Tuesday, December 13, 2016

Why does the nose pads on my glasses turn green?



It's that time again, to replace the nose pads on my glasses!
There's this green gunk in between the nose pads and metal hinges.

Actually, the initial plan was to replace Pika's nose pads as it somehow got torn off so we had to change hers. Well, why not join in and change mine as well. Dad even joined in.

Right after we ordered our food at The Chicken Rice Shop (TCRS), while we waited for our food to arrived the 3 of us, Hakeem tagged along, living behind mummy, we went to an optical store nearby.

I asked how much do they charged for the silicone nose pads, they said it's FREE OF CHARGE. Some stores will charge RM 10 per paid. The optometrist told us to go window shopping to pass the time.

Pika said, "But I can't see". You're not the only one Pika. Hahaha.

Pika and I scrambled to find our way out of the store, arms stretched out like a blind person. We didn't know where to go. Dad didn't have any trouble seeing caused he's long sighted. Pika and I are both are near sighted, our vision was slightly fuzzy. We bumped into a few people along the way.

Since we didn't really have anything else to do, we went back to TCRS to have our dinner.  It was hella weird eating without my glasses on. I've been so dependent on my glasses.

After dinner, we retrieved our glasses and went back home.

Labels: ,



Thursday, June 09, 2016

Baju Lebih Kurang Sama

aku dgn mak kalo kat rumah suka pakai baju kelawar. kebetulan 1 hari tu pakai baju kelawar warna same, cuma pattern je lain. memang beli skali pon, dari kedai yang sama. :P

nak dijadikan citer, masa tu kiteorg kat dapur, tengah makan dinner. mak tengah riba darris sambil suapkan dia makan. tetiba, darris pandang aku, pandang mak. tenung lama kat kiteorg dua. pandang atas bawah. kejap pandang mak, kejap pandang aku. siap dtg dekat, inspect baju kiteorg. punya lah fokus dia nak check bebetul. 2-3 kali dia ulang alik. dan la aku dok selang 1 kerusi dari mak, jauh sket la. 1 hal plak dia nak kene turun jalan.

aku dok tergelak je, sebab aku dapat tangkap ape yang darris tengah buat. mak tak paham. dia tanya aku, apehal darris buat gitu. aku ckp la. dia heran tgk baju lebih kurang same. dia nak pastikan baju kiteorg pakai ni, exactly the same atau tidak. dah la 2-2 lebih kurang aje ade pattern berombak, bezanya 1 rounded edges, lg 1 pixelated.

sebelum ni, aku dengan mak, tak dok dekat-dekat, so dia tak perasan la kiteorg pakai lebih kurang sama. time makan baru perasan. :P

....



^
ni lah pattern baju kelawar kiteorg.
warna sama, pattern je lain.

p.s: ade lagi 1 baju kelawar warna sama pattern lain. warna dark blue. boleh la pakat dengan mak, pakai hari yg sama. nak try confusekan darris lagi. eheheh.

Labels: ,



Thursday, June 02, 2016

Kisah Seram Light-Up Shoe

Year happen: 2011 kot



ni tahun bila tah, tak ingat. tapi balik kampung time chinese new year. masa tu kiteorg (mak, ayah, aku, akak, hakeem, pika, bil pon ade kot) balik kampung. bermalam kat rumah nenek.

nenek biasa tido kat bawah, kat dapur. ade 1 katil kat situ, sebab dia malas nak naik turun tangga. nak dijadikan citer, kiteorg selalu akan bawak masuk kasut2 semua kat dalam. so sebelah katil nenek, ade tempat letak kasut.

hakeem bawak kasut yang akan menyala bila dipijak, asal ada pressure aje, dia nyala la. lip lap lip lap warna warna lampunya.

malam tu, nenek tido macam biasa. esoknya, nenek citer kat kiteorg. dia kate, dia terbangun tengah2 malam, perasan ada lampu warna warni dok nyala. biasanya, gelap je, sebab nenek tutup semua lampu. dia heran la lampu ape yang nyala? rupanya kasut hakeem yang menyala.

nenek tak seram pon, dia tido je balik. sebab dia tatau kasut tu kena pijak/tindih dulu baru nyala. dia ingat biasa la, kasut tu nyala sendiri. kiteorg pon tak bagitau dia pasal kasut tu. aku dengan akak dok berpandangan jela.

persoalannya kat sini, macam mana kasut hakeem boleh menyala dengan sendiri? sapa yang 'pakai'? tade kasut lain yang bertindih atas kasut hakeem. JENG JENG JENG!

Labels: , ,



Older Posts    Home   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...