Thursday, January 01, 2015

2015 Movie

this post will be updated regularly!
// last updated on: 29 January 2015


This has been a yearly routine. ehehe. If u want to see what movies I've watched for previous years, click on the following links: 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014.

Since i’m not really good at reviewing movies, i’ll just rate them into categories (numbers next to the movie title). Refer below. :D

1 = WOW! / FUIYOO!! / *APPLAUSE* / GOOD ENOUGH
2 = TYPICAL / TOO SLOW I WATCHED IT WHILE DOING SOMETHING ELSE
3 = HUH? THATS IT? / *BLUR* / CHOKES ON POPCORN / ZZZZ


~*~

MOVIES I'VE WATCHED & MY RATINGS...

alexander and the terrible horrible no good very bad day (1)
into the woods (1)
the machine (1)
the remaining (1)
vice (1)

Labels:



Monday, September 22, 2014

Resepi Pudding dan Kuah Kastard





FYI, Pudding Kastard Cik Lah tu saya belom try buat lagi. Tapi yang kuah saya dah try buat. Saya dah tweak resepi kuah tu untuk jadi pekat sket dan kurang manis, lagipon nak hidang skali dengan fruit cocktail.

Kalo ikutkan, resepi pudding tu tak balance dengan kuah, sebab dapat resepi dari orang yang berbeza. kuah tu utk serving yang kecik aje, utk 2-4 orang makan. Macam saya, utk resepi kuah pon saya selalu gandakan 4 kali untuk hidang dalam mangkuk yang besar (dpt kuah almost 2 L). pudding tu kalo buat semua dapat lebih kurang 2 L. so pandai-pandai la adjust resepi ok?

Untuk resepi pudding yang paling simple, boleh scroll bawah sekali - PUDDING KASTARD CIK GAYAH. Saya dah try buat dan memang senang - refer photo atas.

...

PUDDING KASTARD CIK LAH

* pls note...
1 tahil = 37.8 gram ~ lebih kurang 40 gram
1 cawan = 240 ml

Bahan-bahannya:
1 tahil agar-agar sumpit duyung
8 cawan air
2 cawan gula

Masak atas dapur sehingga gula larut. Bahagi kepada 2 adunan (optional).

Adunan pertama
1 cawan fresh milk / susu cair
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla

1. Kacau sehingga sebati dulu sebelum dimasak. Kacau sehingga mendidih.
2. Masukkan ke dalam acuan.
3. Sejukkan dalam peti sejuk.

Adunan kedua
1. Bahagi kepada 3 adunan untuk dicampurkan dengan sedikit pewarna. Contoh, pewarna kuning, merah, dan hijau. Kacau sehingga sebati.
2. masukkan ke dalam acuan.
3. Sejukkan dalam peti sejuk.

...

KUAH KASTARD

Serving size : 2-4 orang

a) Bahan-bahannya:

1 tin susu cair Ideal
2 gelas air (400 ml)
4 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
1/2 tin fruit cocktail

b) Cara-caranya:
1. Susu cair + air + gula = masak guna api yang kecil sehingga gula larut.
2. Ambil sedikit air dan bancuh bersama tepung kastard hingga larut.
3. Masukkan adunan kastard tadi ke dalam adunan susu cair. Kacau sebati.
3. Masuk garam + esen vanilla. Biar kuah mendidih.
4. Sejukkan dalam peti sejuk.
5. Hidang dalam mangkuk besar bersama fruit cocktail dan pudding.

....

PUDDING KASTARD CIK GAYAH

a) PUDDING
1 sudu besar tepung kastard
1 cawan air

Kacau atas api perlahan sampai mendidih jadi jernih kuning.
Angkat dan tuang dalam acuan. Sejukkan.

b) KUAH KASTARD
1 tin susu cair
1 tin fruit cocktail (bersama syrup)
gula pasir (adjust ikut citarasa)
1 cubit garam

Kacau atas api yang kecil sampai mendidih.
Angkat dan sejukkan.
Hidangkan bersama pudding.

Labels: ,



Sunday, July 27, 2014

Hari Lahir Tahun Islam

Besides 19 July, my birthday also falls on 29 Ramadhan.

Ya ALLAH,
sempena hari lahir ini
ku sujud syukur padaMU
kerana masih memanjangkan usiaku ini
sedangkan kematian itu semakin menghampiriku

Ya ALLAH,
kupohon padaMU
dengan bertambahnya usiaku ini
janganlah kulalai dari mengingatiMU
sedangkan ENGKAU tidak pernah melupakanku

Ya ALLAH
kutahu ENGKAU sentiasa menyayangiku
sebab itu diriku selalu diduga olehMU

Ya ALLAH
andai ini usiaku yang terakhir
terimalah taubatku, ibadatku dan amalanku ini Ya ALLAH

Ya ALLAH,
syukur ku dengan hadiah yang KAU berikan ini.


29 Ramadhan 1435 H

Labels:



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...