Thursday, September 10, 2020

Selipar Jepun Ryan

^
Credits: photos by www.pavilion-kl.com

Location : Food Republic, Pavilion KL

The year it happened : probably 2013-2014


aku, kakak, abang termasuk 4 budak (minus darris, darris blom lahir lagi) baru je lepas makan dekat foodcourt dan otw nak balik ke parking area, tapi sebelum tu nak jenguk area bakery and supermarket which it kat the other end. masa tu ramai giler orang, penuh sesak. nak jalan dekat hallway antara restoran dan foodcourt pun berhimpit-himpit. so memandangkan dengan budak, kiteorg divide la budak2 antara kiteorg sebab nak redah crowd tu bukan senang. takut hilang budak plak. masa tu pika, ryan, aleesya dan hakeem masih kecik. hakeem abg aku yang dukung. akak pimpin tangan pika. aku plak kena jaga 2 orang; aleesya dan ryan.

aku macam biasa sebelum tinggalkan meja makan, akan check semua belongings dah diambil. dan siap tengok kaki setiap budak ada kasut/selipar ke tak. aku dah check dah, semua pakai selipar. ok settle. so bergegasla redah crowd. aleesya kat kiri aku dan ryan plak kat kanan. both aku pimpin tangan kuat-kuat. disebabkan ramai sgt orang, memamg terpisah la aku dengan akak dan abg, derang ke depan dah. aku ke belakang sket sbb aku jalan bertiga. susah sket nak mengelak crowd yang sesak. tetibe aku rasa lain macam. aku bila time-time macam ni, memang tak tunggu lama la, aku check je terus. check kiri, tengok aleesya masih ada. check kanan, ryan masih ada. tapi kenapa aku rasa macam ada benda tertinggal je? aku pon tengok la kat kaki budak2 ni. dan kaki ryan erm... dia kaki ayam je. wait, what? 

"mana pergi selipar ryan?", aku tanya.

"kat belakang", ryan jawab.

"huh?", aku confuse.

aku pon tak fikir lama, terus buat pusingan U. heret aleesya dan ryan balik ke belakang. 

aku perasan jugak ryan tersenyum sinis sikit bila jawab 'kat belakang' tadi. apa motif budak ni? 

tak lama lepas tu, aku nampak la sepasang selipar yang neomu lonely (neomu = very in Korean) tersadai di tengah2 kesibukan laluan orang. boleh dikatakan semua orang avoid utk jalan atas selipar tu. aneh sungguh, mcm bom plak. aku perasan ada sorang chinese guy ni tercegat tak jauh dr selipar tu dan pandang selipar tu. mungkin heran kot siapa punya selipar yang ditinggalkan. ada budak invisible kah yang memakai selipar ni?? cara selipar tu pun nampak aneh, sbb macam disengajakan. elok tersusun gitu. macam kat surau la, selipar elok kiri kanan bukan satu belah sini, satu belah sana. aku pk ini memang ryan punya kerja. dia sengaja tinggalkan selipar dia dan nak test aku berapa lama nak perasan dia tak pakai selipar. dia nak test tahap observant aku ni level mana kot. aku pon kata kat chinese guy yang masih keliru dengan kehadiran selipar yang tak bertuan, "it's my nephews slippers". aku pon tatau nak explain macam mana lagi dah, so aku soh ryan cepat-cepat sarungkan selipar dan kita terus gerak ke depan nak catch up dengan akak dan abang aku. 

^
Bukan selipar sebenar. Gambar hiasan saja.
Credits: photos by www.fipperslipper.com


anyway, sib la yang jalan dengan ryan ni aku. kalau dengan orang lain, mau ryan balik naik kereta sampai ke rumah tak berselipar la. hahahah. i mean, still aku mungkin akan perasan eventually masa kat bakery nanti or kat carpark ryan tak berselipar. tapi kalau kat carpak baru nak perasan, mungkin dah malas nak patah balik. 


tatau la motif sebenar ryan. kenapa dia sengaja tinggalkan selipar dia macam tu je. tak cukup attention ke budak ni?  


aku kena tanya balik kat dia. dah 6 tahun berlalu, adakah ryan masih ingat?


Labels: , , ,



Thursday, September 03, 2020

Shit Happens

Date: 19 Sept 2016

Labels:



Thursday, August 27, 2020

"Jom masuk bilik", kata lelaki itu.

Note: Another one in the drafts. tatau kenapa tak publish coz it's funny. or maybe sbb 18sx kot, tu yang fikir 2-3 kali nak publish ke tak. hahaha. rasa inappropriate.



Date: 7 August 2016, 2.14pm to 2:30pm

Ini message whatsapp aku tulis kat Mieza. so that's why masih ingat masa dan tarikh. make sure tengok tepi dulu ya, aku ke mieza yang berckp, sbb aku kadang2 akan send mesej bertalu2. 

......

Me: Aduh td lawak. Aku dah check out homestay. ayah pergi ambil kereta. kiteorg tunggu ayah dengan luggage kat lobby. bilik kiteorg tu orang nak kemas untuk next person check in. Tetiba dtg mamat ni tanya, "Cik Madihah?" Mak aku tunjuk kat aku. Aku pun, "Ya saya." Mamat tu kate, "Jom". Aku pon, "Jom pergi mana?" Dia kata, "Naik bilik". Hahaha. Mak aku plak boleh soh aku ikut je mamat tu. face palm aku kat situ. 

Mieza : 😂😂😂 Mak yakin mamat tuh niat baik. Wahahhah

Me: Darah aku dah tersirap dah. apehal tetibe ajak masuk bilik??? aku terkebil2 kat situ, tatau nak respon macam mana. Confuse pon confuse. muka dah pucat lesi dah. dah la mak soh ikut laki tu. 😓

Me: Rupenya dia handle homestay kat situ so nk tunjuk bilik la. Nak jadikan citer, ada lg sorang Madihah kat situ tengah tunggu kat lobby. kebetulan nama sama. Kalo org dgr mcm lucah je. Ajak jom masuk bilik. Dah la laki ajak ponpuan masuk bilik. aduhhh. 😂😂😂

Me: So kesudahan citernya, yang Madihah yang baru nak check-in dan maknya pun ikutlah laki tu masuk bilik. bila seme org dah takde kat lobby, aku lakonkan balik . Mak aku jd mamat tu. "Madihah, jom masuk bilik". Aku siap reply, "Jom" dgn nada gedik. Hahaha. 

Me: Mana la aku tak confuse. aku dah check-out, laki tu soh aku check-in semula lak. Hihi.

Me: Kat sini mmg ramai org buat homestay. Kalo la ktorg tau dah beli dah at least 1 unit kat sini. orang sewa homestay sini  RM100-RM300 pernite.

Mieza : Xpsl2 kena ajk msuk bilik 😂😂😂

Me: Dahla laki tu ckp jom siap kening2 terangkat. aku melopong kat situ. memang muka 😲 is this really happening? did he really say that? kalau aku memang tengah tunggu check-in mungkin aku tak seconfuse ini. tapi since aku dah niat nak balik, memang tak terfikir langsung la.

Mieza : 😂😂😂

....

kena tukar sikit ayat ni. kata lah, dah ready nak check in? kalau dah ready, saya nak tunjukkan bilik. baru lah orang tak terkejut. 

Labels: , , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...