Thursday, May 19, 2016

Hakeem and his Jigsaw Puzzle

note: citer yang menarik saya kongsi dgn mieza dalam email saya akan compile under 'Throwback Thursday'. citer 2-3 tahun yang lampau pon ade. harap tak confuse la. tengok tarikhnye ok? :P

...

Date written: 11 November 2014

Hakeem (umur Hakeem masa ni 3 tahun), tiap kali datang sini lepas balik skolah, dia akan terus buat jigsaw puzzle. so makin lame, makin laju la dia dpt solvekan jigsaw puzzle tu. kire ade progress la. kalo byk kali buat, tapi tak makin laju.. itu something wrong somewhere. kire skang makin cekap la. mata cepat nampak bahagian mane nak sambung.

selalunye aku tak sempat nak time kan brp lame dia siapkan. lagipon sebelum ni ade gangguan dari ryan + aleesya. minggu, ryan + aleesya lewat balik sket.. so dia sorang jela minggu ni dari kul 8 pagi hingga 3 petang.

kali ni aku dpt la time-kan..

start : 4.40 pm
end : 5.55 pm
time solved = 15 minutes

not bad la untuk budak yang berumur 3 tahun. :P

anyway, mase 3/4 nak siap tu.. dia mcacam dah confuse dah.. sebab  try sumbat byk kali tade yg ngam. aku dok dekat dia.. dia pon tanye la.. "mcmmane ni acu? tade pon". hahaha..

aku pon ckp la "ade la. cube lagi". dia cuba lagi dan dapat lekatkan mane yg ade. aku tolong 2 piece aje.

last-last tinggal 4 lg puzzle yang belum sambung. dia pandang aku.. nak mintak tolong lg la tu. hahaha. aku tak tahan nak gelak sbb cara dia pandang tu.. seolah-olah dok ckp "tolong la acuuuuuuu."

aku kalo boleh tamo tolong la. so aku suggest dia amik semua puzzle yang tinggal letak dekat sket. kalo tidak.. dia pergi kene bangun amik 1, lekatkan.. bangun amik 1 lekatkan. lambat la siap kan? kalo letak semua dekat-dekat, nmpk trus 2-3 yg boleh sambung.

last-last siap la akhirnye.. hohoho. punye la bangga.. aku siap tepuk tangan :))

atok + tokmi tak dapat tgk.. sebab dok solat asar. aku plak period, sbb tu aku turun awal sket.

semlm ada tetamu dtg, hakeem tgh buat puzzle jgk. tetamu tu ckp.. "wah hebat. pandai adik buat puzzle". trus hakeem jadi malu.

dia kalo malu tu mmg nmpk 1 bdn.. bengkok trus.. terangkat bahu semua.. hahahah. mcm nak nipiskan bdn pon ade, skali tengok macam dia nak lipatkan badan jadi separuh seolah2 daun semalu... nak sorok dari org. :))



^
ni puzzle yg hakeem buat. atok beli dari Singapore.

Labels: , ,



Sunday, April 17, 2016

Bibik Baru



Labels: ,



Wednesday, April 13, 2016

Voldemort, Is That You?

Apparently, Darris has a second face. It becomes more noticeable as his hair starts to grow thicker. Kind of reminds me of Quirinus Quirrell with Voldemort's face stuck on his head. Yikes! :-s




Here's some photos...


Labels: ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...