Thursday, June 09, 2016

Baju Lebih Kurang Sama

aku dgn mak kalo kat rumah suka pakai baju kelawar. kebetulan 1 hari tu pakai baju kelawar warna same, cuma pattern je lain. memang beli skali pon, dari kedai yang sama. :P

nak dijadikan citer, masa tu kiteorg kat dapur, tengah makan dinner. mak tengah riba darris sambil suapkan dia makan. tetiba, darris pandang aku, pandang mak. tenung lama kat kiteorg dua. pandang atas bawah. kejap pandang mak, kejap pandang aku. siap dtg dekat, inspect baju kiteorg. punya lah fokus dia nak check bebetul. 2-3 kali dia ulang alik. dan la aku dok selang 1 kerusi dari mak, jauh sket la. 1 hal plak dia nak kene turun jalan.

aku dok tergelak je, sebab aku dapat tangkap ape yang darris tengah buat. mak tak paham. dia tanya aku, apehal darris buat gitu. aku ckp la. dia heran tgk baju lebih kurang same. dia nak pastikan baju kiteorg pakai ni, exactly the same atau tidak. dah la 2-2 lebih kurang aje ade pattern berombak, bezanya 1 rounded edges, lg 1 pixelated.

sebelum ni, aku dengan mak, tak dok dekat-dekat, so dia tak perasan la kiteorg pakai lebih kurang sama. time makan baru perasan. :P

....



^
ni lah pattern baju kelawar kiteorg.
warna sama, pattern je lain.

p.s: ade lagi 1 baju kelawar warna sama pattern lain. warna dark blue. boleh la pakat dengan mak, pakai hari yg sama. nak try confusekan darris lagi. eheheh.

Labels: ,



Thursday, June 02, 2016

Kisah Seram Light-Up Shoe

Year happen: 2011 kot



ni tahun bila tah, tak ingat. tapi balik kampung time chinese new year. masa tu kiteorg (mak, ayah, aku, akak, hakeem, pika, bil pon ade kot) balik kampung. bermalam kat rumah nenek.

nenek biasa tido kat bawah, kat dapur. ade 1 katil kat situ, sebab dia malas nak naik turun tangga. nak dijadikan citer, kiteorg selalu akan bawak masuk kasut2 semua kat dalam. so sebelah katil nenek, ade tempat letak kasut.

hakeem bawak kasut yang akan menyala bila dipijak, asal ada pressure aje, dia nyala la. lip lap lip lap warna warna lampunya.

malam tu, nenek tido macam biasa. esoknya, nenek citer kat kiteorg. dia kate, dia terbangun tengah2 malam, perasan ada lampu warna warni dok nyala. biasanya, gelap je, sebab nenek tutup semua lampu. dia heran la lampu ape yang nyala? rupanya kasut hakeem yang menyala.

nenek tak seram pon, dia tido je balik. sebab dia tatau kasut tu kena pijak/tindih dulu baru nyala. dia ingat biasa la, kasut tu nyala sendiri. kiteorg pon tak bagitau dia pasal kasut tu. aku dengan akak dok berpandangan jela.

persoalannya kat sini, macam mana kasut hakeem boleh menyala dengan sendiri? sapa yang 'pakai'? tade kasut lain yang bertindih atas kasut hakeem. JENG JENG JENG!

Labels: , ,



Thursday, May 26, 2016

Anak Kucing Warna Oren

note: citer yang menarik saya kongsi dgn mieza dalam email saya akan compile under 'Throwback Thursday'. citer 2-3 tahun yang lampau pon ade. harap tak confuse la. tengok tarikhnye ok? :P

...

Date written: 12 November 2014


^
rupa kucing tu sebijik macam gambar ni.


7 nov 2014, mase tu tgh cari tmpt utk dinner.
ila tunjuk jln.. ade restoran ikan bakar kat bwh flyover.
sampai2 tu park.. nmpk kitten orange ni dok berteduh bwh jeep.
mase tu dah start ujan renyai2.

tetibe kucing tu dtg dekat kiteorg. dekat giler la.
mcm nak panjat atas kaki pon ade.
yg geli kat kucing = mak + ila.
yg lain (ayah + abg + aku) tak geli la.. kire okla.

cume sbb kucing tu dok jln2 dekat sgt..
ayah aku sampai brp kali dah terpijak dia,
dah la mase tu dah gelap.. kul 8 lebih dah.. so lg la senang terpijak.
ayah aku plak jenis main jln aje, tak tgk pon bwh.
aku ingatkan ayah, tgk bwh.. kucing tu dok berjln tu..
kucing tu jln criss cross kat kaki.

kucing tu nak berteduh bwh kain mak aku, since mak pakai jubah.
mak aku jerit2 la.. since kucing tu dok ikut dia aje.
last aku panggil la kucing tu.. soh ikut aku. aku jln paling dpn..
nmpk la blkg kaki aku kucing oren tu. dok criss cross kaki aku. wahaha.

sampai masuk kedai dia ikut. org2 yg dok mkn situ pon nmpk la..
dgr la derang ckp.. "wah.. kucing ikut.. "
sampai kat kedai, ade batas yg agak tinggi.
kucing tu kecik aje.. dia terbenti la kejap.. try panjat. aku pon benti jgk..
tgk dia berjaya tak panjat. lgpon yg lain blom sampai lg.
nak angkat, kucing tu dah basah kuyup.

last2 berjaya jgk.. aku mcm automatik la tepuk tgn.. sambil sebut yeayy!
pestu, seme yg dok mkn kat tepi2 tu.. bersorak jgk, sbb tgk kegigihan kucing tu... wahahahah :))

bila kucing tu dah berjaya naik, aku pon trus la masuk cari meja..
kucing tu dah pg tmpt lain la.. sbb dah jumpe tmpt yg ade mknn kan.
takkan nak ikut kiteorg. meja kite mkn pon blom ade mknn lg.
baik pg meja yg ade mknn, leh mintak mknn dr org2 tu.. :P

Labels: , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...