Sunday, February 26, 2017

Kisah Darris dan High Chair



Date: 9 January 2017

brunch tadi, pergi makan nasi ayam mancongkam. macam biasa, dari kereta ke restoran, aku dukung darris la. takut dia pergi lari tempat lain lak. so dah sampai kat kedai aku turunkan dia dekat dengan meja yang kiteorg nak duduk. yang pasti meja tu mesti bawah kipas. wahahah.

tapi darris meluru ke tempat lain. dia pergi ke tempat yg ada banyak kerusi baby (high chair). dia pilih 1, dan tarik sendiri. tarik sampai ke meja. nasib la tak jauh mana. hahahah. aku dah ter-kekek gelak tengok gelagat darris.

pestu kan. dah settle makan, nak balik dah. dia pergi tarik semula high chair tu ke tempat asal. WOW!!

biasa aku yang dok buat. dia tengok jela, duk tunggu aku readykan tempat makan dia. pestu time abis makan, aku tarik semula high chair ke tempat asal.

kali ni dia buat sendiri!!!

rupenye selama ni darris DOWNLOAD ape yg cheesue buat.

GOOD JOB DARRIS! GOOD JOB!

sejuk atie aku tengok tadi.

pandai anak buah cheesue.

Labels: , , ,



Adik, tolong buang sampah.



Date: 10 January 2017

Aku ade bawak turun 2 bungkusan sampah dari tingkat atas, letak kat pintu depan. Niat nak buang la kat tong luar bila keluar nanti.

Bila nak luar, mak aku ingatkan aku suruh buang sampah.

"Adik, jangan lupa buang sampah."

Darris ingat tokmi soh dia yang buang, sebab mak aku.. seme yg kecik/muda, dia panggil adik.

Dalam kes ni, adik yang mak aku maksudkan adalah aku, bukan darris.

Darris tanpa komplen, dia amik 2-2 bungkusan sampah.
Pakai slipper dan nak pergi buang btol-btol.

Sampah tu ringan je sebab mostly tisu dan pampers aku je.

So, kesian + cute punya pasal, aku amik 1 bungkusan, dia pegang lagi 1 bungkusan.
Aku pimpin tangan dia ke arah tempat buang sampah.
Kiteorg jalan sampai ke gate luar. Tp aku yg pergi buang sbb tepi tu ada parit.
Bahaya lak kalo dia ikut sekali. Tak pasal-pasal, tergolek anak orang jatuh parit. O_o

Aku pon kadang-kadang konfius mak refer kat sape.
Sbb ade 4 adik. Aku, darris, aleesya dan hakeem.

Aku.. adik la kan, dah anak paling bongsu. :P
Aleesya tu adik pada Ryan, mak panggil dia adik, walaupon dia tu adalah kakak pada Darris.
Hakeem tu adik pada Pika, mak panggil dia adik.
Darris, obvious la dia paling kecik, confirm panggil adik.

Kadang-kadang, mak panggil darris - ADIK BABY.

ADIK BABY.. OOOO ADIK BABY. JOM TUKAR PAMPERS.

Adik baby - Double the adik. Hahahah.

Confirm tak tertukar kalo mak guna "adik baby".

Labels: , ,



Kisah Darris dan Abang Courier



Date: 25 February 2017

aritu datang courier.. anta barang aku order. bukan barang aku pon, barang-barang utk orang lain.

1st - hanger utk gantung kasut sekolah aleesya + ryan.
2nd - book stand holder untuk kegunaan surau. senang ustaz/ustazah yang buat pengajian kapitkan buku/quran dia.. dlm keadaan berdiri gitu.

doorbell rumah berbunyi.

~ ding dong ding dong ~

biasanya bila doorbell bunyi, aleesya + ryan bukak pintu, pestu tanye "SAPA TUU??"

kali ni aleesya + ryan tade rumah, masih kat skolah. so darris je ada. dia plak nak jadi pengganti.

aku bukak pintu... dia yang terpekik terlolong dok tanye kat org courier tu.
dalam bahasa dia dan dalam keadaan mulutnye berputing.

memang bunyi macam dia tanya "SAPA TU?", siap lenggok bunyi soalan, kuat tapi tak jelas, puting kat mulut kan? :P

org courier tu dok depan gate. boleh plak dia jawab.. macam paham la plak bahasa darris. "Saya nak anta barang ni".

darris dok terpekik terlolong lagi. sebab sebelum kuar, aku kan kene pakai tudung dulu.

aku dengar darris macam sebut 'jap jap' je. darris bagitau kat abang courier tu, "TUNGGU JAPPP" (dlm bhs dia).

orang courier jwb, "haa yela. saya tunggu".

ah sudah. lawak btol. tak tahan aku.

darris sibuk nak terima barang skali. bila dah sudah nak bubye kat abang courier tu. orang tu letih dok melayan, sampai tak sampai atie nak pergi.

aku dah masuk rumah, gate dah tutup... darris masih dok kat sebalik pintu pagar, dok lambai-lambai tangan sambil kate BUBYE.

aku soh masuk. dia tamo masuk.

selagi van courier tu tak pergi dia tamo masuk rumah. isk isk isk.

Labels: , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...