, zero la. setakat nih baru ade satu test. test nih lebey dikenali sebagai Appraisal Test. utk Appraisal 1, saye dpt 50 over 60. WOW! sungguh tak percaye.

mase test tuh.. fulammak saye masuk lambat. sbb ingat test tu start kul 5 pm. rupenye 4 pm dah start. nih la akibat nye tak buat kwn dlm kelas. info pon salah. so of coz, tgn saye terketar2 bile nak menjwb soalan. lame gak la nak recover dr shock masuk kelas lambat. nak mintak kertas test pon cam blank. tak terkuar satu butir patah perkataan pon. saye pandang cikgu.. cikgu pandang saye. lalu cikgu pon hulurkan kertas soalan exam.

kite pon duduk la wat slow2. ade gak terase nak give up, tp wat yg mane mampu. seblm tuh kwn kite serai sepatutnye amik test sekali ngan kite, tp bbrp jam sblm test chess tu die bitau kite, die nak drop subjek chess.. sbb kate nye susah. kite pujuk la sekadar yg termampu, sbb rugi duit yuran subjek dah bayar. refund tak dpt dah kalo drop pon. tp die masih nak drop jugak. tp dgn syarat kene ade signature dr cikgu chess. so die pegi la awal sket jumpe dan mintak cikgu sign kan form drop subjek. tak jumpe lak kwn kite mase tu, sbb kite masuk lambat.. huhuhu.

Labels: ,



Comments:

blog comments powered by Disqus

   Home    Newer Posts
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...